DEVOTIONALE

Onisim Botezatu: Manierele folosirii telefonului

Dacă pe vremea copilăriei mele exista un singur telefon în sat, alții mergeau la posta să vorbească dând la manivelă, astăzi lucrurile s-au schimbat radical, iar telefonul a devenit piesa indispensabilă. Telefonul este un mini computer cu mail, conturi de socializare, afaceri, aplicații care știu să facă aproape orice, însă umblând puțin pe pământul acesta am văzut cate ceva și găsesc necesar să împărtășesc câteva sugestii, recomandări, care nu sunt absolute, sunt cel puțin perfectibile, dar demne de lecturat.

1. Telefonul nu are voie să sune în public. Lucram în Marea Britanie cu oameni care au telefon de multă vreme, zice că ar fi stipulat în normele noi ale manierelor că e de prost gust să sune telefonul pe melodie în public. Are logică. Cum ar fi să sune 30 de telefoane o dată într-un autobuz de 50 de persoane? Deci telefonul meu de ani de zile este pe modul vibrație.

2. Nu se strigă la telefon. Am văzut oameni care nu știu că telefonul are microfon foarte finuț, chiar în șoaptă dacă vorbești vei fi auzit de interlocutor. Nu trebuie să audă nici măcar a treia persoană de lângă mine convorbirea. Unii ridică cotul în sus la nivelul urechii și când încep să strige, te termină psihic. E specific celor cu putină educație.

3. Nu se folosește opțiunea speaker în public. Convorbirile sunt private. Nici tu nu ai fi comod să afli că interlocutorul te vulnerabilizează celor prezenți cu el. Deci aceasta opțiune este pentru tine, când ești singur și chiar e recomandată, să fie telefonul cât mai departe de cap.

4. Nu ești agent de securitate. Telefonul nu este menit să înregistrezi cu el pe un prieten, profesor sau altă persoană, pentru a o face de minune mai târziu. Cine face asta este lipsit de caracter. Persoana respectivă are încredere în tine să discute unele aspecte, iar dacă tu îl divulgi, izolează-te în munți să nu mai dai ochii cu el, ar trebui să îți crape obrazul de rușine.

5. Nu te uita pe telefon în timp ce altcineva vorbește cu tine. Ai vreme pentru aplicații și poze după, câtă vreme ești la masă, e bine să acorzi respect și atenție maximă. Dacă și serviți câte ceva nu este deloc recomandat să tastezi. Nu de puține ori am trăit această lipsă de respect din partea șefilor și nu te simți bine.

6. Telefonul nu are ce căuta în dormitor. Locul de dormit este locul de repaos fizic, psihic, emoțional și spiritual. Telefonul este și un factor generator de stres, iar înainte de culcare ai nevoie de o liniștire a minții, drept urmare nu se recomandă deloc prezenta telefonul în dormitor. Cu atât mai grav este să adormi cu el pe piept sau la cap. Trebuie alocat acest timp partenerului de viață, dialog, discuție, tandrețe, etc.

7. Nu îl folosi pentru validare socială. Este specific oamenilor slabi și mediocri să folosească bunuri: mașină, poșetă, telefon, smartwatch, ceas, etc. pentru a impresiona pe alții. Nu am nevoie de accesorii, girez cu ceea ce sunt o relație, nu apelez la artificii care ar putea oferi nădejdi false.

8. Aproape interzis copiilor. De ce aproape? Nu putem fi absurzi, oricum copiii se joacă pe telefon, dar trebuie monitorizați cu strictețe timpul și conținutul materialelor folosite de cei mici. Ei nu au discernământ, nu au capacitatea de a face deosebirea între conținuturi, adulții sunt responsabili de supravegherea lor.

9. Timpul alocat telefonului. Dacă timpul petrecut pe telefon este mai mare decât cel petrecut cu familia, copiii, soț/soție, înseamnă că ești operator collcenter, altfel aveți probleme în plus. Trebuie o chivernisire serioasa a timpului că nu: „fugit ireparabile tempus”, asta spuneau latinii și le dăm dreptate astăzi că da, trecerea timpului este ireversibilă.

citeste mai mult: https://onisimbotezatu.blog/2022/06/29/manierele-folosirii-telefonului/

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: