DEVOTIONALEEDITORIALE

Învăță-l pe copil să se roage

A-i învăța pe copii să se roage face parte din responsabilitatea noastră, a părinților, de-ai aduce pe copii la Isus. Rugăciunea este o comunicare cu Isus și cu Dumnezeu. Domnul Isus i-a învățat pe ucenicii Săi să se roage. De fapt El a vrut ca atât ucenicii Săi atunci, cât și noi astăzi să înțelegem că rugăciunea este o comunicare directă cu Dumnezeu Tatăl. Copiii de asemenea pot învăța cum să comunice direct cu Dumnezeu. Ei pot să înțeleagă că Dumnezeu este întodeauna aproape de ei și Îl pot chema oricând în ajutor.

1. Învață-l pe copil încă de mic despre rugăciune

„Dacă vei mai fi chemat, să spui: «Vorbeşte, Doamne, căci robul Tău ascultă». … Domnul a venit, S-a înfăţişat şi l-a chemat (pe nume)… Şi Samuel a răspuns…”(1 Samuel 3:9-10)

Copiii pot învăța să se roage chiar înainte de a putea face propoziții. Nepoțica noastră Elyza a observat că părinții și bunicii se roagă la masă și a înțeles că ne rugăm înainte de masă. De fiecare dată ea așteaptă să dăm mâna ca să ne rugăm și ea să spună: „AMIN!”

Simplul fapt că ne-a văzut că ne rugăm a fost pentru ea o invitație la rugăciune. Astfel rugăciunea devine o practică, o parte a vieţii de zi cu zi. Când copilul învață să comunice verbal el poate folosi cuvinte proprii ca să se adreseze lui Dumnezeu. Niciodată nu este prea târziu sau prea devreme să-l înveți pe copil să se roage.

2. Învață-l pe copil să converseze în rugăciune: 

„Când vă rugați să nu bolborosiți aceleași vorbe.” (Matei 6:7)

Este important să fim siguri că rugăciunea este o conversație cu Dumnezeu prin care copilul învață să-şi exprime prin cuvinte recunoştinţa faţă de Domnul pentru dragostea și puterea Lui față de noi. În Predica de pe munte, când Domnul Isus învață pe ucenici să se roage, El spune că rugăciunea este o conversație, nu o mulțime de vorbe. Rugăciunea este o expresie a mulțumirii și o convorbire cu Tatăl ceresc. Domnul spune că nu repetarea unei rugăciuni învăţată pe dinafară sau o mulțime de vorbe aduce răspunsul Lui. Rugăciunea nu este deci o formulă, ci sunt cuvintele din inimă adresate lui Dumnezeu.

Domnul Isus i-a învățat pe ucenici rugăciunea „Tatăl nostru” și este important să-i învățăm și noi pe copii. Totuşi, nu trebuie să-i învăţăm „Tatăl nostru” doar ca o rugăciune concretă, ci şi ca model de rugăciune, explicându-le care sunt părţile acesteia, și anume: închinare, mulțumire, cerere, mărturisire – toate acestea marcate de dorința de a face voia Lui.

Când îi învăţăm pe copii să se roage lui Dumnezeu trebuie să folosim propoziţii simple, ușor de înțeles, potrivite cu nevoile lor. În plus, trebuie să-i ajutăm să înțeleagă că Dumnezeu este Tatăl nostru ceresc care ne iubește și dorește să Îl iubim (şi să Îi spunem acest lucru), să Îi mulțumim pentru tot ce suntem şi avem și să cerem de la El tot ce avem nevoie.

3. Lasă-l pe copil să te vadă cum te rogi

„Isus a luat pâinile, a mulțumit lui Dumnezeu și le-a împărțit ucenicilor.” (Ioan 6:11)

Exemplul părinților și al bunicilor care se roagă este educația cea mai bună despre rugăciune. Rugăciunile noastre în prezența copiilor și împreună cu ei sunt oportunități minunate de a-i învăța practica rugăciunii. După cum îi învățăm alte practici bune, tot așa îi învățăm să se roage. Practica rugăciunii la masă, dimineața, la amiază şi seara, precum și oricând este nevoie, va deveni o valoare pentru copii. Ei vor învăţa de la noi cât este de important să se roage în orice vreme.

Dumnezeu vrea să vorbim cu El despre toate lucrurile și în orice vreme. Lasă-i pe copii să vadă că rugăciunea este parte a vieții cotidiene și totodată să cunoască diferitele nevoi pe care le aducem înaintea lui Dumnezeu. În rugăciunile pe care le facem în prezenţa copiilor trebuie să folosim cuvinte potrivite nivelului lor de înțelegere, în funcţie de vârstă. Nu vrem să-i speriem sau să-i impresionăm pe copii cu rugăciunile noastre, ci dorim să-i învățăm cât de importantă este comunicarea cu Dumnezeu Tatăl nostru. Nu este nevoie să folosim o mulțime de vorbe şi nici aceleași vorbe; nu ne rugăm ca să fim auziți de alți oameni, ci să fim auziți de Dumnezeu, care dorește să Se implice în viața noastră și a copiilor noștri.

CITESTE MAI MULT: https://moldovacrestina.md/invata-l-pe-copil-sa-se-roage/#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=invata-l-pe-copil-sa-se-roage

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: