DEVOTIONALE

Citește întreaga Biblie într-un an! – partea III

– Citește întreaga Biblie în anul care vine! (3)
– Dar am alte metode pentru a crește spiritual!

„Citește întreaga Biblie, în anul care vine!”, sună îndemnul.
„De ce? Cred în importanța Sfintelor Scripturi, dar am alte metode, mai simple, mai practice, prin care abordez Biblia și care mă ajută să cresc spiritual!”, răsună obiecția.

Să facem un scurt inventar al acestor metode și să oferim răspunsurile cuvenite:

Prima metodă este, pur și simplu, citirea după ureche. „Voi citi atunci când am timpul și dispoziția potrivită! Altfel, oricum, degeaba citesc…” În completarea afirmației, mai urmează, în general, una: „Și oricum nu voi citi la rând! Voi citi ceea ce am nevoie și îmi face bine în momentul respectiv. Nu am de gând să mă chinui cu acele pasaje pe care oricum nu le prea înțeleg. Ce rost are?”

La prima „auzire”, strategia sună rezonabil. Abordarea este pragmatică, iar eficiența unui astfel de demers pare sporită. Aparențe sunt însă înșelătoare și iată motivele.

--

Este posibil ca ceea ce este numit „timpul și dispoziția potrivită” să nu apară foarte des sau chiar deloc. Timpul? Există, zilnic, o droaie de urgențe care năvălesc peste noi chiar înainte de a suna deșteptătorul și ne zgâlțâie să ne ridicăm din pat pentru a vedea de ele. A crede că va apărea acea dimineață în care toate lucrurile vor fi rezolvate, iar noi vom avea treizeci de minute pentru citirea Scripturii înseamnă naivitate extremă.

Dispoziția propice? Mă tem că și aceasta este un tren care oprește foarte rar în gară. Dispoziția propice pentru citirea Scripturii este ceva creat și cultivat de noi și nu ceva ce apare de la sine. Este ca o plantă ce trebuie plantată și apoi îngrijită. Domnul nostru știa foarte bine ce spune, atunci când vorbea despre spinii care îneacă sămânța Cuvântului și o fac neroditoare.

Nici a citi mereu la întâmplare sau în funcție de preferințele noastre nu este o soluție. Apostolul Pavel spunea că „TOATĂ Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos…” (vezi 2 Timotei 3:16). Avem nevoie de întregul adevăr pentru o maturizare spirituală reală și armonioasă. Atunci când alegem doar pasajele biblice care ne plac suntem precum copiii care refuză ciorba și salata pentru că le plac mai mult burgerii. Satisfacția este mare pe moment, dar rezultatele pe termen lung sunt dezastruoase.

--

O a doua metodă care caută să înlocuiască citirea integrală a Scripturilor este folosirea devoționalelor. Un devoțional este o carte cu meditații scurte care pornesc de la un verset biblic și expun un adevăr practic. În cele mai multe cazuri, o astfel de carte va conține 365 de meditații, câte una pentru fiecare zi a anului. Devoționalele sunt bune, atunci când sunt folosite ca un supliment la citirea integrală a Bibliei, dar nu ar trebui să o înlocuiască.

După cum spuneam la primul punct, pentru a ne maturiza spiritual, avem nevoie de întreaga Scriptură, iar aceste cărți selectează doar anumite versete. Există mereu riscul ca aceste versete să fie scoase din context, iar aplicația să fie deformată. Mai mult, devoționalele nu încurajează studiul Scripturii, meditația, ci oferă o hrană super-procesată. Atunci când citim Biblia integral și medităm câteva clipe la cele citite, în mintea noastră se vor forma câte două-trei devoționale care vor rămâne lipite mult mai bine de inima noastră decât ceva ce provine din exterior.

Devoționalele sunt bune, atunci când sunt întrebuințate bine. Poate vă amintiți acele reclame care ne amintesc că diverse suplimente alimentare nu înlocuiesc o dietă echilibrată. Afirmația este valabilă în ce privește devoționalele: acestea pot fi folositoare, dar nu înlocuiesc citirea Scripturilor, așa cum tabletele de vitamina C nu înlocuiesc pâine cea de toate zilele.

O ultimă metodă care înlocuiește citirea Scripturilor este ascultarea diverșilor predicatori din spațiul virtual. Spațiul redus al acestui text nu permite analizarea motivelor pentru care această practică a explodat în ultimii ani. La fel ca devoționalele, această oportunitate poate fi o binecuvântare atunci când este întrebuințată corect, dar poate deveni un real pericol, atunci când e folosită fără discernământ. De ce nu ar trebui să înlocuiești citirea consecventă a Bibliei cu ascultarea predicilor în mediul virtual?

Îți va lipsi filtrul prin care să evaluezi predicile pe care le auzi în mediul online. Luca ne spune cum credincioșii din Berea mergeau acasă și cercetau Scripturile pentru a evalua mesajul pe care îl primiseră. Înlocuirea Scripturii cu mesajele online devine periculoasă, întrucât ne vom lipsi tocmai de mijloacele prin care să evaluăm cantitatea imensă de învățătură pe care o primim în mediul online. Ne va lipsi discernământul sau, cu scuzele de rigoare, vom asculta mult și prost.

Faptul că predicatorii și predicile se înmulțesc de la o zi la alta nu ar trebui să ne determine să abandonăm citirea Scripturilor. Dimpotrivă, ar trebui să ne determine să o facem cu mai multă râvnă decât am făcut-o până acum. Din păcate, atunci când alegem predicatorii pe care îi ascultăm online, nu o facem folosind criterii doctrinare, ci de o cu totul altă natură.

Unora le plac predicatorii amuzanți, altora celor care știu să producă emoții. Preferați de toți sunt cei care știu să le îmbine pe cele două. Unora le plac predicatorii care vestesc săptămânal sfârșitul lumii, iar altora cei care le spun că toate merg de minune. Unora le plac predicatorii motivaționali, iar altora, predicatorii duri care dau mereu cu biciul și te fac să te simți vinovat.

În astfel de vremuri, oamenii aleargă confuzi de la un predicator la altul, de pe un site pe altul și chiar de la o biserică la alta. Dacă dorim să rămânem în picioare, există o singură soluție: ancorarea în „credința care a fost dată sfinților odată pentru totdeauna.”

„«La Lege și la mărturie!» Căci dacă nu vor vorbi așa, nu vor mai răsări zorile pentru poporul acesta.” (Isaia 8:20)

Valentin Făt, pentru Edictum Dei

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: