EDITORIALE

Lecții despre căsătorie de la soții Luther, Nu renunțați la angajamentul luat atunci când v-ați căsătorit

Katharina și Martin Luther au trăit în urmă cu 500 de ani, dar putem învăța lucruri prețioase din căsătoria lor, valabile și pentru secolul nostru.

Martin Luther nu a intenționat să se căsătorească. Deși predica despre căsătorie, el a decis, pur și simplu că mariajul nu este pentru el. „Nu înseamnă că sunt insensilbil față de emoțiile cărnii, pentru că nu sunt nici lemn și nici piatră”, a scris el unui prieten, „însă nu am nici o dorință de a mă căsători”.

Acest lucru s-a schimbat în momentul în care Katharina von Bora a apărut la ușa lui.

După 18 ani petrecuți într-o mănăstire, Katharina, alături de 11 dintre colegele ei, au fugit în secret de la mănăstire în mijlocul nopții, ascunzându-se într-o căruță acoperită. Martin, care se simțea responsabil pentru ele, și-a luat sarcina ca fiecare să-și găsească un soț potrivit.

La doi ani după evadarea riscantă, doar una dintre călugărițe a rămas necăsătorită: Katharina. Refuzând să se căsătorească cu bărbatul sugerat de Martin, ea a propus o idee îndrăzneață: ca marele reformator să se căsătorească cu ea.

Martin Luther și Katharina von Bora nu s-au căsătorit din dragoste. Katharina s-a căsătorit pentru a supraviețui într-o lume ostilă femeilor; Martin s-a căsătorit dintr-un sentiment de obligație față de Katharina, precum și de a pune în practică teologia căsătoriei pe care a predicat-o cu atâta pasiune. Căsătoria lor, cel puțin la început, a fost departe de așteptările pe care le avem noi în secolul XXI. Cu toate acestea, căsătoria lui Martin și Katharina Luther a început să înflorească într-un mod autentic, credincios, devenind o poveste de dragoste autentică.

Când am început să studiez și să scriu despre viața lor împreună ca soț și soție, nu m-am așteptat ca povestea soțiilor Luther să mă învețe ceva despre căsătorie, mai ales despre căsătoriile secolului nostru. Deși ei au trăit în urmă cu cinci secole, exemplul familiei Luther este încă relevant astăzi. Iată trei lecții din căsătoria lor, pe care ar fi înțelept să le luăm în considerare astăzi:

A deveni „unul” este un proces continuu

Martin și Katharina Luther erau niște străini în ziua în care au spus: „Da”. În noaptea nunții sale, Katharina a fost șocată să descopere că Martin nu și-a schimbat paiele saltelei (care astăzi ar fi asemănătoare cu schimbarea lenjeriei de pat) de un an! La rândul său, Martin a admis că era șocat să se trezească în fiecare dimineață lângă două cozi împletite. Martin avea 46 de ani când s-a căsătorit, de aceea a fost greu să scape de obiceiurile înrădăcinate pe care le adunase de-a lungul burlaciei prelungite. Hollywood-ul ne-a vorbit de atâtea ori despre „dragostea la prima vedere” și de „iubirea până la adânci bătrâneți”, dar în viața reală procesul celor doi care „devin una” este un proces care durează toată viața. În unele sezoane ale vieții, acest proces nu necesită un efort major. În altele, se fac mai mulți pași înapoi decât înainte.

Katharina și Martin Luther nu erau în totalitate potriviți unul pentru celălalt. Ambii erau încăpățânați, ambii aveau păreri proprii și judecau repede pe cei din jur. Martin a considerat-o pe Katharina arogantă când a întâlnit-o pentru prima oară. Katharina l-a considerat pe Martin bătut în cap. El avea tendințe de hipocondrie. Ea era veșnic îngrijorată, predispusă la anxietate. Cu toate acestea, odată cu trecerea timpului, încrederea și înțelegerea dintre ei a început să crească. Cei aproape 21 de ani împreună au fost un proces continuu spre a deveni una.

Nu renunțați la angajamentul luat atunci când v-ați căsătorit

Câțiva ani în căsnicia sa, Martin Luther a recunoscut provocările care apar în căsătorie. „Căsătoria nu este mereu fără probleme, este un lucru șovăielnic”, a recunoscut el celor care s-au adunat în jurul mesei lui și a Katharinei. „Trebuie să-ți iei un angajament”. Angajament. Este un cuvânt pe care îl folosim mult atunci când vorbim despre căsătorie, dar cum arată angajamentul în căsătorie în viața de zi cu zi, obișnuită?

Când s-au căsătorit, soții Luther s-au confruntat cu opoziția formidabilă a prietenilor și a dușmanilor. Toți prietenii lui Martin Luther s-au opus căsătoriei cu Katharina. Iar Katharina – fostă călugăriță care s-a căsătorit cu un fost călugăr – a fost ținta unei calomnii malefice și acuzată de seducție și de trădare al lui Hristos mulți ani de zile după căsătoria cu Martin . Un alt cuplu s-ar fi putut prăbuși sub presiunea unor asemenea atacuri vicioase și neîncetate, dar Martin și Katharina au rămas devotați unul altuia, chiar și atunci când părea că toată lumea era împotriva lor.

De asemenea, ei au fost în mod clar hotărâți să se iubească reciproc când nimeni nu-i vedea în moduri mici dar intenționate. Când Martin s-a îmbolnîvit de pietre la rinichi în timpul unei călători, Katharina a amestecat rapid medicamentul adecvat și s-a grăbit cu calul și căruța, cu mantaua în mână, pentru a avea grijă de el. Katharina și Martin s-au sacrificat unul pentru celălalt, și-au cultiva dragostea unuia pentru celălalt și au fost dispuși să fie dezavantajați de dragul celuilalt. Pentru ei, angajamentul a însemnat o iubirea intenționată arătată în moduri mari și mici.

Deschideți-vă inimile și casa. Fiți primitori de oaspeți

Prima ceartă pe care eu și soțul meu am avut-o ca și cuplu căsătorit a fost din cauza părinților lui. Cam după o lună după ce ne-am căsătorit, Brad mi-a spus că părinții lui vor veni să viziteze. El mi-a spus că vor sta la noi un weekend iar apoi vor zbura înapoi în Minnesota luni. M-am enervat foarte tare pe soțul meu pentru că făcuse aceste planuri fără să mă consulte în prealabil. Pentru a fi sinceră nici ideea de a-i găzdui familia, atât de curând după nunta noastră, nu îmi plăcea.

Râd de reacția mea acum, mai ales când mă gândesc la Katharina Luther, care a găzduit la un moment dat 50 de gospodine în același timp, dintre care majoritatea au apărut la ușă fără a anuța. Soții Luther trăiau într-o fostă mănăstire, iar Martin era cunoscut pentru faptul că invita zeci de prieteni, studenți și alți reformatori să stea la domiciliul lor din Wittenberg. În fiecare noapte, mulți dintre acești oaspeți se alăturau familei Luther în sala de mese pentru o mâncare gătită la domiciliu, pregătită și servită de Katharina, care se asigura mereu că avea un loc curat și confortabil pentru cei care dormeau în acea noapte.

Ne așteptăm să locuim împreună cu soțul/ soția, dar de multe ori uităm că această căsătorie aduce în viața noastră și alte persoane necunoscute. Trebuie să fii pregătit să găzduiești un unchi de Ziua Recunostintei, un șef certăreț la un grătar în curtea din spate sau o mamă și un tată supraprotectivi pentru un weekend. S-ar putea să trebuiască să mergi în vacanșă cu cumnații tăi sau să ai o relație dificilă cu soacra. Căsătoria înseamnă că ne deschidem inimile și adesea casele noastre oamenilor importanți pentru soțul / soția, chiar și atunci când nu ne convine.

CITESTE MAI MULT: https://alfaomega.tv/stiri/mapamond-crestin/7744-lectii-despre-casatorie-de-la-sotii-luther

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: