DEVOTIONALE

Petru Hututui: DESPRE SIMPLITATE

Libertatea lăuntrică este caracteristica omului care alege să trăiască simplu. Simplitatea asigură libertatea, iar duplicitatea duce la robie. Tehnologia modernă, cu ajutorul căreia speram la viața liberă, înrobește.

Simplitatea asigură libertatea, în timp ce duplicitatea conduce la robie, deși “…Dumnezeu a făcut pe oameni fără prihană, dar ei umblă cu multe șiretenii” spune Solomon în (Ecl. 7:29)… Astfel ne-am obișnuit să numim pofta-ambiție, lăcomia-hărnicie și avariția-prudență.

Niciodată Biblia nu încurajează extravaganța, risipa, lăcomia, duplicitatea, egoismul, atitudinea superioară, disprețul față de semeni, dar în mod frecvent, cheamă la simplitate, altruism, bunătate, respect și milă pentru semeni în drumul către viața liberă.

Duplicitatea, egoismul, spiritul de competiție gândește prin comparație, având prioritatea de a se face vizibil și a umili pe cei din jur. Egoismul se hrănește cu minciună, defăimare, fățărnicie și corupție. Egoismul este mereu nedreptățit, nemulțumitor și de fiecare dată are ceva de spus favorabil, cu scopul de a înjosi pe alții.

Simplitatea ca principiu, ne poate reorienta viețile, pentru a ne bucura de posesiunile noastre, protejându-ne de robia pe care lucrurile și viața duplicitară o pot impune. Simplitatea înțeleasă corect, ne dă libertatea de a privi resursele lui Dumnezeu ca daruri ce trebuie împărtășite celor în nevoie, nu păstrate.

Simplitatea scăpată de sub control, se poate pretinde a fi virtutea care înlocuiește harul. În aceste condiții este la fel de păguboasă ca duplicitatea, lăcomia și extravaganța. „Căutați mai întâi Împărăția lui [Dumnezeu], și [toate] acestea vi se vor da pe deasupra! Vindeți ce aveți și dați milostenie! Pentru că, unde este comoara voastră, acolo va fi și inima voastră.” Luca‬ ‭12:31, 33-34‬ ‭EDCR‬‬

Simplitatea izvorâtă din har, constă în a privi ceea ce avem ca dar din partea lui Dumnezeu. El, Dumnezeu, poartă de grijă proprietăților și abilităților noastre. Este libertatea de a ne încrede în Dumnezeu, nu în lucruri și doar lui să ne închinăm.

Simplitatea ține mintea trează, în gardă să gândească selectiv și să decidă practic. Cumpărăm pentru a folosi, nu pentru a ne etala. Stăm departe de lucrurile care pot produce dependență. Ne conducem după nevoile concrete nu de reclamele mincinoase.

Simplitatea ne învață să construim case, clădiri pentru Biserici în dorința de a le folosi, nu de competiție. Cumpărăm automobile, aparate și alte obiecte, pentru a dărui nu doar pentru a avea mai mult decât alții pentru că Dumnezeu ne știe bine cum suntem și nu-l putem impresiona.
În felul acesta putem cânta cu libertate și versurile lui Adi Gliga:

“Mai bine simpli şi smeriţi
Şi de Dumnezeu iubiţi

Numai Tu, Isus, mă placi aşa cum sunt
Cand mi-e greu doar Tu mă întăreşti
Te voi lăuda cu al meu cânt,
M-ai iubit şi încă mă iubeşti.”

Petru Hututui

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: