ANUNTURI

Biserica – muzeu, universitate sau colac de salvare?

Am auzit recent o povestire. În anul 1972, după 308 ani de la fondarea ei, Prima Biserică din Newton, Massachusetts, SUA, s-a decis să se închidă. Și-a oferit bunurile unui muzeu, a vândut clădirea la Biserica Evanghelică Grecească și mai apoi… au abandonat-o. În 1664, când a început biserica, ajunsese să crească la aproximativ 1200 de membrii în 1952, dar a scăzut la 325 de persoane în 1972. Trei sferturi dintre membrii ei erau persoane de peste cincizeci de ani.

În vremurile prezente avem de a face cu congregații la diferite stagii ale ciclului lor de viață, numai că nu vrem să ne referim la acest aspect. Pentru ca biserica să-și ducă la îndeplinire misiunea sa… ea nu trebuie să-și piardă niciodată din vedere motivul existenței sale. Biserica poate fi încadrată în una din descrierile de mai jos… și aceasta fără să realizeze că a ajuns acolo:

Biserica precum un muzeu
Ce vreau să spun prin acestea? Probabil că ar fi util o definire a termenilor aici. Un muzeu este o ”instituție care se ocupă cu strângerea, păstrarea, cercetarea, punerea în valoare și expunerea obiectelor care prezintă interes istoric, științific, artistic etc.; clădire în care sunt păstrate și expuse astfel de obiecte” (sursă definiție). Câți dintre noi am avut ocazia să vizităm biserici vechi a cărui pastor/preot încă este în viață? Clădirile unor astfel de biserici sunt masive în structură… care nu prezintă altceva decât abilitatea omului de a crea clădiri uimitoare, semețe, clădiri care au devenit de acum monumente adecvate aducerii tributului dedicat închinării unui Dumnezeu vrednic de toate acestea.

Problema e că zilele acelea de închinare și adorare autentică din acele clădiri semețe au trecut. Oamenii trec pe acolo și … doar vizitează. Dacă mai dau de un bătrânel în cadrul bisericii… acesta probabil că le va depăna istoria băncilor, a covoarelor, a altarului, a geamurilor, a picturilor din acea clădire. Undeva într-un colț este o cutie unde poți pune un bănuț pentru întreținerea a ceea ce a mai rămas din acea clădire ce odinioară a fost măreață. Doar că acum a devenit ca un fel de tur de muzee. Biserica respectivă abia se susține din intrările… vizitatorilor… reușind oarecum să supraviețuiască. Poate că mai sunt slujbe acolo, mai cântă o orgă, sau un cor renumit… doar că pentru această biserică câștigarea celor pierduți nu mai este focusul principal pentru că supraviețuirea a înlocuit misiunea ei din nefericire.

Biserica precum o universitate
Cunoștința este inutilă fără aplicarea consistentă”, spunea o dată Julian Hall. Mulți dintre noi am avut parte de ani de școală și am fost binecuvântați cu oameni măreți ai lui Dumnezeu de la care am învățat tainele credinței. Există anumite biserici care au fost binecuvântate să-i aibă pe acești oameni, care învață și împărtășesc adevărul lui Dumnezeu într-un mod puternic pentru cei care vin la slujbe. Doar că avertizarea de a avea concentrarea pe educare ridică de asemenea și semnalul nevoii de acțiune în misiune.

citeste mai mult: https://crestinismtrait.blogspot.com/2018/10/biserica-muzeu-universitate-sau-colac.html

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Check Also
Close
Back to top button
%d blogeri au apreciat: