EDITORIALE

Dacă părtăşie nu e, nimic nu e

Nu ştiu dacă este vreo pedeapsă mai mare pentru om decât izolarea. Între toate relele câte sunt nu cred să fie vreunul mai rău pentru om decât trăirea în singurătate. De fapt este cunoscut tuturor faptul că singurătatea a făcut şi face nenumărate victime. Sunt atâţia oameni astăzi, care simt singurătatea ca pe o grea povară.. Nu întâmplător omul este definit ca o fiinţă socială, ci aceasta pentru că el este făcut pentru a-şi trăi viaţa în comuniune cu  Dumnezeu şi cu alte fiinţe umane.

Splendorile Edenului de altădată n-au putut da împlinire omului, nici n-au putut pune capăt căutărilor sale după împlinire prin părtăşie. Sfânta Scriptură ne arată că omul s-a oprit în dreptul fiecărei fiinţe create, i-a pus nume, dar o profundă dezamăgire a venit peste marele căutător despre care textul sacru consemnează cu durere că “pentru om nu s-a găsit nici un ajutor care să i se potrivească.” Însuşi Creatorul, care a făcut toate lucrurile perfecte în felul lor, atunci când se uită spre omul singur în mijlocul desăvârşitei creaţii constată că “nu este bine ca omul să fie singur”. Aşadar binele omului, condiţia împlinirii sale stă în asociere, în părtăşie, în parteneriat şi în prietenia cu făpturi asemenea lui. Neîmplinirea acestei condiţii de viaţă duce nu de puţine ori la adevărate tragedii care înseamnă izolare, alienare şi chiar dezastru emoţional, spiritual şi fizic.

Avem tot în Scripturi exemplul lui Cain care a refuzat în modul cel mai dur cu putinţă părtăşia fratelui său Abel prin cuvintele-i ce-au rămas ca cel mai neplăcut exemplu al nepăsării şi indiferenţei faţă de semeni: “sunt eu păzitorul fratelui meu?”. Atunci când Cain a refuzat să mai aibă o relaţie de comuniune cu fratele său pe care l-a ucis, în realitate s-a osândit pe sine la izolare, la fugă şi la pribegie. De fapt cuvintele Domnului în dreptul ucigaşului, a omului care a crezut că va putea trăi fără ca să fie în compania fratelui său au rămas pe paginile Scripturii ca una dintre cele mai aspre sentinţe pe care urechea omului au putut s-o audă: “pribeag şi fugar să fii pe pământ.” Cain a trebuit să-şi trăiască restul vieţii în ţara Nod care înseamnă fugă, pribegie ca să înţelegem că viaţa celui ce respinge părtăşia cu semenii este o viaţă de neodihnă şi lipsă de confort. În faţa acestei sentinţe, el osânditul la izolare şi lipsă de părtăşie a strigat ca să poată fi auzit peste veacuri de toţi aceia care cred că ei pot fi împliniţi şi fără de părtăşie “Pedeapsa mea este prea mare ca s-o pot suferi.”

Prin urmare revin la cuvintele de început şi spun ca nu ştiu să fie vreo pedeapsă mai mare pentru om decât povara izolării şi a singurătăţii. Or, Dumnezeu a dorit şi doreşte ca omul să fie scutit de această pedeapsă şi să-şi găsească împlinirea prin relaţii sfinte întâi cu Creatorul şi apoi cu semenii. De fapt Dumnezeu nu numai că doreşte să-l vadă pe om în părtăşie cu Făcătorul său şi cu fraţii săi, dar El a şi creat cadrul cel mai potrivit ca oamenii să se bucure din plin de beneficiile părtăşiei. Chiar mântuirea pe care o socotim cel mai mare dar pe care l-a făcut Dumnezeu oamenilor, nu este altceva decât o chemare la părtăşie. 1 Corinteni 1: 9 spune: “Credincios este Dumnezeu, care v-a chemat la părtăşia cu Fiul Său Isus Hristos, Domnul nostru.” În ultimă instanţă scopul lui Dumnezeu cu cei chemaţi este să-i scutească de povara izolării atât aici, în viaţa de pe pământ, cât şi în viaţa viitoare şi să le ofere părtăşia care este cel mai minunat dar şi cea mai mare împlinire pe care poate s-o aibă omul. Toate celelalte lucruri care ţin de viaţa creştină sunt doar mijloace prin care putem ajunge la împlinirea acestui mare scop care este părtăşia. Adunările creştine, cântarea, predica, rugăciunea sunt toate mijloace pe care le avem la îndemână pentru a realiza acest mare deziderat divin – părtăşia. Apostolul Ioan, subliniază cât se poate de clar acest adevăr în 1 Ioan 1: 3 “deci, ce am văzut şi am auzit, aceea vă vestim şi vouă, ca şi voi să aveţi părtăşie cu noi. Şi părtăşia noastră este cu Tatăl şi cu Fiul Său Isus Hristos.” Binecuvântările părtăşiei sunt greu de măsurat, mai ales atunci când ştii că totul începe şi se isprăveşte acolo unde este părtăşie. Domnul Isus Hristos se angajează să fie totdeauna prezent acolo unde doi sau trei sunt adunaţi împreună în jurul numelui său, cu alte cuvinte acolo unde este creat cadrul părtăşiei. Acolo unde fraţii locuiesc împreună în părtăşie sfântă, Dumnezeu îşi găseşte plăcerea şi oamenii îşi găsesc împlinirea, “acolo dă Domnul binecuvântarea, viaţa pentru veşnicie.” (Psalm 133) Evanghelia nu este altceva decât o invitaţie către rasa umană de a intra în părtăşie cu Dumnezeu şi cu răscumpăraţii săi. Când o biserică nu naşte fii pentru Dumnezeu înseamnă că lipseşte părtăşia.

Ne naştem din nou în cadrul părtăşiei, ne formăm pentru El prin părtăşie şi suntem destinaţi să trăim veşnic în părtăşie. Dacă părtăşie nu e, nimic nu e. De fapt dacă nu e părtăşie, nimic bun nu e ci rămâne să domnească izolarea şi neodihna şi rătăcirea şi dezastrul. Fiecare om este chemat să lepede povara singurătăţii la crucea lui Hristos şi să îmbrăţişeze părtăşia cu Dumnezeu şi cu cei răscumpăraţi.

 

Citeste mai multe articole scrise de Nelu Filip CLICK AICI

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

5 Comments

  1. Adevarat este ca daca partasie nu e ….nimic nu e,dar daca crestini adevarati nu sunt nici partasie nu e,ci doar cearta,ura ,invidie s. a .m.d.,caci ce legatura este intre credinciosi si necredinciosi si cum in bisericile de azi numai sunt fii de Dumnezeu , sunt doar fiii acestei lumi pline de murdarii,lacomi,moderni,neimplinitori de cuvant,si umbla in poftele lor…Dumnezeu ii scoate pe uni afara ca sa stea in partasie doar cu cuvantul,Biblia e singura lor partasie care ii curateste si ii sfinteste si ii ajuta sa fie credinciosi cu adevarat,Dumnezeul meu si al celor ce Il slujesc cu adevarat este un Dumnezeu gelos………..Doamne vrem biserci cu crestini adevarati si neclevetitori,care nu se ingamfa si se cred „pocaiti” la biserica,dar afara sa nu intri in casele lor caci ce vezi si ce auzi,te infioara,Domnul Isus Hristos a spus ca crestinii adevarati sa nu fie in partasie cu necredinciosii….2 Cor.6:14:17,7:1.Amin

  2. Numai un comentariu?Subiectul este prea important ca sa fie trecut cu vederea mai ales ca este necesar pentru restaurarea bisericilor.Sa incercam sa-l animam printr-un mesaj cam lung nu stiu daca incape in blog dar asa a fost inspiratia:
    DESPRE PARTASIA FRATEASCA 24.06.07/24.07.08
    Eu fratilor am cautat la voi partasia
    Dar nu am gasit-o !!
    M-as fi bucurat sa vad la voi armonia
    Relatiei,a-ti parasit-o1
    Am dorit sa gasesc la voi bucuria
    Relatiei,a-ti ingropat-o!
    De vina cred ca este mandria
    Pe ea a-ti inaltat-o!
    Ca zid al relatiei fratesti
    Rezultat al comportarii firesti
    Mai este si dispretul;
    “Cine?Asta stim noi cum e!”
    Uitand parca Cine a platit pretul
    Pentru noi toti la Calvar pe cruce.
    Daca am privi in noi insine
    Am descoperi atatea forme
    De agresivitate subconstienta
    Indreptata impotriva noastra,
    A fratilor,surorilor,parintilor,copiilor
    Invidie,judecati,afirmarea de sine
    Concurenta,barfa,ganduri murdare
    Pacate-n cuget,resentimente amare
    Incalcand astfel legea iubirii
    Si de oameni si de Dumnezeu.
    Stau si ma intrb ce sunteti voi?!
    Vestitori sau ciocli ai evangheliei!
    “V-am cantat din fluier si n-ati jucat”
    In fata Maritului nostru Imparat.
    Unii din voi v-ati pus masti pe masura
    Dar v-au dat de gol o strangere de mana
    Am stiut atunci ca ce aveti in inima
    Nu se potriveste cu ce spuneti din gura
    Unde este relatia cu pastorul?!
    Dialog,consiliere…este in cui?
    Unde este relatia cu “lucratorul”
    Dupa cum se vede tot in cui?
    Am citit in biblie intr-o seara
    Ca atunci cand “oile” sunt ale nimanui
    Fiind lasate de izbeliste
    De catre pastorii lor
    Insusi Domnul Ostirilor
    Se ingrijeste de ele.
    Si nu trebuie sa ne mai punem poftan-n cui
    Atunci cand avem nevoie de ajutor.
    Uneori manipularea e batuta-n cuie
    Asa ca ne putem lauda vedem bine
    Ca avem o biserica de fachiri
    Si nu de adevarati crestini
    Si ca sa nu aveti impresia ca tac
    Ca va judec in ceea ce si eu fac
    Va spun ca eu nu fac asa
    Il marturisesc pe Domnul
    Atunci cand imi pregateste ocazia
    Dupa ce m-am rugat ,am postit
    Si harul de slujire l-am primit
    Le spun sa-L primeasca in inima
    Nu ma leg de nici o icoana
    Nu o consider idolatrie pagana
    Atata timp cat le indreapta mintea
    Spre Mantuitorul Isus
    Le spun ca El ii iubeste
    Si nu vrea sa ramana atarnat de perete
    Sau purtat in buzunarul de la haina
    Si nu ii indrum spre o biserica
    Ce nu este pregatita sa ii primeasca
    Nefiind in stare sa nasca
    Adevarati copiii ai lui Dumnezeu
    Devorandu-si si avortandu-si
    Proprii copii nascuti din nou,
    Nu pot indruma oamenii spre o minciuna
    Intr-o biserica unde relatia frateasca
    Este mai mult formala
    In cazul meu aproape inexistenta
    Cu mici exceptii de la regula
    Am fost cinstit,corect inaintea Domnului
    Impartind cu “fratii“ ceea ce El mi-a dat
    Dar ca sa nu ma mai simt frustat
    De nepasarea lor la nevoile mele
    Am hotarat sa n-o mai fac
    Pana la o vreme.
    In semn de protest al unui neoprotestant.
    Indrum oamenii spre mass-media crestina
    Unde gasesc destula hrana spirituala
    Si informatii de ultima ora
    La standardele cerute de Domnul
    Fara filtrul imbacsit al vreunu-i “cioclu”
    Ce vrea sa vad ca el si prin binoclu
    Un orb cu ochelari de cal
    Ce se crede “mai mare”spiritual.
    Eu daca IL am pe Domnul in inima mereu
    Simt ca am totul si cerul e al meu
    Imi trece transpiratia
    Imi curge inspiratia
    Cu EL vreau partasia
    In EL am armonia
    Si la bine si la rau
    Si de ma va ridica cu bratul Sau
    “Pe multi am sa popesc si eu!”
    Ciocli ai Evangheliei
    Morminte varuite
    Ce ati pierdut esenta relatiei
    Si cu Domnul si cu fratii
    De dragul unei pozitii inchipuite
    In mreaja vreunei denominatii
    Pe care ati folosit-o ca sursa de afirmare
    Si de nevoi personale.
    Noi vrem eliberare
    Nu teologizare
    Discursuri fara rost
    Striga fratii impovarati
    De boli imobilizati
    Mai bine intrati in post
    Imbracati in haina smereniei
    Sa avem mireasma evlaviei
    Ajunge atatea “frectii”
    Sa trecem din nou la lectii
    In scoala Domnului
    Sa fim studenti in Duhul
    Sa avem calauzire
    Fara a o confunda
    Cu scoala vreunei denominatii
    Ce nu ne poate da
    Decat o diploma de teolog
    De care nici un diavol fie el si orb
    Nu se mai sperie
    Haideti sa spunem lucrurilor pe nume
    Insa in dragoste
    Si fratilor si domnilor pastori
    Nu vrem sa le fim judecatori
    Nici sa -i periem lingusitori
    Ca orice perie
    Anul trecut mi-a spus un frate
    Evanghelist scolit la scoli inalte
    Vazand revolta mea la nepasare
    Din partea bisericii locale,
    “Multi dintre noi purtam o masca
    Asta este adevarul frate!”
    Pai daca asta este la moda
    Decat sa aleg fatarnicia
    Mai bine port barba.
    Dar nu am avut liniste nici asa
    Ca-ntr-o zi ma trage unul de ea
    Da ce frate esti popa
    Cand o veni prigoana
    Uite asa te va trage de ea,
    Poate voi fi rapit din acel ceas
    Acum fac economie la lame de ras
    Iar cuvantul barbat inseamna
    Cel care poarta barba
    Mai fratilor ca sa nu ma mai simt frustat
    De ceea ce mi s-a intamplat
    Vazandu-va naravul de a lua
    Uitand jnapoi a mai da
    In misiuni”cai verzi pe pereti”ocupati
    De mine si altii nu va interesati
    De ce nu venim la biserica
    Ce anume ne impiedica
    Poate suntem bolnavi
    Sau ne-am saturat sa fim cobai
    Pentru cei ce invata sa predice
    Sau sa va ascultam mereu teorie
    Fara practica si traire
    Hranindu-va a voastra marire
    Zic si eu ce zice Domnul:”poporule,
    Cantarit,cantarit si te-am gasit usor
    Iar tu fiule de asta data partea Mea
    Nu te grabi sa le-o mai dai ca altadata,
    Pana nu-si schimba purtarea indata.
    Prioritatea Mea e biserica locala
    O vreau educata
    Curatita si sfintita
    Plina de Putere cu daruri impodobita
    Ca sa fie in stare sa nasca
    Copii noi sa primeasca
    Nu vreau o biserica de infirmi
    Ce se hranesc numai cu lapte
    Unde va sunt grupurile celula
    Pentru ca trupul Meu sa creasca!?
    Unde va este grupul pilot
    Jn care vreau sa-Mi cresc prorocii
    Sa va hranesc cu hrana tare
    Pentru ce imi cheltuiti banii
    Ducandu-va in plimbare
    Turisti evanghelici
    Plecati in turnee
    Gem bolnavii’VREM VINDECARE”
    Striga captivii “VREM ELIBERARE’
    Iar voi in loc sa ii ajutati
    In post si rugaciune sa stati
    In Comitet ii judecati
    Pana cand atata nepasare!?
    Va dati mari teologi
    Si nu aveti sluba de vindecare
    Va e frica sa puneti mainile pe ei
    Crezand ca vin duhurile peste voi
    Pentru ca nu aveti dragoste
    Ca sa aveti protectie
    Si nu Ma intrebati pe Mine
    Ca sa va dau ungere
    Pentru cine Eu vreau sa vindec
    Si cand Eu hotarasc cum si unde
    Insa Ungerea Mea o dau
    Numai celor smeriti si ascultatori
    Nu celor mandri si prigonitori
    Nu intelegeti slujba de eliberare
    Si va prigoniti pentru ea,
    Dar este scris in LOGOS
    Acest soi de draci nu ies decat…
    Cu POST si RUGACIUNE
    Iar prin robii mei prorocii
    Va descopar planul Meu RHEMA
    Cuvantul specific pentru fiecare
    V-am dat putere sa calcati
    Peste serpi si peste scorpii
    Si peste toata puterea vrajmasului
    Dar nu stiti sa o activati
    Si sa o folositi,ramanand blocati
    De invidie si mandria
    Care nu se simte.”
    Asadar mai fratilor iubita biserica
    Ati auzit ce gandeste Domnul
    Cand fac din gandurile mele gandurile Lui
    Pe care vi le scriu
    Nefiind inca vrednic prin grai viu
    In ce ma priveste caut sa ascult
    Nu de oameni ci de Domnul mai mult.
    Nu v-am gasit maturi si buni administratori
    Ai banilor Domnului
    Faceti sa fie belsug la Casa Domnului
    Rezolvand problemele bisericii locale
    Nu-i imprastiati la altii nu va plimbati pe ei
    Organizati-va sa avem relatii sa comunicam
    Pentru prosperitiatea noastra si a bisericii locale
    Nu ne faceti sa ne simtim izolati
    Prin sfatul celor multi se reconstrueste
    O biserica in deriva sa iasa din ceata
    Predicati,predicati intr-una
    La pereti, biserica-i goala
    Ca ne-am plictisit de voi
    Unde va este legatura inversa
    Sondajul de opinie,sugestii
    Sa ne aflati parerea
    Ne simtim orfani
    Nimeni nu se intereseaza de noi
    Si nebagati in seama,
    Netanand cont de nevoile,sugestiile noastre
    Ne izolati sa cautam ajutorul in alta parte
    La alte biserici,alti pastori fie ei si preoti
    Sau reverenzi ce au timp de noi
    Predici gasim acum si la radio,tv sau internet
    Dar noi vrem comunicare in biserica noastra
    Poate voi implicati in atatea misiuni externe
    Fie in tara fie in afara
    Nu mai simtiti nu va dati seama
    Ca avem nevoie unii de altii
    Si cei mai vechi si cei mai noi frati si surori
    Noi va cinstim si va iubim
    Iar voi ne ignorati
    Dupa ce v-ati spus predica-discurs
    Plecam acasa fara de raspuns
    O strangere de mana si-un zambet pe parcurs
    Ii criticam pe ortodocsi intr-una
    Ne laudam cu a noastra alta forma
    Crezand ca asta-i trezire
    In timp ce ei chiar au inceput
    Sa se trezeasca .
    Au si posturi de radio,tv non stop,fac misiune
    In timp ce noi fugim de ele
    Sa ne pastram mai sfinti decat ei
    Gasesti in bisericile lor
    Preoti binevoitori
    Ce-si fac timp pentru tine
    Rugaciuni pentru bolnavi
    De doua ori pe saptamana
    Cu punerea mainilor si undelemn sfintit
    Dezlegari,eliberari de vraji,blesteme
    Posturi organizate
    Iar noi biserica cu potential mai mare
    Botezati cu Duhul Sfant
    Fugim de diavol ca nu stim
    Sau ne este frica sa activam puterea de la Rusalii
    Iar cei ce incearca s-o faca sunt supusi la replesalii
    In aceste conditii iubiti frati crestini
    Gasindu-va copii la minte
    Sunt obligat sa fac ce fac copiii
    Adica sa-mi negociez relatia
    Iti dau para imi dai marul
    Sa ne fie bine la toti
    Nu numai unora dintre noi
    Adica lucrati ca pentru Domnul?
    Sau numai pentru voi
    Dragostea este reciproca
    Ca sa ne purtam sarcinile unii altora
    Nu suntem obligati sa muncim bolnavi
    Ca cei sanatosi sa nu posteasca
    Si sa nu se roage pentru noi
    Si sa se plimbe pe banii Domnului
    Si cel care munceste si cel care se roaga
    Consuma o enrgie
    Orice transformare se face
    Printr-un trasfer reciproc de energie
    Noi cei care muncim mult si ne rugam fireste
    E normal sa-i dam bani celui ce se roaga,
    Posteste si ne multumeste
    Pentru ca il iubim si ne iubeste
    Si daca nu se intampla asa
    Asta la vista,!
    La cules de capsuni
    In Spania.sa plecati in misiuni
    La turci ati ajuns,e mai aproape
    Poti sa strigi tu frate
    Dati-mi bani demisiuni
    ”Turcii ma-nconjor”
    Punga ne este goala nu avem un chior.

  3. Nu e chiar asa.Mai ales ca in zilele noastre in toate bisericele domneste antichristul.Eye of Horus(lucifer,satana).Iisus a spus Cine vrea sa imi urmeze mie sa isi lase parinti,familia,prieteni si sa isi ia crucea si sa-mi urmeze.Poate tu te refereai la cei care sunt izolati de societate.Eu ma refer la oameni normali care il urmeaza pe Hristos intr-o viata normala fara ajutorul unei biserici.Daca te referi la calugari ei nu au nici macar o singura legatura cu Adevarul.Acolo sunt legaturi cu intunericul nu cu Lumina.

  4. Ce se intampla atunci cand „bidericii„ nu-i pasa de tine? Ce poti sa faci? It cauti un alt grup de partasie sau rabzi?

  5. @Daniela, nu cred ca trebuie sa rabzi. Ori vorbesti si incerci sa iti pese tie de ceilalti, sau daca nu poti (bineinteles dupa ce vei fi incercat), cauti un alt grup de partasie. Este o parere personala dupa care m-am ghidat in viata

Lasă un răspuns

Check Also
Close
Back to top button
%d blogeri au apreciat: