DEVOTIONALE

Poate ieși ceva bun din Galaad?- de Nicolae.Geantă

Biblia ne spune că marele proroc Ilie era din Galaad. Din Tișbe. Un sat neînsemnat, anonim. Pentru că Scriptura vrea să ne învețe că Dumnezeu scoate oameni mari din sate anonime. Istoricul Nicolae Iorga zicea că „oamenii mari s-au născut la case mici”. Mai mult decât atât, Dumnezeu ne arată că orice anonim are șansa de-a deveni erou!

Ilie era din Galaad. Un ținut cu oameni duri, răzvrătiți, refugiați. „Cei ce aveau o problemă cu legea”, zice pastorul Cristi Barbosu. Galaad era un azil politic al vremii. Osea a spus că era „plin de minciună, de vărsare de sânge și de răufăcători” (vezi Osea 6:8; compară cu 12:11) Dacă studiem Scripturile vedem că aici se adunau hoții după spargeri, fugarii din Israel, oamenii îmbrăcați cu haină de răutate… În dealurile Galaadului s-au ascuns și Iacov fugărit de socrul său Laban, și David fugărit de fiul său Absalom. Galaadiți l-a găzduit chiar și pe Balac…Și totuși, din Galaad vine Ilie. El infirmă că nu tot ce se naște din pisică șoareci mănâncă!

Ilie avea și el „slăbiciuni”, zice Iacov fratele Domnului (Iacov 5:17). Probabil că era dur ca și cei din jurul său. Probabil era obișnuit cu răzvrătirea. Dar Dumnezeu l-a folosit ca să-l smerească pe cel mai mare răzvrătit din Israel: pe regele Ahab!  Mă întreb dacă altcineva ar fi îndrăznit să-l înfrunte pe regele idolatru?

Poate ieși ceva bun din Galaad? Da, poate ieși un Ilie. Și când iese, Ilie coboară foc din cer! Pentru că Ilie locuia în Galaad – un ținut cu prea mulți pinochio și buldogi pe străzi – dar Ilie se… ruga! Cine se roagă transformă slăbiciunile în putere! Urâtul în frumos. Răul în bine. Atunci toți oamenii știu că Domnul este viu!

Nu subestima niciun locuitor din Galaad! Nu poți știi ce urmează să facă cu el Dumnezeu! Nu te stresa că în jur ai un Galaad! Pentru cine se roagă va înțelege că pentru el poate fi  poartă de Rai. Nu judeca Galaadul! Diamantele strălucesc chiar și în locuri obscure!

--

Ilie a ieșit din Galaad. A trecut Iordanul, apoi a colindat ani buni prin Israel. A dormit la Cherit, a urcat pe Carmel, a urcat pe Horeb, a trecut prin Damasc, prin Ghilgal, prin Betel, prin Ierihon… Apoi a trecut înapoi Iordanul. Poate că dorea să urce iar acasă, în Galaad. Dar Domnul a avut alt plan: l-a urcat direct în  Rai! Căci după Ieșirea din Galaad singura destinație rămâne Cerul. Cer se traduce A-C-A-S-Ă!

Nicolae.Geantă

--
-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: