Comunicate

Comunicat: Cristian Barbosu

Dragii mei,

Avand in vedere ca in ultima perioada au aparut pe internet mai multe articole tendentioase la adresa mea, a bisericii Metanoia si a organizatiei BIG-Impact din care fac parte, ma simt dator sa dau cateva raspunsuri pentru a linisti oamenii de buna credinta si a elucida adevarul si astfel, de a apara integritatea lucrarii lui Hristos. Deasemenea o fac si la cererea multor credinciosi si colegi de lucrare care m-au rugat sa scriu un astfel de comunicat. Am grupat raspunsurile in 4 categorii, in functie de elementele principale ale acuzatiilor aduse.

BIG-IMPACT

Eu sunt unul din fondatorii organizatiei BIG-Impact si pentru ani de zile am fost in echipa de conducere a acesteia.

Organizatia BIG (Biserici cu Impact Global) promoveaza unitatea in diversitate, dar nu promoveaza ecumenismul. Membrii organizatiei sunt pastori si lucratori cu responsabilitati importante in mai multe denominatiuni si organizatii evanghelice din Romania, persoane al caror caracter, doctrina si lucrare, pot fi verificate contactand organizatiile din care fac parte.

BIG este o platforma de cooperare evanghelica interdenominationala, care ofera un cadru de interactiune si parteneriat cu diferite organizatii serioase din lumea evanghelica. Astfel, pe platforma BIG s-au organizat conferinte nationale la care au participat sute de pastori (inclusiv multi lideri denominationali din Romania) si unde au slujit nume de referinta din lumea evanghelica contemporana, precum Joseph Stowell (fostul presedinte al lui Moody in 2006), Andy Stanley (2005), James MacDonald (pastor Harvest Bible Chapel in 2007), Josh McDowel, Stuart Briscoe (2008), Ravi Zacharias (2009), Philip Yancey (2009), sau Gary Chapman (2010). Toti acesti oameni s-au asociat cu BIG si inca mentinem legaturile cu unii dintre ei, colaborand cu organizatiile pe care le reprezinta la diferite nivele.

Tot in cadrul BIG exista ATS (programul de teologie pastorala) – un parteneriat pe linie educationala cu Centrul pentru Leadership din cadrul Dallas Theological Seminary, o scoala promotoare a  teologiei evanghelice conservatoare. Alti parteneri BIG sunt Josiah Venture, una dintre cele mai prolifice lucrari cu tineretul din miscarea evanghelica mondiala (organizatie ai caror lideri provin din cercurile lui John MacArthur si Moody), si Crown Financial, probabil cea mai recunoscuta organizatie evanghelica pe linie de administrare a finantelor din punct de vedere biblic.

BIG s-a asociat si cu GLS (Global Leadership Summit), o ramura a lucrarii bisericii Willow Creek, organizand cateva conferinte regionale impreuna cu ei in fiecare an. Ceea ce vreau sa subliniez este urmatorul aspect: Willow Creek este doar unul din multiplele parteneriate pe care le are BIG in intentia clara de a oferi resurse evanghelice de calitate lucratorilor din Romania, pe o platforma inter-denominationala care cauta intentionat unitatea in diversitate. Raspunsurile primite de la sutele de pastori si lucratori care au participat la aceste conferinte in ultimii ani, ne-au intarit convingerea ca Dumnezeu foloseste inclusive resursele provenite prin GLS pentru dezvoltarea slujitorilor si largirea Imparatiei Lui. La finalul oricarei conferinte BIG, participantilor li se cere sa completeze o evaluare detaliata despre evenimentul respectiv. Din miile de evaluari primite in acesti ani, este evident ca la fiecare eveniment au fost si oameni nemultumiti, dar vasta majoritate ne-au incurajat sa continuam, ceea ce am si facut-o.

Consider ca BIG-Impact este una din organizatiile din Romania care pune umarul si lupta alaturi de biserica, si prin biserica pentru a iesi din criza evanghelica care persista de cativa ani buni in Romania. Cred ca asta e menirea oricarei biserici sau organizatii crestine.

METANOIA

As dori sa subliniez inca de la inceput ca Metanoia nu este o miscare mesianica de salvare sau schimbare a lumii evanghelice din Romania. Suntem o biserica care, prin harul lui Dumnezeu, vrea sa ajute lucrarea lui Dumnezeu din Romania si din afara tarii.

Desi avem multe lacune si imperfectiuni, Domnul ne-a dat sa harul sa implinim mandatul Sau de a face ucenici, plantand mai multe biserici in ultimii 5 ani. Nu avem nici un partaneriat cu Willow Creek, nu promovam ecumenismul sau implicarea in politica, si nici vicii precum fumatul, dansul sau bautura. Credem in unitate in diversitate si avem o viziune si o strategie pentru castigarea generatiei contemporane, ajustand forma dar ne-alterand esenta Evangheliei, facand o diferenta intre absolute si pareri. Luptam pentru absolutele Scripturii, dar cerem respect si libertate in pareri sau la nivelul convingerilor personale.

Pentru ca tinem la rugaciune, post, Scriptura, dare de socoteala, slujire si misiune, ne-am conditionat membralitatea in biserica prin participarea la grup mic – cadrul in care fiecare membru este pastorit si vegheat in mod individual in vederea implinirii acestor discipline spirituale. Credem intr-o inchinare comunitara vie, in duh si adevar, lasand libertate in exprimare in limita decentei, simplitatii si bunului simt, promovand cantecele si stilul contemporan de inchinare, dar fara a neglija sau desconsidera si alte stiluri sau muzica care a zidit alte generatii. De aceea combinam stilul Praise&Worship cu Imnologia in fiecare serviciu divin. Alocam in schimb cel mai mult timp predicarii Cuvantului, promovand stilul expozitiv-aplicational, cladind pe doctrine biblice promovate in mediul evanghelic conservator.  Ne luptam impotriva pacatului, a legalismului, a coruptiei si compromisului, a neimplicarii membrilor in slujire sau darnicie, impotriva lipsei citirii Cuvantului sau a rugaciunii, impotriva a celor care nu vor sa evanghelizeze sau sa dea socoteala de umblarea lor cu Hristos.

Periodic, avem pastori si echipe de lucratori din diferite biserici din tara si strainatate care ne cer sa le expunem diferite domenii din lucrarea noastra pentru a-i ajuta. De fiecare data o facem cu drag, recunoscand intotdeauna ca suntem imperfecti, avand multe de invatat, dar, din ceea ce am primit de la Domnul, dam si altora, fiindca recunoastem ca daca am realizat ceva este doar prin Harul Sau. Ne bucuram de rod bogat, vazand oameni din medii viciate ale societatii intorcandu-se la Hristos si schimbandu-si vietile, motiv pentru care punem un accent special pe evanghelizare si, de asemenea, pe implicarea în anumite domenii sociale. Pe de alta parte, nu suntem seeker-sensitive (asa cum ne asociaza unii cu Willow Creek), ci predicam Cuvantul in mod direct, personal si practic, cautand pocainta – nume care de altfel caracterizeaza esenta bisericii noastre, “Metanoia.”

Oricine este interesat de mai multe informatii cu privire la viata si implicarea bisericii, poate vizita site-ul nostru: http://www.bisericametanoia.ro

PERSOANA MEA

Nu imi este usor, va marturisesc, sa scriu despre mine insumi, dar de data aceasta iau modelul lui Pavel cand a fost si el obligat sa o faca sub acuzatiile false care i se aduceau.

Vreau sa stiti ca eu nu sunt altul decat ceea ce predic. Sunt conservator in teologia si hermeneutica mea, deschis in a schimba forma pentru a apara functia/esenta, ferm impotriva pacatului si a liberalismului, constient de realitatea luptei spirituale, cautand insa din plin roada si cercetarea Duhului Sfant in viata si lucrarea mea, simtindu-ma foarte responsabil inaintea lui Dumnezeu de modul in care traiesc si pastoresc biserica Lui.

Am multi prieteni dar am si multi dusmani. Nu ma bucura acest lucru, dar il iau la pachet fiindca se pare ca asta e “normalitatea” lucratorului crestin. Cred in chemarea mea de hrani oile, nu in a-mi musca fratii, de a fi pescar de oameni si nu vanator de frati, de a lupta pentru castigarea celor pierduti, nu pentru a raspunde fariseilor sau iudaizatorilor de azi. Cred ca exista un singur Potrivnic si aceia nu sunt fratii mei, si de aceea aleg sa lupt impotriva lui si nu impotriva fratilor care, desi difera fata de mine in pareri sau convingeri personale, Il iubesc, slujesc, si-L onoreaza pe Isus Hristos.

Este adevarat ca nu sunt de acord cu fundamentalismul sau neo-fundamentalismul care promoveaza legalismul, dar nici cu liberalismul atat de prezent in cercurile teologice europene. In acest sens, una dintre cele mai bune dovezi o constituie controversa pe care am creat-o in 2010 cand am fost vorbitor principal la ELF (European Leadership Forum), probabil cea mai mare intalnire anuala a teologilor si liderilor evanghelici europeni, unde titlul mesajului meu a fost “De ce ne este rusine de Evanghelia lui Hristos”. In acel mesaj am pledat impotriva diluarii mesajului si a compromisurilor teologice in lumea evanghelica europeana.

Citeste tot comunicatul click aici

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

One Comment

  1. Pot sa va spun ca Cristi Barbosu a pierdut pe mina lui, datorita devierilor pe care le-a initiat, sustinut si pus in practica. N-au nici o legatura cu cesationismul liderilor C.R.B. Arad sau chestii din astea. E praf in ochi. La METANOIA e un caz tipic de colonialism religios american. Cristi se pune in postura de victima fara sa recunoasca greselile ce le-a facut. Din curiozitate, cititi dedicatia cartii pe care a scris-o in 2010. Aceluiasi comitet, caruia atunci ii multumea, acum ii imputa ca l-ar fi lucrat.
    N-a complotat nimeni impotriva lui. Si-a facut-o cu mina lui si nu a aceptat ca cineva sa ii spuna adevarul. In biserica Metanoia este o sora cu darul prorociei care i-a prorocit exact ce va pati din cauza asta. Si asa s-a intimplat. Proprii sai sustinatori, din ultimul an, l-au parasit pentru ca a luat-o razna.
    Ce parere aveti de Centrul Metanoia Arad, adica Harvest, de 7 milioane de dolari, pe care trebuia sa il construiasca cu capela, sala mare, sala mica, coffee lounge etc, intr-o biserica cu oameni ce au probleme financiare? De atita „carismaticeala” biserica a ajuns sa fie o cladire. O noua convertita spunea, in urma cu putin timp, ca nu mai merge la Meta pt ca acolo se vorbeste numai de bani. Probabil ca exagera. Oare de ce in tara toate bisericile-sucursale se numeau tot Metanoia? Asta pute de la mare distanta a secta tipica. De ce numai Cristi predica la Meta? detinea monopolul adevarului cumva? Cristi a cazut victima propriului sistem pe care l-a implementat. Doar ca ceea ce a facut el nu se mai numea biserica si majoritatea s-au saturat. Prea mult management, harvest, fundraising, dollari si Barbosu si prea putin Cristos. Asta e.

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: