StiriSTIRI EXTERNESTIRI POLITICA

Rusia a început războiul în Ucraina. Rugați-vă pentru Ucraina! Rugați-vă pentru pace!

Atacul lui Putin asupra civililor ucrainieni reprezintă o încălcare gravă a suvernanității Ucrainei, a dreptului internaţional umanitar şi o ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice.

Rusia a ales calea forței, în pofida tuturor eforturilor de dialog pentru rezolvarea crizei pe cale diplomatică și vor suporta consecințele faptelor sale. Acțiunile din zonele separatiste vor avea un preț economic, politic și moral fără precedent.

În speranța unei ultime urme de rațiune a liderului rus, sperăm ca protecţia tuturor civililor, în special a persoanelor vulnerabile, femei şi copii, precum şi a personalului umanitar să devină un principiu de la care nu se va abade.

Rugați-vă pentru pace!
Vladimir Putin a anunţat, joi dimineață, o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din estul ţării și a cerut armatei ucrainene să depună armele. Putin a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.

“Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT.

La scurt timp după anunțul președintelui rus, focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană. Aeroportul a anulat zborurile şi a evacuat pasagerii şi personalul.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că a încercat să-l sune pe președintele rus Vladimir Putin, dar nu a primit niciun răspuns.

„Astăzi am inițiat un apel către președintele Federației Ruse. Rezultatul a fost tăcerea. Dar tăcerea ar trebui să fie în Donbass”, a spus Zelensky.
Armata rusă a declarat că serviciul de frontieră al Ucrainei „nu a opus rezistență” trupelor ruse care invadează teritoriul ucrainean.

Declarația a susținut, de asemenea, că armata rusă a „neutralizat” apărarea antiaeriană a Ucrainei.
Explozii puternice au fost auzite joi dimineaţă la Kiev, la Odessa, în sud, la Harkov, la frontiera rusă, şi în estul Ucrainei.

Sirenele de avertisment antibombardament au răsunat joi dimineaţă la ora locală 07:00 în centrul Kievului, capitala Ucrainei.

În metroul din Kiev, zeci de locuitori încercau să se pună la adăpost sau să ia un tren, cu bagaje în mână pentru a părăsi oraşul, a constatat un fotograf al AFP.

În capitală, cel puţin două explozii au fost auzite în centrul oraşului la primele ore ale dimineţii, urmate de sunetele sirenelor de ambulanţă.

Explozii au fost auzite şi la 600 de kilometri distanţă, în sudul Ucrainei, în oraşul-port Odessa, la Marea Neagră.

Harkov, al doilea oraş al ţării, situat în apropiere de frontiera rusă, a fost de asemenea atacat.

În oraşul-port Mariupol, cel mai mare oraş ucrainean din apropierea zonei frontului, cu aproape jumătate de milion de locuitori, mai multe persoane au declarat pentru AFP că au auzit bombardamente de artilerie dinspre cartierul situat în estul oraşului.

Mai aproape de frontul conflictului din Est, unde se luptă de opt ani separatiştii proruşi şi forţele ucrainene, la Kramatorsk, oraş care serveşte de asemenea drept cartier general al armatei ucrainene, cel puţin patru explozii puternice au fost de asemenea auzite de jurnalişti ai AFP.

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a sunat joi pe omologul său belarus, aliatul său Aleksandr Lukaşenko, pe care l-a informat că urma să lanseze o operaţiune militară în Ucraina.
CNN prezintă o listă de şapte oraşe şi zone din Ucraina, pe care se află inclusiv capitala, Kiev, în care au fost auzite explozii, conform reporterilor de la afţa locului şi a martorilor oculari.

  • Kiev: Reporterii CNN au auzit explozii din partea de est, în direcţia aeroportului internaţional din oraş. Pe reţelele socile, mai mulţi utilizatori au auzit explozii în regiunea Borispil, din estul Capitalei, unde se află aeroportul. CNN nu are confirmări că a fost vizat aeroportul.
  • Harkov: O echipă CNN a auzit o serie de explozii puternice.
    Kramatorsk: Două persoane din oraş, aflat la aproximativ 120 de kilometri nord de regiunea separatistă Doneţk au declarat CNN că au auzit cel puţin două explozii masive.
  • Nipru: Un localnic din acest oraş a declarat CNN că a auzit câteva explozii
  • Mariupol: Doi locuitori au declarat CNN că au auzit explozii la est de oraş, localizat în sud-estul ţării.
  • Odesa: O echipă CNN a auzit două serii de explozii, la interval de 20 de minute
  • Zaporojie: O echipă CNN a declarat că a auzit cel puţin o explozie, la distanţă
    Preşedintele american Joe Biden a denunţat miercuri seara „atacul nejustificat” al Rusiei asupra Ucrainei, după ce omologul său rus Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării, informează AFP.

„Preşedintele Putin a ales (să lanseze) un război premeditat care va provoca suferinţe şi pierderi umane catastrofale”, a spus Biden într-un comunicat.

„Rusia singură este responsabilă pentru moartea şi distrugerea pe care le vor provoca acest atac”, a insistat liderul de la Casa Albă.

El a promis că „lumea va cere socoteală Rusiei”.
citeste mai mult: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/live-update-rusia-a-inceput-razboiul-in-ucraina-focuri-de-arma-in-apropierea-principalului-aeroport-din-kiev.html

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: