EDITORIALE

Balena Albastră. Cum arată braţele copilului tău?

Zvonul că un tânăr de 17 ani care s-a sinucis într-o pădure de lângă Codlea ar fi fost victima unei provocări online sinistre a fost catalizatorul unui întreg șir de alarme mediatice pentru prevenirea unei eventuale epidemii de suiciduri în ţara noastră.

Discuţiile privind influenţa jocului „Balena Albastră”, căci despre el este vorba, au fost alimentate constant în ultimele zile de presa care a raportat aparenta asociere a unor incidente cu provocarea deja notorie, în Rusia, de doi ani.

În România, totul a început în urmă cu câteva săptămâni, după ce un tânăr de 17 ani din Codlea s-a sinucis, inexplicabil, într-o pădure din apropierea localităţii. La scurt timp de la aflarea veștii, dinspre surse locale, s-a răspândit zvonul că tânărul, de altfel jovial și comunicativ, ar fi participat la provocarea online „Balena Albastră”. „Balena Albastră” este unul dintre numele sub care circulă o provocare online asumată ca un joc în care, pentru a câștiga, trebuie să duci la îndeplinire 50 de „misiuni” automutilante pe parcursul a 50 de zile, sub îndrumarea unei „călăuze”, iar pentru a câștiga, participantul trebuie să parcurgă ultima misiune, care este una de sinucidere.

Odată lansat zvonul că moartea tânărului din Codlea ar fi avut legătură cu provocarea morbdidă, nici dezminţirile apropiaţilor nu au mai putut opri valul de speculaţii. Așa se face că, în urmă cu doar câteva zile, după ce cinci elevi de clasa a VI-a au fost spitalizaţi fiindcă s-au asfixiat încercând să vadă care dintre ei își poate ţine respiraţia mai mult, „Balena Albastră” a fost din nou învinuită. În absenţa unor informaţii concludente din partea Poliţiei în primele ore de la incidente, presa a răspândit zvonurile pe care le-a obţinut direct de la surse mai mult sau mai puţin apropiate de cei implicaţi. Și chiar dacă, după aceea, Poliţia a negat existenţa vreunei legături cu jocul fatidic, informaţia iniţială a continuat să alimenteze discuţii despre un posibil fenomen online, la noi.

Un reportaj în exclusivitate realizat de Digi24 a prezentat mărturia unei adolescente de 13 ani din Timișoara care spunea că a încercat și ea jocul, din curiozitate, și că a început să fie hărţuită de utilizatorul pe care îl avea drept „călăuză” în joc. Acesta i-ar fi trimis mesaje de ameninţare și ar fi activat de la distanţă camera foto a telefonului prin care aceasta se conectase la reţea, făcându-i poze ei sau locului în care se afla. Potrivit reportajului, părinţii au resetat telefonul, dezactivând totodată și funcţia de geolocaţie, însă mesajele au continuat să apară. Mama fetei a spus că „telefonul este compromis” și că singura soluţie este înlocuirea lui. Reporterii au precizat de asemenea că, de când au predat fostul telefon la Poliţie, mesajele au încetat.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timișoara – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice – s-au autosesizat după vizionarea reportajului și au pornit o investigaţie în urma căreia au aflat că adolescenta minţise.

Întreaga poveste cu „Balena Albastră”, traumă din cauza căreia părinţii ar fi trimis-o la psiholog, nu era altceva decât o invenţie pe care fata o născocise ca să își convingă părinţii să îi cumpere un telefon nou.

Tânăra a mers până acolo încât își instalase o aplicaţie care generează un istoric fals al apelurilor și mesajelor primite.

Deși niciunul dintre cazurile corelate în România cu jocul online nu s-a dovedit a avea cu adevărat legătură cu „Balena Albastră”, presa continuă să transmită avertizări în termeni alarmanţi și să colporteze o statistică insuficient documentată, potrivit căreia jocul a ucis peste 100 de adolescenţi ruși.

De unde a pornit totul

Primele apariţii în presă ale subiectului „Balena Albastră” au avut loc în Rusia, în luna mai a anului trecut, când publicaţia rusească Novaya Gazeta a raportat că „aproape toţi din cei 130 de adolescenţi ruși care s-au sinucis în perioada noiembrie 2015 – aprilie 2016 făceau parte din aceeași comunitate pe VKontakte.com (o reţea socială asemănătoare Facebookului, n.r.)”.

Jurnaliștii ruși spuneau că „cel puţin 8” dintre suiciduri aveau legătură cu „Balena”, însă o investigaţie condusă de Radio Europa Liberă avea să arate inconsistenţa logică a acestei ipoteze, dincolo de faptul că infomaţiile nu fuseseră verificate cu Poliţia. De fapt, contrar zvonisticii internaţionale, niciunul dintre cazurile de suicid din Rusia, Kazahstan și Kîrgîzstan, despre care s-a presupus că ar avea legătură cu Balena Albastră, nu s-a dovedit a fi în mod concludent legat de acesta.

O rezervă ar fi trebuit să vină și din conștientizarea faptului că, deși majoritatea acelor tineri frecventau grupuri dedicate jocului suicidar, asta nu înseamnă neapărat că jocul i-a determinat să se sinucidă, ci că la fel de posibil este ca tinerii să fi căutat jocul tocmai din cauza tendinţelor lor suicidale.

Pe de altă parte însă, faptul că presa rusă a invocat ca „indiciu preliminar” o posibilă conexiune între suicidurile investigate de Poliţie și jocul sinistru a dus la construirea unui cult al jocului, pe care nici infirmările oficiale ulterioare nu l-au putut sparge. Așadar și în Rusia informaţia a urmat un tipar similar cu cel pe care îl observăm zilele acestea în România. Numai că, în Rusia, coordonatele jocului sunt la o cu totul altă scară.

Se estimează că sute de mii de tineri sunt înscriși în comunităţi online care au ca tematică jocul suicidar. Lucrul acesta nu înseamnă, desigur, că toţi sunt interesaţi să se sinucidă, ci că jocul are notorietate de fenomen. Ceea ce nu este cazul în România.

CITESTE MAI MULT https://semneletimpului.ro

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: