EDITORIALE

Comunicat: Gabi Gorcea despre cantarea “In Tara Eterna”

headerPentru ca multi dintre voi aveti intrebari legate de cantarea „In Tara Eterna”, aici puteti vedea raspunsul fratelui Gabriel Gorcea:

„Nu am raspuns inca nimic pana acum, fiindca abia am aflat despre ceea ce s-a scris pe internet despre cantarea “In tara eterna”. Raspundeam mai repede, dar sunt chiar acum in Africa cu o echipa de frati in misiune. Am vazut articolul si comentariile care s-au facut. Ce pot eu sa va spun e ca in urma cu mai multi ani, prin 2000-2001, nu retin exact, un frate (care dorea sa isi scoata album) i-a dat lui Marius sa asculte cantecul acesta si l-a rugat sa ii faca un instrumental asemanator si sa compuna un text in romana. Eu nu am stiut si, cu siguranta, nici Marius, ca aceasta melodie nu e crestina. Marius a compus textul si apoi a dat celui care ne facea instrumentalele sa faca un negativ asemanator. Ulterior fratele respectiv a renuntat sa isi faca un album, dandu-ne permisiunea sa o folosim noi la un album Speranta. Dupa ce Marius a trecut la Domnul, am gasit cantarea in arhiva si ni s-a parut potrivita la vremea aceea pentru a fi inclusa pe volumul 25, in special datorita versurilor. Inainte de 2003, mai mult Marius se ocupa de muzica, de compozitii, si de aceea nu stiu sa va spun mai mult. Nici fratele care a facut instrumentalul pentru cantarea aceasta nu mai e printre noi, sa ne explice exact cum au stat lucrurile.
Imi pare rau ca s-a ajuns aici, va asigur ca Marius nu ar fi fost de acord sa adapteze cantecul daca ar fi stiut ca nu e din repertoriul crestin.
Fiindca s-au facut multe comentarii, de multe feluri, as vrea doar o completare sa fac. Cu exceptia acestui cantec care si pe mine m-a luat prin surprindere, muzica de pe albumele Speranta este compusa de Marius, de mine sau de alti frati/surori cu care am colaborat. Si mai sunt putine cantece (adaptari/traduceri) pe care si altii le canta, cantari preluate din repertoriul bisericilor evanghelice. Noi promovam muzica cu mesaj crestin, care sa schimbe inimi, vieti, sa ii atraga pe oamenii nemantuiti la Dumnezeu, si pe credinciosi sa ii invioreze spiritual. Dorim sa slujim in continuare pe Domnul si sa nu ne poticnim pentru o cantare.. Spre exemplu: “Fratilor, credinta noastra s-o pazim” e o cantare pe care poate toti o stim si o cantam, dar nu de mult am aflat ca de fapt e imnul Israelului (tradus si adaptat). Domnul sa ne ajute sa il slujim pe El in continuare!

Gabi Gorcea a raspuns la articolul scris de Cristian Ionescu pe blogul personal

Am primit următorul email din Austria. Autorul a afișat acest caz pe pagina sa de Facebook, deci este deja public. Pentru că grupul Speranța înseamnă foarte mult pentru foarte mulți și a făcut foarte multe lucruri foarte bune, șocul este cu atât mai mare… afară de faptul că această cântăreață germană a plagiat cântecul de la ei (ceea ce m-ar bucura foarte mult să fie așa). Acest caz ridică multe întrebări cu privire la plagiatură cât și dacă este sau nu potrivit să adaptăm cântece lumești la închinarea noastră…

Îmi dau seama de riscul de popularitate pe care mi-l asum publicând această postare (nu este prima dată), dar ce-i drept e drept și trebuie corectat. SPER… din toată inima ca cei de la Speranța să aibă atitudinea potrivită într-o asemenea situație și – dacă este în adevăr greșeala lor – să și-o asume și să se corecteze. Mulți vor fi dezamăgiți dar și mai mulți ar fi încurajați ca – în sfârșit – cineva să dea un exemplu autentic de pocăință, pocăință pe care le-o cerem de atâtea ori altora…

Si acuma aveti aici linkul cu piesa pe care o cunoastem toti!

 

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

7 Comments

 1. Domnul sa ii binecuvanteze pe cei de la Speranta, pe fratele Gabi Gorcea si pe toti cati canta Domnului din inima lor.

 2. Fii binecuvântat, frate GG, mulţumim pt. precizări. Vă urmăresc cu drag de fiecare dată,pe net. Domnul să vă ajute în minunata lucrare pe care o faceţi pt. El şi pt. noi!

 3. NU trebuie sa ne impiedicam in lucruri care pentru altii sunt o pricina de cearta si dezbinare. Chiar daca melodia a fost luata de la acea cantareata din Germania, sincer, eu zic ca s-a potrivit excelent la textul cantarii „In Tara Eterna”.
  Hai sa ii sustinem pe cei de la Speranta, deoarece stiu ca sunt multi care vor sa ii improaste cu pietre. Daca stam sa analizam si alte cantece, care la cantam in biserici de mult timp, observam ca melodiile lor sunt preluate tot din afara si aici mentionez: „Nicidecum, nicidecum, niciodata” sau „Te adoram in fericire” care este imnul Uniunii Europene.
  Dumnezeu sa binecuvinteze Misiunea Speranta.

 4. Rasuflam usurati: Ufffffff, ce bine, mortul e de vina…
  Si mergem pe incredere, pana la proba contrarie.

 5. Pentru totii acei care o descoperit aceasta chestie si pentru toti care ii gasesc de bine pe cei ce au descoperit. CHIAR daca aceasta treaba este adevarata am o intrebare! ESTE SPRE ZIDIREA BISERICI LUI CHRISTOS ceia ce ati facut, ca ati si defaimati pe acesti oameni? Sunteti voi mai buni decat Gabi Gorcea sau Speranta? Nici decum, dinpotriva sunteti mai rai. Din cauza voastra este hulit numele lui Dumnezeu, pentru ca in loc sa luati legatura cu Gabi Gorcea direct sa se rezolve aceasta problema, ati facut Rahatul mai mare. Chiar daca aveti dreptate nu este spre zidire si spre ruina. Dumnezeu sa va lumineze mintea.

 6. Domnu’ Samuel,
  A ridica niste intrebari pertinente nu e tot una cu a defaima, si nici a discerne lucrurile nu e aceeasi treaba cu a judeca. Domnul ne cheama sa discernem, sa judecam ce este drept si ce este stramb, sa fim selectivi, sa ne asumam responsabilitatea si sa nu inghitim totul. Ati incurcat borcanele. Ce spuneti dvs. nu e o dovada de spiritualitate, ci o dovada de lipsa de responsabilitate. Cu alte cuvinte spuneti sa bagam mizeria (rahatul- citez) sub pres si sa ne facem ca nu a existat nimic, ba chiar sa dam cu spray ca sa treaca mirosul urat. Nu are nimeni nimic (sper eu) cu Gabi Gorcea sau Speranta. Ridicam insa intrebari cu privire la respectiva cantare, lucru care mi se pare absolut decent si justificat. Pentru ca eu cred ca pocaitii cred ca ar trebui sa fie cei mai onesti dintre oameni. Si deloc superficiali.
  Dar la mulţi dintre noi mentalitatea e: las-o, bă, că merge-aşa! Să nu supărăm pe nimeni. Mai bine sacrificăm adevărul decât să se supere cineva. Ne facem că plouă, dar ne topim de soare.

 7. Sfaturi crestine,
  Dă-mi voie să nu cred că nu există nicio problemă dacă melodia a fost luată de la cântăreaţa germană. Ba exista câteva probleme serioase:
  1. Onestitatea (ca să nu zic mai mult). Dacă au luat-o de la ea, din bun-simţ ar trebui să spună. În plus există nişte legi în privinţa asta. Nu poţi lua o melodie fără acordul autorului.
  2. Nu mi se pare normal să iei o melodie care la origine nu a fost închinată Domnului, care nu a fost compusă de un creştin sau nici măcar de un om având tangenţe cu creştinismul. Ţie ţi s-ar părea normal să auzi în biserică o melodie preluată de la Shakira, dar cu versuri creştine?

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: