EDITORIALE

Înţelepciunea care vine de sus

„Cine știe să facă bine și nu face săvârșește un păcat!” (Iacov 4:17). Totuși Iisus întreabă: „Vrei să te faci sănătos?” El arăta că binele nu poate fi săvârșit oricum sau împotriva voinţei omului și că voinţa ca atare trebuie tratată cu respect înainte ca puterea lui Dumnezeu să trateze boala.

„Ar fi fost mai bine să nu fi fost” este una dintre cele mai triste și mai deprimante expresii ale emoţionalului uman. Această expresie, rostită cu părere de rău, cu un simţământ de adâncă și neconsolată neîmplinire și cu un fel de patimă sau răzbunare în ton, e întotdeauna legată de lucruri care „mai bine nu s-ar fi întâmplat”. Lucrurile general acceptate ca întruchipând binele și frumosul sunt de la sine înţelese – cum să întrebi un bolnav de 38 de ani: „Vrei să te faci sănătos?”[1] E de la sine înţeles că e bine, că e de dorit și e incontestabil obligatoriu atunci când este posibil. Orice altă variantă frizează imoralul sau chiar demonicul.

Voia lui Dumnezeu și voinţa mea

Iisus a vorbit și a tăcut după criterii necunoscute nouă, dar accesibile prin Duhul Sfânt, în măsura în care dorim și primim să fim conduși de El: „Căci Eu n-am vorbit de la Mine Însumi, ci Tatăl, care M-a trimis, El însuși Mi-a poruncit ce trebuie să spun și cum trebuie să vorbesc.”[2] Este deci o vreme pentru orice lucru, și unele cuvinte aparent ciudate, în funcţie de timp, de loc și de împrejurare, devin instrumente ale Duhului Sfânt. Întrebarea lui Iisus, „Vrei?”, se aplică nu doar la vindecare, ci la oricare lucru bun și frumos general acceptat ca pozitiv. În cazul celor negative pare că nu ar avea sens să întrebi „Vrei?”. Totuși, deși este împotriva naturii lui Dumnezeu și este o lucrare ciudată pentru El, Iisus garantează împlinirea voii celui care cere ceva anume chiar și atunci când lucrul respectiv este rău și opus voii lui Dumnezeu. „Mergi!” în cazul lui Balaam nu a fost dorinţa lui Dumnezeu, ci a omului acestuia, „cartea de despărţire” a soţului de soţia sa nu a fost opera lui Dumnezeu, ci a împietririi inimii oamenilor, iar alegerea lui Saul ca rege peste Israel nu a reflectat voia lui Dumnezeu, ci voinţa poporului. Balaam nu a putut spune: „Am mers fiindcă Dumnezeu mi-a spus să merg!” El a putut spune doar: „Am mers pentru că am ales ireversibil să merg.” De aceea trebuie să luăm seama asupra voii noastre, fiindcă ea va fi împlinită, indiferent dacă este în acord sau în opoziţie cu voia lui Dumnezeu.

citeste mai mult: https://semneletimpului.ro/religie/spiritualitate/intelepciunea-care-vine-de-sus.html

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: