InterviuriInterviuri cu: Pastori

BISERICA SUB COMUNISM – interviu cu Vasilica Croitor

vasilica_croitor_interviuUn interviu de exceptie despre Biserica evanghelica in perioada comunista (cu accent pe Biserica Penticostala din care pastorul V. Croitor face parte), bazat pe un studiu prelungit al arhivelor Securitatii. Este prezentata istoria si o radiografie a starii Bisericii in perioada comunista, tehnici de control, persecutie si compromitere a liderilor Bisericii de catre autoritatile comuniste, forme de rezistenta a crestinilor, problema restaurarii „turnatorilor” care au colaborat cu comunistii. La final, este prezentata nevoia de reforma a Bisericii pe 3 nivele – reforma morala, institutionala, spirituala – precum si tranzitia de la program de biserica la o abordare relevanta pentru societate.

Sunt născut în Suceava, dar din 1997, când am terminat Institutul Teologic Penticostal – și totodată anul în care m-am căsătorit – împreună cu soția ne-am mutat în Medgidia. În anii aceștia am slujit pe plan local și în regiunea noastră, dar totodată Dumnezeu a sădit în inima noastră dorința pentru misiunea externă, pentru dezvoltarea vieții spirituale a Bisericii.

Au fost mai multe lucrări noi care au fost inițiate în zona noastră. În aceeași perioadă am considerat că e bine să ne cunoaștem istoria într-un mod mai aprofundat și, fără să fi planificat eu, fără să-mi fi imaginat asta cu ceva ani în urmă, Dumnezeu a deschis ușile în așa fel încât să pot să am accesul să studiez istoria penticostală din perioada comunistă.

Ați putea să vorbiți puțin despre elaborarea cărții dvs. “Răscumpărarea Memoriei“?

Nevoia de a ne cunoaște istoria este inerentă ființei umane. Trebuie să ne cunoaștem trecutul, să ne cunoaștem rădăcinile, să cunoaștem chiar și urcușurile și coborâșurile din formarea Bisericii. Chiar și înainte de pastorație, în perioada studenției, am dorit să cunosc ce s-a întâmplat cu Biserica Penticostală în formarea ei. Am realizat că dacă nu ne cunoaștem istoria – într-o țară în care am cunoscut o persecuție dură – aceasta se întâmpla din cauza unor motive dubioase. Cu timpul mi-am dat seama de ce nu s-a făcut mai mult pentru a recupera memoria noastră și de acolo vine și titlul cărții: „Răscumpărarea memoriei’’. Să scoatem memoria și să-i dăm locul care i se cuvine.

Am căutat prima dată să înțeleg temelia pe care a funcționat sistemul represiv împotriva Bisericii și am vorbit despre comunismul românesc, care este unic în multe aspecte. După aceea, am abordat contextul în care se afla mișcarea evanghelică, și în special Biserica Penticostală la momentul 1945, când România a intrat deja în sfera de influență sovietică, după care am vorbit despre instituțiile pe care statul le-a creat pentru a controla Biserica. Departamentul Cultelor a fost instituția care a avut un rol mult mai mare în relația cu Biserica decât Securitatea, pentru că Departamentul Cultelor a creat o politică, dacă pot să mă exprim așa, o știință de manipulare a Bisericii.

E o știință care ar trebui studiată ca oricare alta, o știință dusă la un nivel foarte înalt. A existat în laboratoarele Partidului Comunist o preocupare de a pune piedici în calea Bisericii, în același timp păstrând o fațadă, o aparență de libertate cu care comunismul să se poată lăuda în lumea vestică și să spună că Biserica e liberă, că Biserica se poate manifesta. Știința aceasta încă a rămas neexplorată. Eu cred că am făcut un pas, dar încă modest, în a analiza ce înseamnă un astfel de sistem statal susținut cu toate pârghiile politice și financiare ca să penetreze viața Bisericii.

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: