DEVOTIONALE

Antrenarea memoriei | Ce aliaţi avem în lupta cu uitarea?

Antrenarea memoriei reprezintă, cel mai adesea, singura diferenţă dintre oamenii cu o capacitate impresionantă de memorare și cei care deţin o memorie obișnuită, sugerează cercetătorii. Rezultatele de lungă durată interferează însă cu un stil sănătos de viaţă și de învăţare.

Creierul unei persoane cu o memorie medie nu este diferit structural de cel al persoanelor care înmagazinează un volum impresionant de informaţii, singura deosebire fiind conectivitatea creierului (regiunile din creierul celor care deţin o supermemorie lucrează împreună în moduri diferite). Aceasta a fost concluzia studiului de mici dimensiuni coordonat de neurologul Martin Dresler în 2017, care a descoperit că folosirea tehnicilor mnemonice poate opera modificări în conexiunile din creierul subiecţilor obișnuiţi.

În cadrul studiului, 23 de participanţi și-au antrenat memoria 30 de minute pe zi, reușind să crească de 2 ori numărul datelor memorate, în numai 40 de zile. La 4 luni distanţă de la încheierea antrenamentelor, performanţa voluntarilor încă se menţinea.

Într-un alt context și din motive diferite, jurnalistul Joshua Foer și-a propus să verifice dacă antrenamentul l-ar putea transforma dintr-o persoană cu o memorie deloc grozavă într-un titan al memoriei, iar rezultatele au depășit cele mai mari așteptări.

Când antrenarea memoriei face parte dintr-un experiment care o ia razna

Aventura lui Foer a început atunci când și-a propus să scrie un articol despre „atleţii memoriei”, observând modul în care se desfășoară Campionatul de Memorare al Statelor Unite. Era anul 2005, campionatul se desfășura la etajul al 19-lea al unei clădiri din Manhattan, iar Foer îi scruta cu cel mai mare interes pe toţi acești oameni neobișnuiţi, care reușeau să memoreze în câteva minute liste lungi cu cifre, nume și chipuri ale unor străini sau pagini de poezii nepublicate.

Aceștia sunt oameni cu o memorie obișnuită, i-a spus atunci Ed Cooke, un concurent din Anglia, care știa pe de rost bucăţi uriașe din Paradisul pierdut și pe care l-a văzut recitând o listă cu 252 de cifre aleatorii. Pentru a-i demonstra că toată această capacitate de a reţine un volum mare de informaţii era dobândită prin exerciţiu, Cooke s-a oferit să îi devină antrenor în următoarele luni.

Prin urmare, timp de un an, Foer a memorat în fiecare dimineaţă, câte 10-15 minute, liste cu cifre sau nume necunoscute, reluând acest antrenament și în timpul călătoriilor cu metroul. Chiar și plimbările prin cartier au devenit ocazii de a memora numerele de înmatriculare ale mașinilor.

Pe tot parcursul acestui antrenament, jurnalistul a apelat adesea la literatura de specialitate pentru a descoperi soluţii la dificultăţile cu care se confrunta și a fost monitorizat de un profesor de psihologie.

După un timp, Foer a început să obţină la testările periodice scoruri care se apropiau de cele ale câștigătorilor Campionatului de Memorare al Statelor Unite. Cooke l-a avertizat că antrenamentele lui erau destul de lejere și că, într-un concurs, rezultatele sunt cu cel puţin 20% mai slabe decât cele bifate acasă. Totuși, în primăvara anului 2006, Foer avea să câștige campionatul, reușind chiar să stabilească un nou record naţional la una dintre probe.

Citeste mai mult: https://semneletimpului.ro/

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: