InterviuriInterviuri cu: ArtistiInterviuri' SCRISE

Interviu Dolores Wagner

Pe drumul acesta foarte ademenitor si destul de facil, la prima vedere, dar nu tocmai comod de strabatut si, uneori, chiar plin de neprevazute, al muzicii crestine, exista persoane care se fac remarcate inca de la primii pasi. O voce aparte care promite mult, o prezenta rafinata, forta si si sensibilitate in egala masura, toate acestea impletite cu modestie si seriozitate; iata, poate, exact pata de culoare care lipsea in tabloul muzicii noastre evanghelice.

 1.      Dolores, esti foarte tanara, ai 19 ani. Nu foarte multi debutanti reusesc, de la primele lor aparitii sa produca impactul pe care il produci tu atunci cand canti. Inzestrarea si abilitatile tale muzicale sunt evidente. Cine anume le-a descoperit? Si ce anume te-a incurajat si te-a motivat sa le dezvolti ?

Dolores Wagner: Daca incerc sa derulez  acesti 19 ani ai mei spre inapoi si ajung pina la perioada aceea frageda in care mintea mea de copil a inceput sa memoreze, ma regasesc petrecand o mare parte din viata mea in compania muzicii.

Parintii mei imi spun ca, inca de la o varsta foarte mica, eram atrasa parca in mod magic de melodii si ma leganam in ritmul muzicii pe care o auzeam. Inca nu vorbeam corect, dar puteam memora si canta cintece intregi. Papusile nu erau atit de importante pentru mine asa cum erau chitara, muzicuta si xilofonul. Aceasta fascinatie pentru muzica si-a pus amprenta in mod apasat peste viata mea, inca de pe atunci. “Un copil cu talent muzical”, spuneau cei din jur, dar eu cred ca toate aceste impulsuri, atractia fata de muzica, inca din vremea aceea, au fost puse de Dumnezeu in mine, si nu la intimplare. Nascuta fiind intr-o  familie crestina, am certitudinea ca Dumnezeu are un plan bine definit pentru mine, iar aceasta pasiune care a existat in mine dintotdeauna pentru muzica, face parte din planul Lui.

Consider ca El este  primul care a lucrat in interiorul fiintei mele in directia asta, mi-a dat motivatia interioara si m-a incurajat. Apoi este vorba despre parintii mei, care au fost sensibili si au inteles care este rolul lor in directia asta, m-au incurajat din exterior, uneori poate chiar au facut sacrificii ca sa-mi creeze conditiile potrivite dezvoltarii acestei pasiuni, asa incit dorintele mele  legate de muzica sa fie indeplinite.

--

 2.      Cat din alegerea ta in a te dedica acestei pasiuni vine, poate, dintr-o dorinta personala legata de fascinatia de a fi pe scena, acompaniata de aplauze, cat vine din sugestiile si incurajarilor celor din anturajul tau, si cat resimti asta ca pe o chemare divina?

Dolores Wagner: Nu as fi sincera daca as spune ca nu–mi place sa fiu pe scena sau ca nu ma bucura aplauze. Fiecare din noi are nevoie de apreciere si de sentimental de siguranta a faptului ca ceea ce face este inteles si acceptat. Este un sentiment omenesc, placut si totodata care ma stimuleaza pentru mai departe. Pe scena traiesc de fiecare data momentul acela in care ma simt utila, iubita si acceptata de toti cei din jurul meu si astfel de momente imi sunt foarte pretioase;  nu le traiesc in fiecare zi. Dar cu toate acestea nu ma simt dominata de aceste sentimente. Indiferent ca sunt pe scena, in biserica sau intr-un grup mai mic,atunci cand cant, dorinta mea ramine de fiecare data aceeasi, ca folosindu-ma de darul pe care l-a pus Dumnezeu l-a pus in mine, sa fac vizibila frumusetea si bogatia Lui, sa stiu ca publicul e acaparat, in inchinare, de prezenta lui Dumnezeu.

3.      Care sunt studiile si pregatirea ta in domeniul muzicii? Sunt ele importante?

--

Dolores Wagner: Din primul an de scoala am facut in paralel si scoala de muzica unde am studiat pianul timp de patru ani, saxofonul doi ani si chitara tot doi ani, iar apoi, la varsta de 15 ani, in urma unei selectii, am facut cursuri de canto, tot timp de doi ani. Trebuie sa specific, totusi, ca nu intentionez sa fac din muzica profesia mea de baza. In prezent, studiez aici, in Germania, finante si economie internationala si vreau sa merg in directia asta.

Cunostintele muzicale pe care le-am acumulat imi sunt de mare folos in slujire, ma straduiesc sa dau un plus de calitate de fiecare data cand cant pentru ca Domnul merita ce este mai bun!

 4.      Locuiesti in Germania, chiar daca uneori vii in Romania pentru anumite evenimente (notam participarea ta la festivalul Quo Vadis de anul acesta). In ce se concretizeaza activitatea ta muzicala, pana in prezent?

Dolores Wagner:  M-am simtit onorata  sa particip la Quo Vadis, alaturi de alti artisti renumiti din muzica crestina romaneasca; pentru mine tot ce s-a petrecut acolo a fost surprinzator de frumos.

Sunt dedicata bisericii din care fac parte; ma ocup de un grup de copii mici, la scoala duminicala, sunt implicata si in lucrarea cu tinerii (intruniri de tineret, misiune) si, desigur, in lucrarea de lauda si inchinare. Pe linga astea, recent, am format si un grup de fete, e un proiect pe care intentionez sa-l dezvolt pentru a putea participa la diferite evenimente si concerte. Dar proiectul cel mai important pentru viitorul apropiat este concertul de lansare a primului meu album, Vise de imprumut”, care va avea loc la Linz – Austria, pe 24 noiembrie.  Alaturi de mine  la acest eveniment va fi si Chris, cel care, defapt, a compus si mi-a incredintat spre interpretare piesele de pe acest album, grupul de lauda si inchinare Salem din Austria, Anca Brasfalean si Florin Ciornea.

 5.       Acest album al tau, de debut, care nu a iesit inca pe piata, are un titlu incitant: „Vise de imprumut”. Care este mesajul pe care vrei sa-l transmiti ?

Dolores Wagner: Inainte de a incepe efectiv lucrul la acest album, atunci cand am decis sa colaborez cu Chris pentru realizarea lui, am petrecut un timp impreuna, in care am incercat sa-i descriu cate ceva din felul in care experimentez eu trairea cu Dumnezeu, modul in care El a lucrat de multe ori in viata mea, aspiratiile mele, intrebarile mele, planurile pe care uneori mi le-am facut si care nu s-au implinit pentru ca nu faceau parte din planul lui Dumnezeu cu privire la mine, visele mele, cat si modul in care as vrea ca eu sa exprim toate aceste lucruri in cantecele de pe album. Apoi a urmat o perioada in care el a scris cantecele si mi le-a trimis. Surpriza a fost mare. Citind versurile acestor melodii am avut sentimentul ca le-a scos din adincul sufletului meu. Cantecul care da titlul albumului, “Vise de imprumut” exprima exact ideea ca vine un moment cand trebuie sa abandonezi visele tale, sperantele,  regretele, trecutul si viitorul la crucea lui Isus si sa-L lasi pe El sa-si implineasca visul pe care Il are cu privire la viata ta. Sunt convinsa ca Dumnezeu nu este impotriva viselor si aspiratiilor, a dorintelor noastre, uneori ascunse, atata timp cat ele sunt acordate la voia Lui.

 6. Ai ales sa colaborezi cu muzicieni din Romania pentru realizarea acestui album: Marius Pop, Domini, Trynity Music, Chris; cum a fost colaborarea cu ei? De ce nu ai realizat albumul in Germania?

Dolores Wagner: Sunt nascuta in Germania, dar am crescut intr-o familie care vine din Romania. De  asemeni, fac parte dintr-o biserica romaneasca, iar  majoritatea  prietenilor nostri sunt romani. Astfel am considerat ca este mai potrivit si am preferat sa realizez primul album in limba romana. As fi putut sa-l realizez in Germania, in limba germana sau engleza.  Dar mai e un aspect foarte important. De multi ani, pe mine si pe parintii mei, cantecele lui Chris ne-au insotit, ne-au imbogatit sufleteste, ne-au mingaiat aproape zilnic si ne-au inspirit in inchinare.  Personal nu mi-as fi imaginat un alt compozitor sau textier care sa-mi scrie cantecele , cel putin pentru primul meu album. Atmosfera in care am lucrat impreuna la toate etapele realizarii albumului, m-a determinat sa capat o incredere tot mai mare in competenta lui si in felul profesional in care se implica in ceea ce face. Astfel am decis impreuna sa colaboram si cu Marius Pop, un muzician foarte talentat care si-a pus amprenta in mod decisiv pe acest album, cu trupa Domini, cu cei de la Trinity Music, oameni deosebiti la locul potrivit.

      7. Din cate cunosti, poti sa faci o comparatie, cum ti se pare viata muzicala crestina din Romania pe langa cea din Germania ?(nu ma refer numai la romanii din Germania)        

 Dolores Wagner: Deoarece in Germania nu sunt multi crestini evanghelici, nici paleta muzicala nu este mare. Doar o singura interpreta a reusit sa se ridice international Anja Lehman, care este, defapt, unul din modelele mele. Sunt si alti interpreti pe care eu ii consider foarte buni, de la ei de multe ori m-am inspirat, alteori chiar le-am cantat cantecele: Sara Lorenz, Albert Frey, si altii. Trist este faptul ca muzica crestina nu ajunge pe programele de TV sau la radio.

Exista un singur program crestin, Bibel TV, dar este greu accesibil. Concerte crestine sunt destul de rare, iar ceea ce am intilnit la Quo Vadis …, mi-as dori sa intilnesc si aici, in Germania.

Consider ca muzica crestina romaneasca din Germania face pasi destul de frumosi in ultimi ani, potentialul muzicienilor creste. Dar mai avem nevoie de oameni dedicati si de timp pina vom ajunge la nivelul din Romania.

8. Fiind foarte tanara, presupun ca ai anumite modele, muzical vorbind si nu numai, care sunt acestea si cum te-au inspirat ele pana acum? 

Dolores Wagner: Am invatat ca tot ceea ce simt, orice decizie si hotarire pe care vreau sa o iau, sa o fac intai cunoscuta lui Dumnezeu, deoarece El ma invata sa aduc la cunostinta Lui toate lucrurile.

Tot ce am facut pina acum in directia muzicala a fost in primul rand inspiratiile Lui. Isus mai spune: calcati pe urmele mele dupa cum si eu calc pe urmele Tatalui meu, si vedem ca a transmis cel mai frumos mesaj omenirii. El este modelul meu de baza. Imi doresc din toata inima sa merg si eu pe urmele Lui, deoarece numai asa voi putea transmite, prin cantec,ceea ce e mai frumos si potrivit celor din jurul meu. In partea technica mi-am luat idei si de la unele cantarete pe care eu le apreciez, dar incerc sa fiu cat se poate de originala in modul meu de a ma exprima in muzica.

9. Ce proiecte ai pentru viitorul apropiat? Dar pentru cel indepartat?

 Dolores Wagner: In perioada asta ma concentrez mai ales pe pregatirea evenimentului din 24 Noiembrie, care presupune Lansarea albumului, dupa care urmeaza participarea la Festivalul Gloria din Cluj Napoca, undeva in luna Decembrie. Ca si intentie pentru viitor, mi-as dori sa pot realiza un album de factura mai putin obisnuita, cred eu, pentru muzica crestina din Romania, si anume jazz-soul. Dar, asa cum spuneam adineauri vreau sa stiu inainte ca acest vis al meu face parte din Visul lui Isus pentru mine.

Multumim, Dolores, asteptam cu nerabdare atat albumul “Vise de imprumut”, cat si sa te auzim si sa te vedem cantand in bisericile si, de ce nu, pe scenele din Romania!

Interviu realizat de Roberth T. pentru CrestinTotal.ro

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

2 Comments

Lasă un răspuns

Back to top button

Descoperă mai multe la CrestinTotal.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura