StiriSTIRI MISIONARE

Stiri Crestine – Mapamond Crestin

Din sumarul editiei:mc_382_1

  • Tunisienii au de ales intre un stat democratic si unul islamic
  • Bosniecii au gasit leacul pentru vindecarea natiunii lor divizate
  • O campanie media readuce credinta in Finlanda
  • CBN i-a ajutat pe invalizii din Senegal sa nu mai depinda de cei din jur
  • Formatul non-clasic al intalnirilor de tineret din biserica Betel, Bucuresti, atrage tot mai multi tineri
  • Conferinta regionala de tineret, Chisinau, 15 octombrie 2011

Tunisienii au de ales intre un stat democratic si unul islamicmc_382_2

A fost scanteia care a aprins revoltele arabe din Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Protestele lor s-au incheiat cu alungarea presedintelui Ben Ali. Au trecut zece luni de atunci, iar acum tunisienii aleg noul guvern. Cei alesi vor formula o constitutie noua.

Cand am vorbit cu oamenii de pe strazile Tunisiei, acestia au avut pareri diferite. „Suntem mandrii, suntem primii si suntem un exemplu. E un lucru bun”, a spus o femeie.

Pe buletinul de vot vor fi 80 de partide politice, dar cele mai puternice sunt reprezentate de islamicii care doresc o societate mai religioasa. 98% dintre tunisieni sunt musulmani, dar multi, precum aceasta femeie, sunt impotriva instaurarii unui stat teocratic.

„Toti tinerii doresc dreptul sa aleaga ceea ce cred si ceea ce este mai bine pentru viata noastra”, a adaugat o tanara.

Elliot Abrams este cercetator la Consiliul pentru Relatii Externe si are o atitudine pozitiva in ce priveste Tunisia. “Sunt optimist in ce priveste Tunisia. Ma gandesc la toate tarile „Primaverii arabe” si Tunisia are cele mai mari sanse la o democratie. Sper ca partidul islamic din Tunisia, partidul Ennhada, va fi un partid rezonabil si moderat pentru ca ar putea fi un model bun pentru intreaga regiune.”

Tunisia e cea mai seculara natiune din Africa de Nord, dar multi oameni viziteaza aceasta regiune datorita mostenirii religioase si a ruinelor Cartaginei. La 150 de ani dupa viata lui Hristos, orasul Cartagina a fost o metropola infloritoare. Era centrul crestinismului din Africa, dar astazi crestinismul este aproape inexistent, numarul crestinilor fiind doar de cateva mii. Biserica romano-catolica este singura recunoscuta de catre guvern. Exista o biserica mica, indigena, compusa din fosti musulmani care acum sunt crestini. Ei ne-au permis sa fotografiem un botez recent cu conditia sa acoperim fetele celor botezati. Majoritatea fostilor musulmani sunt respinsi de catre familii, vecini si prieteni. Unii, precum acest barbat pe care-l vom numi Ali si ii vom ascunde fata ca sa-i protejam identitatea, a fost interogat de catre politie. Ei au incercat sa-l convinga sa se intoarca la islam. „M-a intrebat: ‘Spui oamenilor despre Isus?’ Am raspuns: ‘Daca ei ma intreaba. Asa cum dumneavoastra sunteti politist si ma intrebati, iar eu trebuie sa-mi apar credinta.’ El a zis: ‘Poti avea probleme’”.

Va amintiti de cei cu care am vorbit pe strada ? Au mai spus ca tunisienii ar trebui sa fie liberi sa-si alege credinta. Daca un musulman ar devini crestin, ai avea vreo problema cu asta?

„Sa fiu sincera,da. Din perspectiva religioasa. Ma doare ca face aceasta, dar e alegerea persoanei”, a spus o tanara. Adaugant ca guvernul nu ar trebui sa aibe nimic de zic in aceasta privinta.

„Sunt mandra ca sunt musulmanca, foarte mandra. Dar cred ca fiecare are dreptul sa aleaga ce doreste”, a spus o alta fata.

mc_382_3Tinerii tunisieni isi doresc cel mai mult un loc de munca si o economie mai buna. Aproape o treime dintre cei cuprinsi intre 15 si 29 de ani sunt someri. Razboiul din Libia a adus presiune economica in plus. Zeci de mii de refugiati, majoritatea femei si copii libieni, au trecut granita si au ajuns in lagare precum acesta din orasul Dehibat din sudestul Tunisiei.

Am venit la acesti copii care au venit in Tunisia. Acum servesc masa de pranz, mazare cu orez. Ei primesc trei mese pe zi aici in lagar.Acesti berberi care provin din zece familii din Libia si sunt in jur de 50, au fost gazduiti temporar de catre acest barbat tunisian. Ei au fost surprinsi de ospitalitatea lui. „Nu ne-am asteptat la asa ceva. Ne-a tratat ca pe familia lui chiar daca nu ne cunosteam.”

Avand in vedere ca razboiul din tara vecina nu se mai sfarseste, trebuie sa ne intrebam daca libienii isi vor prelungi sederea in Tunisia. Presedintele Comitetului
mc_382_4 Semilunii Rosii in Tatouine ne-a spus ca organizatia sa ofera libienilor ajutor medical gratuit. El spune ca in timp ce tunisienii sunt bucurosi sa-i ajute pe refugiati, comunitatea se apropie de un punct de rupere. Pana acum nu eram intr-o situatie prea buna, iar venirea refugiatilor libieni a agravat situatia”.

Ce isi doresc Bashir si majoritatea tunisienilor pentru ei si pentru vecinii lor din Libia? O viata buna ! Viata pe care majoritatea tunisienilor spera sa o primeasca atunci cand luptele din Libia vor inceta si refugiatii se vor intoarce acasa. si mai ales dupa alegerile istorice din Tunis.

Bosniecii au gasit leacul pentru vindecarea natiunii lor divizate

Sasa Nikolinovic spune ca biserica e singurul loc in care bosniacii pot gasi iertare. „Biserica reprezinta lucrarea deosebita pe care o face Dumnezeu inmc_382_5Bosnia.”

Exact in acest loc, Sarajevo a gazduit ceremoniile de deschidere a Jocurilor Olimpice din 1984. Astazi este umplut cu mii de oameni, victime ale razboiului bosniac. si in realitate, cu aceasta trebuie minoritatea evanghelica sa se confrunte, sa incerce sa aduca vindecare si reconciliere intr-o natiune divizata de un razboi rece.

„Politicienii incearca sa aduca unitate, intreaga lume incearca sa aduca unitate, grupurile umanitare incearca acelasi lucru, dar partasia si reconcilierea adevarata sunt posibile doar in biserica”, a adaugat Sasa.

Biserica lui Nikolinovic se afla in inima capitalei Bosniei, Sarajevo. in fiecare duminica veti gasi aici croati, sarbi si fosi musulmani inchinandu-se sub acelasi acoperis. in cadrul unui program de biserica recent, aceasta unitate a fost vizibila cand un musulman s-a convertit la crestinism si impreuna cu un cuplu cu radacini sarbe si croate au marturisit public credinta lor in Isus Hristos si au fost botezati.

Aceasta tara are o nevoie disperata de unitate ca sa poata merge mai departe. Dupa 16 ani inca se descopera ramasitele celor ucisi in timpul razboiului brutal din Bosnia. in timp ce orase precum Sarajevo incearca sa isi revina, aceste imagini ii bantuie si acum. Fiecare lucru le reaminteste de ura si mostenirea crimelor comise inca apasa natiuna.

“Imi amintesc ca in timpul razboiului ramasesera in tara mai putin de 20 de crestini evanghelici. Toti ceilalti au fugit, dar in acea perioada grea Dumnezeu si-a revarsat Duhul peste noi”, a spus Sasa.

De atunci, biserica a crescut considerabil, dar inca reprezinta o minoritate. In intreaga tara exista intre 700 si 1000 de credinciosi evanghelici. Este un numar foarte mic din cauza ca nu este usor sa vestim mesajul lui Hristos”, a spus Karmelo Kresonja de la Biserica Evanghelica din Mostar.

Majoritatea bosniecilor sunt ortodocsi, catolici, sau musulmani. Crestinii evanghelici sunt priviti cu suspiciune. Bernard Mikulic pastoreste singura biserica din aceasta tara care are o cladire oficiala recunoscuta ca biserica evanghelica. „Oamenilor din comunitate nu le-a convenit cand se construia biserica. Am fost amenintati de multe ori. Pe peretii bisericii erau desenate tot felul de desene.”

Srdan Milenovic a fost unul dintre cei care au crezut ca evanghelicii sunt ciudati si periculosi. Aceasta s-a schimbat cand acest fost dependent de droguri a fost invitat la o tabara crestina. „Acesti oameni au avut ceva ce m-a atras. Am vazut grupuri etnice diferite care se inchinau lui Dumnezeu si oamenii erau fericiti. Am vrut si eu asta. Mi-am predat inima lui Isus si am fost eliberat de droguri.”

Damir Beki este un pastor tanar care lucreaza cu musulmanii din nord. El spune ca este foarte greu sa vindece ranile trecutului. „Locuiesc intr-un oras unde majoritatea musulmanilor au fost torturati, inchisi in lagare de concentrare si ucisi de asa numitii crestini. Asa ca vestirea mesajului lui Hristos intr-o comunitate care nu are incredere in evanghelici reprezinta o provocare.”

Cine petrece cateva minute pe strazile Bosniei isi aminteste. Oamenii isi amintesc ororile razboiului. Ei isi amintesc de stapanirea terorii care a lovit fiecare colt al acestei tari. Acum bosniecii se tem ca tensiunile nerezolvate vor putea declansa un alt razboi….. iar crestinii de aici se roaga sa nu se mai intample.

mc_382_6„Trebuie sa ne rugam si sa muncim din greu ca sa aratam oamenilor ca reconcilierea este un mesaj puternic care vine de la Dumnezeu. in primul rand impacarea cu Dumnezeu prin Isus Hristos, apoi impacarea unul cu celalalt”, a spus Bernard Mikulic.

„Proclam in fiecare zi 2 Cronici 7:14 peste natiunea mea. Trebuie sa ne smerim, sa ne lasam de mandrie, de incapatanare, de diferentele religioase si sa ne intoarcem la Dumnezeu, iar apoi El ne va vindeca”, a marturisit Kresonja.

Sasa Nikolinovic a concluzionat: Doresc ca tara mea sa fie umpluta de cunostiinta lui Dumnezeu. Ma rog ca Bosnia sa cunoasca un Dumnezeu care ne iubeste, care ne iarta si care nu vede diferentele dintre grupurile etnice, ci care a trimis pe singului Sau Fiu ca sa moara pentru pacatele noastre. Aceasta este speranta si rugaciunea mea”.

O campanie media readuce credinta in Finlandamc_382_7

Pe mijloacele de transport in comun din centrul orasului Helsinki au fost afisate reclame sponsorizate de biserica in cadrul unei campanii media care a provocat o discutie la nivel municipal.

Conform directorului de campanie Hannu Haukka, a atras si atentia mass-mediei seculare. „S-au intrebat ce este cu aceasta campanie la nivel de oras. Se intreaba de ce actioneaza bisericile in forta. Care este mesajul pe care doresc bisericile sa il transmita societatii ?”

Campania media a avut ca tema transformarea vietii. Reclamele au fost vizibile in capitala Finlandei timp de o luna, iar telefoanele consilierilor instruiti au sunat continuu. Mii de carti si brosuri crestine au fost tiparite si au fost filmate povestirile oamenilor carora relatia cu Hristos le-a transformat viata. „Au fost 55 000 de descarcari de pe YouTube ale povestirilor despre vieti transformate.”

mc_382_8Haukka spera ca aceasta campanie media va reimprospata ce a mai ramas din credinta crestina a acestei tari. Evanghelicii din Finlanda reprezinta doar 12% din populatia de 5 milioane si doar unul din 10 oameni merge la biserica. Multe biserici spun ca exista o schimbare. „Pana in prezent am fost informati de 73 de oameni care L-au cunoscut pe Domnul Isus ca Mantuitor in cadrul unui serviciu special dintr-o biserica. O alta biserica a programat un al doilea botez.”

Campania din Finlanda se aseamana cu campaniile media organizate de catre Great Comission Media Ministries in orase din intreaga lume. Haukka spune ca in ultimii opt ani au ajuns la 100 de milioane de oameni in 57 de orase, iar rezultatul a fost peste jumatate de milion de apeluri telefonice. Ei au tiparit si distribuit peste un milion si jumatate de carti. Haukka spera sa ajunga in cele 433 de orase din lume cu o populatie de peste un milion de locuitori. El crede ca prin aceste campanii media ajunge cel mai bine cu Evanghelia la un numar mare de oameni.

CBN i-a ajutat pe invalizii din Senegal sa nu mai depinda de cei din jurmc_382_12

Nava HSV2 Switf se misca mai rapid decat oricare nava a Marinei americane. Aceasa nava unica cu coca dubla deseori slujeste ca ambasador al bunavointei, transportand ajutor umanitar in cadrul operatiunii Handclasp. Cand Swift a ajuns in Dakar, Senegal, Marina a descarcat peste 400 de scaune cu rotile venite ca donatie.

Caruciorul e ca o bicicleta, e un scaun cu trei roti si are un compartiment micut sub sezut unde oamenii pot pune lucruri.

Jon Cassel, directorul CBN pentru Africa de Vest, a lucrat cu un spital crestin pentru a aduce scaunele acestea in diferita parti ale tarii musulmane. „Chiar daca lucram intr-o tara unde 95% sunt musulmani, am spus oamenilor ca donatorii crestini realizeaza si ofera aceste scaune cu rotile pentru a le arata dragostea si compasiunea lui Isus Hristos.”

Guvernul din Senegal, inclusiv presedintele Abdoulaye Wade, s-a implicat pentru a se asigura ca scaunele ajung la oamenii care au nevoie de ele.

„Am vazut directorii regionali, am vazut Marina americana implicandu-se si am vazut guvernul din Senegal implicandu-se ca sa fie siguri ca sunt aduse 400 de scaune cu rotile pentru cei hadicapati. A fost uimitor! Aceasta este o realizare majora si multumesc CBN pentru initiativa lor”, a spus Alessane Sene, membru al cabinetului.

Scaunele sunt fabricate de voluntari din Statele Unite datorita unei organizatii numite PET, care inseamna „Echipament de transport a energiei personale”.

„Acesti barbati se intalnesc sambata in atelierul cuiva si construiesc aceste carucioare din lemn, iau roti de roabe, componente de bicicleta si le asambleaza. Au devenit destul de cunoscuti.” Scaunele cu rotile PET au ridicat de la pamant invalizi din peste 80 de tari, oferindu-le independenta personala pentru fiecare zi.

„Cand directorul regional a fost in Foujoun a vazut un om invalid care cumpara si vindea bunuri, dar cerea oamenilor s-o faca in locul lui. Cand i-am dat un scaun cu rotile, a mers la piata, a cumparat alimente si s-a intors zicand: ‘Acum sunt independent’”, a spus Alessane Sene. „La una dintre distributii, imamul, conducatorul moscheii din oras, s-a ridicat si s-a rugat, slavind pe Dumnezeu pentru venirea celor de la CBN si pentru donatia de scaune cu rotile”, a concluzionat Jon Cassel.

Formatul non-clasic al intalnirilor de tineret din biserica Betel, Bucuresti, atrage tot mai multi tinerimc_382_10

Facebook, Messenger si Twitter acapareaza tot mai multi tineri in casa in defavoarea unor realtii de prietenie reala. O exceptie o reprezinta serile de tineret din cadrul Bisericii Betel din Bucuresti. Aici se reunesc tineri de orice denominatiune, unde petrec timp in a se cunoaste pe ei.

Florin Ianovici incearca sa transpuna un format non-clasic care sa atraga cat mai multi participanti. Tinerii au nevoie de foarte multa educatie in diferite domenii. Au nevoie sa se abordeze problemele de viata intr-un mod natural, deschis, transparent, iar principiile lui Dumnezeu sa se grefeze acolo unde este nevoia”, a spus pastorul.

Fiecare seara de marti difera in continut : sunt invitati lideri, artisti propusi de tineri, au loc serate in care acestia se cunosc, seri de lauda si inchinare.

„Martia la Betel este extraordinar ca poti sa te intalnesti cu Dumnezeu si sa-L simti aproape”, a spus Madalina Ene, o tanara implicata in lucrarea de tineret din biserica.

„Dumnezeu ne cheama in fiecare zi, dar martia este o seara dedicata pentru noi si ar trebui sa apreciem acest lucru”, a adaugat o alta tanara,

Pastorul Ianovici a concluzionat: „Cea mai puternica arma in mana lui Dumnezeu e omul. Daca acesti tineri vor fi niste arme in mana Domnului sigur ca Bucurestiul acesta va cunoate un alt impact si de ce nu, chiar la nivel de tara vreau sa-i invatam pe tineri sa poata sa daruiasca energia pe care o au, forta lor, creativitatea lor lui Dumnezeu. Decat sa stea pe scaun toata ziua si sa blog-uiasca in stanga si in dreapta improscand cu cuvinte, mai degraba sa poata fi partasi unor actiuni dincolo de care exista un folos real.”

Conferinta regionala de tineret, Chisinau, 15 octombrie 2011mc_382_11

O conferinta de motivare si dedicare a avut loc la biserica Filadelfia din Chisinau. Ziua de 15 octombrie a capatat o noua valoare pentru tinerii care au participat la conferinta regionala organizata de bisericile penticostale din Republica Moldova.

Igor Agapov, pastor din Ucraina, a vorbit tinerilor despre chemarea Domnului si i-a motivat sa fie de folos bisericilor locale in care slujesc. “Avem o insarcinare mareata: Cuvantul lui Dumnezeu. Insarcinarea mareata de a duce aceasta tara, Moldova, la starea de inchinare inaintea lui Hristos.”

Alin Jivan, sportiv de performanta in gimnatica artistica, campion mondial din Romania, a fost oaspetele care i-a motivat pe tineri prin propria marturie sa ramana tari in credinta si sa nu alerge dupa faima lucrurilor trecatoare. Pentru el, castigul cel mai mare este mantuirea pe care a capatat-o in Hristos si nu poate sa nu impartaseasca cu altii ceea ce a facut Domnul in viata lui. Si de data aceasta a spus tinerilor lucruri din adancul sufletului. “Am avut oportunitatea aceasta de a experimenta foarte multe lucruri extra biserica, extra credinta, si mi-am dat seama ca toate se sfarsesc la un moment dat. Sunt clipe trecatoare de o satisfactie. Ma gandesc la rezultatele pe care le-am avut in gimnastica. Nu pot sa zic ca nu mi-au adus o satisfactie, pentru ca au fost rezultatul unei munci depuse in urma atator ani, dar se sting. Succesul dureaza atata timp cat oamenii te aplauda si te aclama, dar succesul se stinge odata cu apauzele, cand pleci in anonimat. Am vazut atatia oameni mari care au plecat in anonimat. Singurii care raman vesnici si vor straluci ca stelele pe cer sunt copiii lui Dumnezeu si este cel mai important lucru in viata acela de a fi copilul lui Dumnezeu.”

Tinerii au avut parte si de partasie frateasca, atat de importanta pentru unitatea Bisericii Domnului. Fiecare a plecat cu impresii placute si hotarari radicale.

“Aceasta predica mi-a insuflat in sufletul meu din nou aceasta speranta de a merge mai departe si a spune tuturor cat de mare este Dumnezeu si cat de tare ne iubeste. Eu cred ca daca este un Goliat in viata mea, cu Domnul inainte voi birui si voi deveni chiar un misionar fiindca imi doresc foarte mult”, a marturisit una dintre participante.

Citeste mai mult la www.alfaomega.tv

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Check Also
Close
Back to top button
%d blogeri au apreciat: