EDITORIALE

DE CE? NU ZIUA MORTILOR?

Încă din copilărie îmi aduc aminte de Sâmbăta Morților. Împreună cu bunica vineri mergeam la cimitir unde aranjam mormintele familiei: bunicul și străbunicii! Puneam flori și lumânări. Așa este datina în satele din Maramureș și nu numai. Sâmbăta venea preotul și făcea o scurtă pomenire a celor răposați, lua banii și pleca. Noi copii ne bucuram că se ofereau dulcuri din plin în cimitir. Toate acestea în pomenirea răposaților, spre folosul lor pe lumea cealaltă. Aveam impresia de atunci că toate aceste obiceiuri nu ajută, însuși bunica credea asta, dar zicea că trebuie să împlinească tradiția, că ce va zice lumea!

  1. A sărbători morții nu este o practică biblică. Nu avem nici o mențiune că Dumnezeu a cerut ca să fie ținută o zi în amintirea și folosul răposaților! Sâmbăta Morților nu are nici o legătură cu Biblia. Această sărbătoare cu tot ce conține ea este după tradiția omenească și nu după rânduiala lui Dumnezeu sau a sfinților apostoli.
  2. A te ruga și a face parastasuri pentru cei morți în această zi este o ofensă adusă revelației Scripturii și jertfei lui Hristos. Biblia ne spune că după moarte nu se mai poate face nimic pentru sufletul morților. Luca 16:16-30 este o clară relatare biblică despre acest subiect. Biblia spune că noi suntem mântuiți prin jertfa lui Hristos, așa că pentru mântuire nu se mai pot face pomeni sau parastase! Rugăciune pentru morți este de origine romano-catolică dar se regăsește și în ortodoxie. Ea este extrasă ditr-una din cărțile Macabeilor, care este necanonică!

  3. Lumânările au rolul de a lumina sufletele celor morți de asta cimitirul arată ca un oraș plin de lumini. Biblia vorbește despre întunericul de afară, dar acesta nu poate fi biruit nici de toate cimitirele aprinse din lumea întreagă! Unde sunt sufletele sfinților este lumină, ( Apoc. 22:5 ), dar suflete păcătoșilor sunt în întunericul veșnic ( Mat. 22:13 ).

Matei 22:29 – Drept răspuns, Isus le-a zis: „Vă rătăciţi! Pentru că nu cunoaşteţi nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.

https://www.facebook.com/1400935290/posts/10216026772927730?sfns=mo

 

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: