EDITORIALE

Căsnicia în vremuri de criză


În unele ţări, jumătate dintre căsnicii se destramă şi este evident că multe cupluri au probleme. Din nefericire, se pare că stresul e în creştere, din mai multe direcţii. Care sunt presiunile cu care ne confruntăm azi, noi cei căsătoriţi, şi ce am putea face pentru a le gestiona bine şi a ne proteja căsnicia?

Când eram adolescent, bunica îmi povestea cum era să fi mireasă în anii 30, la începutul Marii Depresiuni economice. Au fost vremuri grele pentru mine şi pentru bunicul tău, îmi tot spunea.

Erau îngrijoraţi de bani, de ziua de mâine şi de locul de muncă. Nu şi-au pierdut slujba, dar bunicul a trebuit să muncească 12 ore pentru un salariu de la Căile Ferate. Bunica lucra şi ea tot atât, la o fabrică de textile. După ce s-au născut tatăl meu şi fraţii lui, bunica a plecat de la fabrică pentru a-i creşte pe cei mici, dar a continuat să câştige nişte bani ca şi croitoreasă, pentru a avea bani de-ale gurii.

Da, am avut şi noi probleme, recunoştea bunica. Aveam păreri diferite despre cum ar trebui cheltuiţi banii şi crescuţi copiii. În acei ani, bunicii mei simţeau deseori că au ajuns la capătul puterilor şi, probabil, nu mai găseau resursele pentru a avea răbdare unul cu celălalt.

Apoi, la sfârşitul anilor 1930, sora mai mare a tatălui meu a murit când avea doar 8 ani, iar părinţii bunicii mele, care erau şomeri şi nu aveau casă, s-au mutat la ei – asta a sporit tensiunea din casă.

Încă o văd pe bunica, cu lacrimi în ochi, povestindu-mi cum se certa cu bunicul, învinuindu-se reciproc de moartea fetei lor, şi cum au intrat amândoi într-o depresie încât nici nu şi-au mai vorbit pentru o vreme.

Împreună în vremuri grele

Nu voi uita niciodată discuţiile avute cu bunica. Voia să mă facă să înţeleg că toate căsniciile au „momente grele”. Dar, indiferent de ce-mi povestea că a avut cu bunicul, întotdeauna îmi sublinia dedicarea pe care au avut-o unul faţă de celălalt – hotărârea de a sta alături la bine şi la rău.

Probabil că orice soţ şi soţie, care sunt căsătoriţi de ceva vreme, pot povesti despre momentele dificile prin care au trecut. Într-un fel, nu e nimic nou. Cei căsătoriţi au mereu probleme – dificultăţi care le afectează relaţia.

Psihologii numesc aceste dificultăţi „stres marital”. Mai precis, un stres marital este orice influenţă, situaţie sau eveniment extern care reprezintă o provocare sau un pericol pentru căsnicie. Acestea pot produce tensiuni şi discuţii între soţi şi pot alimenta o stare de spirit care poate distruge relaţia. De asemenea, pot apărea şi efecte mai subtile. Stresul marital îi poate face pe soţi să se îndepărteze unul de altul – cu sau fără un conflict manifest între ei.

Sursa:  https://alfaomega.tv/crestinulsisocietatea/relatii/3332-casnicia-in-vremuri-de-criza#ixzz5bSiJYOAw 
Follow us:
 @alfaomegatv on Twitter | alfaomegatv on Facebook

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Check Also
Close
Back to top button
%d blogeri au apreciat: