DEVOTIONALE

Locul și importanța – de Nicolae.Geantă

Oamenii spun că “Time îs money” (timpul înseamnă bani). Dar nu le dau 100% dreptate. Pentru că o oră de muncă a unui țăran din Bărăgan nu aduce venitul unei ore de muncă a aceluiași țăran pe plantațiile de sparanghel ale doamnei Merkel. Nu timpul, ci locul e important pentru un venit substanțial.

Sefora, fata mea ce mică, îmi spunea deunăzi că aceeași sticlă de apă o cumperi pe mai nimica toată în Dorna Candrenilor, cu 1,5 lei în mall, cu 3 lei la buticari, cu 6 lei la restaurant și cu 15 lei în aeroport. Apa e aceeași, dar locul unde se vinde îi dă valoare!

Mi-aduc aminte de o discuție a unui rabin. “Dacă vreau să deschid o prăvălie nouă și într-o intersecție sunt cinci prăvălii o pot amplasa tot acolo sau caut o stradă fără nicio prăvălie?” a întrebat studenții, care i-au răspuns la unison: “pe altă stradă”. “Greșit”, le-a spus învățătorul. “Unde oamenii merg la cinci prăvăli vor merge și la a șasea”. Și rabi are perfectă dreptate!

De ceva ani mă gândesc dacă pot să aplic acest management bisericii. “Oare unde sunt trei biserici merge și a patra?”. Desigur. “Dar unde este una abia vizitată?” Investiția este mare și randamentul este mic!

Bine bine, ați putea spune, dar “omul sfințește locul”. E adevărat și asta. Dar Hudson Taylor a predicat 25 de ani in China până s-a întors un singur om la Dumnezeu. Mă întreb câți oameni se pocăiți in Anglia dacă predica Taylor 25 de ani la ei?

Noi știm că Domnul Isus a locuit în copilărie în Nazaret. Loc unde nu a făcut nicio minune. De aceea și-a stabilit reședința în Capernaum. Unde minunile au curs niagară. Același Isus, același Dumnezeu. Dar locul i-a scos în vedere valoarea. Importanța.

Știți ce ar trebui să ne temem tare mult? Să nu greșim făcând ce vrem noi eu și nu ce vrea Domnul. Și în al doilea rând să nu greșim investind (mult) într-un loc unde randamentul lipsește! 

Ai 1 talant, 2 sau 5? Pune-i în valoare. Dar vezi mai întâi locul care le dă valoare. Cinci talanți îngropați nu valorează cât cinci talanți puși în bancă…

Nicolae Geantă

Lunca Sprie, Bihor

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: