InterviuriInterviuri DiverseInterviuri' SCRISE

Interviu – Vasilica Croitor

Iacob Emanuel: Care a fost motivul scrieri acestei cărţi? Gândul de razbunare?sau ai fost dornic de afirmare si de promovare?

Vasilica Croitor: Sper că nu sunteți de părere că singurele motivații pentru a scrie o carte sunt răzbunarea sau afirmarea. Răzbunare? Pe cine aș fi dorit să mă răzbun? Pe Gheorghe Bradin? Pe Pavel Bochian? Pe Trandafir Șandru? Eu față de acești oameni am nutrit un mare respect. Când au murit Bochean, și apoi Șandru, eu am participat la înmormântarea lor aducându-mi astfel omagiul pentru cei pe care i-am socotit eroi ai credinței. Ce mi-au făcut acești oameni de aș fi dorit să mă răzbun pe ei?

Ați menționat și dorința de afirmare. Mergând împotriva curentului nu ajungi să fii apreciat sau promovat, ci dimpotrivă.

Motivul scrierii acestei cărți este limpede exprimat în dedicația făcută copiilor mei: „De douăzeci de ani Biserica din România trăiește într-o negare a realității, încurajând confuzia și comunicând un mesaj ambiguu generației tinere. Nu îmi doresc nimic mai mult decât să știu că moștenirea pe care v-o lăsăm este alta: o Biserică iubitoare de adevăr, împăcată cu trecutul ei, neînfricată și mărturisitoare până la moarte.

Iacob Emanuel: La ce ne foloseste noua crestinilor din ziua de azi, sa-i cunoastem pe cei care au colaborat cu securitatea? Ne ajuta cumva in umblarea in dragoste?

--

Vasilica Croitor: Am să vă răspund printr-o întrebare: La ce le-a folosit creștinilor din Biserica Primară să-i cunoască pe cei care s-au lepădat de Hristos, pe cei care au mințit cu privire la averea lor, pe apostolii care au căzut în păcatul fățărniciei, conflictele dintre Saul și Barnaba etc.?

Aceste detalii pe alocuri incomode sau dureroase ne ajută să înțelegem cât de importantă este umblarea noastră în lumină. Cunoscând aceste informații ne putem vindeca de naivitate şi utopism în interpretarea istoriei. Aşa devenim mai realişti şi, desigur, mai smeriţi.

Iacob Emanuel: Cand ai inceput sa scrii cartea, ai stiut ce nori se vor abate peste viata ta?

--

Vasilica Croitor: Nu ştiu la ce nori vă referiţi. Ştiu că rostirea adevărului are un preţ, iar răsplătirile nu sunt totdeauna în lumea aceasta. Amenințările cu tribunalul sunt niște încercări penibile ale unor oameni care nu cunosc nici legea Statului, nici Scriptura, nici istoria, de a mă intimida. Efectul atacurilor acestor persoane a fost că mi-a întărit convingerea că demonul comunismului trăiește încă în conștiința și în metodele unor contemporani.

Iacob Emanuel: Cat timp ti-a luat sa scrii aceasta carte? ce au zis apropiatii tai?

Vasilica Croitor: Am lucrat timp de trei ani. Cei mai mulți dintre prietenii şi colegii de slujire m-au încurajat, chiar mi-au oferit sfaturi și m-au susținut. Cel mai mult a contat susținerea lor în rugăciune, iar când proiectul a fost gata, sugestiile celor care au citit manuscrisul m-au ajutat foarte mult.

Iacob Emanuel: Cum treci peste tot acest “scandal” care a iscat cartea?

Vasilica Croitor: Cred că mai potrivit este cuvântul „dezbatere”. Intenția cu care am scris cartea a fost să generez o dezbatere pe tema relației dintre Stat și Biserică în perioada comunistă, iar semnalele de până acum îmi arată că acest scop a fost atins. Faptul că unii sunt pro și alții contra este normal. Cu cât dezbaterea se va dezvolta și se va și cizela, cu atât mai degrabă vom începe să ne clarificăm aspectele care cu adevărat contează în acest dialog. Dacă unii vor încerca să ducă dezbaterea în derizoriu, prin manipulare sau repetarea obsesivă a unor sloganuri, atunci responsabilitatea le aparține în întregime.

Iacob Emanuel: Te simti amenintat de ceva? sau ai vreun regret acum dupa ce ai lansat cartea?

Vasilica Croitor: Prefer să mă limitez la cuvintele Epistolei către Evrei, cap 13, versetul 6, cuvinte care au devenit un moto pentru mine: „Domnul este ajutorul meu, nu mă voi teme: ce mi-ar putea face omul?”

Regrete pentru scrierea cărții nu am. Cu privire la calitatea scrierii, fiind un perfecționist, am nenumărate motive de nemulțumire.

Iacob Emanuel: Daca ai fi avut rudenii implicate ai mai fi scris cartea?

Vasilica Croitor: Da. Unul dintre cei care a apărut în carte este păstorul unei biserici care a ajutat lucrarea socială a Bisericii Betleem din Medgidia, ceea ce arată am fost obiectiv în prezentarea faptelor, fără a selecta persoanele din carte în funcție de interesele sau simpatiile mele.

Iacob Emanuel: Ce crezi ca va aduce in viitorul cultului penticostal aceasta carte? sau ce parere au?

Vasilica Croitor: Nu pot să fac preziceri sau pronosticuri, după cum nu vreau să spun eu ce părere au alții despre cartea mea, chiar dacă nu îmi sunt străine opiniile multora. Știu că în urmă cu 4 ani ni s-a spus apăsat că nu putem înțelege ce s-a petrecut în perioada comunistă, că nu avem suficiente informații să tragem concluzii, că este un subiect imposibil de clarificat. De acum încolo această scuză nu mai are temei. Fiecare credincios penticostal este dator cu un răspuns. Fiecare păstor și fiecare lider din Cultul Penticostal trebuie să decidă unde se poziționează. O mare responsabilitate le revine celor aleși și celor care vor alege mai departe. Nu mă întrebați pe mine care este părerea lor, în acest sens vă îndemn să îi intervievați pe frații din conducerea Cultului Penticostal. Sunt persoane publice prin natura funcției lor și de aceea au datoria de a răspunde public solicitărilor reporterilor.

Iacob Emanuel: Crezi ca ne-am facut de rusine in lume cu cartea aceasta? ce zic cei nepocaiti?

Vasilica Croitor: Corul celor care au prezis cu multă emfază că Biserica va fi disprețuită a cântat fals… Niciodată nu s-a vorbit atât de pozitiv despre penticostali în mediul academic în România. Am urmărit emisiunile care au fost difuzate la TVR1, la Radio România Actualități, la RVE și la Radio Cireșarii. În fiecare dintre acestea, aprecierile au fost foarte pozitive față de „Răscumpărarea memoriei”. Articolele din presa scrisă, precum cele din Evenimentul Zilei, Revista Apostrof (revista Uniunii Scriitorilor) sau în presa online, precum Revista OglindaNet, au lăudat demersul penticostalilor și au încurajat și celelalte biserici să își analizeze trecutul cu sinceritate. Cu durere a trebuit să constat că pe forumul ziarului Evenimentului Zilei reacțiile josnice împotriva cărții au aparținut unor credincioși care au considerat că acela este locul potrivit pentru a calomnia autorul, comunitatea din care face parte și intențiile cărții.

Iacob Emanuel: Ce planuri de viitor ai? mai apare vreun volum? daca da mai apar si alte nume sonore acolo?

Vasilica Croitor: Cu ajutorul lui Dumnezeu va mai exista cel puțin încă un volum. Dacă l-ați fi citit pe cel dintâi, ați fi înțeles că miza nu sunt „numele sonore”, ci modul în care Biserica se raportează la trecutul ei. Când medicul face o operație chirurgicală foarte dureroasă, abia așteaptă să vină momentul să lege rana și să pună balsam. Când mai descoperă însă urme ale infecției, în loc de balsam trebuie să mai folosească bisturiul. Cred că cititorii dumneavoastră vor înţelege că forma următoarelor volume depinde de cum vom răspunde la prima intervenţie chirurgicală. A lega rana înainte de a o curăţa nu ajută la nimic. Douăzeci de ani ne-au arătat că vindecarea nu vine de la sine.

Iacob Emanuel: Doriti sa trasmiteti un gand viitorilor cititori ai acestei carti?

Vasilica Croitor: Mă rog Domnului ca fiecare cititor să aibă înțelepciunea de a trece dincolo de perdeaua de fum creată de unele voci rău intenționate, și să înțeleagă morala cărții, pe care aș rezuma-o astfel: Viitorul nostru nu poate fi construit separat de o cunoaștere și o asumare a trecutului nostru. Dacă vom răscumpăra trecutul, vom putea întrerupe șirul compromisurilor și vom începe să construim instituții și structuri mai sănătoase și mai eficiente.

Interviu realizat de Iacob Emanuel

Banner sbro.ro/

Banner http://www.liferomania.ro15.03.2011

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

13 Comments

  1. Azi,9.11.2010 împliniți cățiva anișori de la ordinarea dmvs.ca păstor.D-zeu,să vă călăuzească și-n continuare și tot El, să vă dăruiască acea dragoste dintâi pentru lucrarea SA și pentru acea biserica din Medgidia în care sunteți păstor. Teoretic,vorbiți foarte frumos și știți cum să atrageți atenția generației tinere care vă susține în același timp dar cu părere de rău,practica vă cam dă de gol.Lăsați-L pe D-zeu, să facă dreptate și căutați smerenia LUI.Fiți supus și invățați să mai și ascultați pe cei care reprezintă o autoritate pt dmvs.D-zeu să vă călăuzească!AMIN.

  2. D-zeu, să vă călăuzească, smerească și să vă lumineze în viitor,d-le Croitor!

  3. Ma bucur de acest interviu si sper sa-l citeasca cat mai multi dintre cei “nemultumiti”
    Domnul sa va binecuvinteze frate Vasilica Croitorul.

  4. Subscriu mesajelor scrise de Ramona si Emil.Avem nevoie de pastori inteligenti care sa practice o cedinta inteligenta,care sa demonstreze semnul ucenicilor dreagostea si puterea lui Dumnezeu,sa indrume biserica spre unitate si tineretul spre post si rugaciune,sa restaureze bisericile,relatiile normale in biserica spre a primi noi membri intr-o atmosfera sanatoasa de partasie,cu simtul realitatii inconjuratoare care sa pregateasca biserica spre rapire prin curatire si sfintire sau sa o intareasca pentru prigoana si sa o invete sa-si ia preventiv masuri de supravietuire.

  5. ramona, esti cam pe langa.

    “Lăsați-L pe D-zeu, să facă dreptate și căutați
    smerenia LUI.Fiți supus și invățați să mai și ascultați
    pe cei care reprezintă
    o autoritate pt dmvs.”

    cum face Dumnezeu dreptate? prin ingeri? ce inseamna ca trebuia sa se
    smereasca: sa ascunda adevarul?

    vad ca nu ai citit cartea. atunci nu-i da sfaturi unui pastor, aici in spatiul
    public, ci continua cu cratitza…

  6. Chiar daca la inceput am avut unele rezerve in ce priveste scrierea acestei carti,acum dupce am citit cartea nu vad nimic rau ca putem cunoaste adevarul despre cei care au facut compromisuri doar ca sa-si pastreze pozitia in conducere.Puteau alege sa ramana credinciosi Domnului si fratilor,chiar daca erau doar simpli membrii in biserica.Aceste exemple ne sunt folositoare fiecaruia dintre noi.Sa alegem sa ramanem credinciosi Domnului, chiar daca vom avea de suferit.

  7. existä undeva primul volum tipärit sau pe internet?
    nimic nu e la voia intämplärii iar dacä va apärea aceastä carte nu trebuie sä fim deranjati
    decät dacä suntem cu musca pe cäciulä….
    decät sä comentati atäta,voi care faceti välvä pentru numic,mai bine l-ati incuraja si ajuta pe fr.Croitor care a muncit si a avut curajul sä spunä lucrurile pe nume…
    ” Credinciosii se aseamänä cu Iona.ei de multe ori sunt azvärliti in marea in marea deznädejdii,dar sunt izbäviti de D-zeul Harului”M.Luther

  8. Tot respectul pentru demersul fratelui pastor Croitor. Gestul dansului onoreaza calitatea de slujitor si rob al lui Hristos. Sunt de la Cultul crestin dupa evanghelie si recunosc ca o analiza asemanatoare ar fi necesara si in cazul cultului nostru, nu ca o “vanatoare de vrajitoare”, cum ar spune unii, ci ca un act de maturitate, de responsabilitate si grija pentru generatiile viitoare. Numai adevarul ne face liberi, nu pastrarea unei false imagini despre noi insine. Sfintele Scripturi nu au ascuns niciodata adevarul si nu au cosmetizat imaginea unor oameni mari ai credintei, fie ca s-au numit Avraam, Moise, David, sau apostolul Petru…Pocainta si sangele lui Isus, Domnul si Mantuitorul nostru, sunt singurele solutii ale lui Dumnezeu daruite noua, indiferent de pacat, de cadere, de faima, de celebritate. Cu cat intelegem mai repede si punem in practica acest lucru cu atat mai rapida va fi restaurarea noastra. Voia lui Dumnezeu NU ESTE stigmatizarea pacatosului ci mantuirea lui, recuperea lui, astfel incat sa aduca din nou roada din abundenta…

  9. Una din vechile noastre cantari penticostale are un refren care suna c-am asa:Dar vai ma doare rau/dar vai ma doare greu/Caci m-a lovit si m-a ranit/Cel ce e FRATELE meu.Da aduc multumiri fratelui pastor Croitor pentru indrazneala si verticalitatea de care adat dovada in aceasta carte.Nam auzit pana acum ca vreunul din cei amintiti si ramasi in viata sa -si fi presarat cenusa in cap,nici sa imbrace sacul dejale ,sau a -si rupe hainele de pe el in semn de ..umilinta si smerenie ca a fost descoperit.Nu dragilor nostri ,slujitori ai altarelor ,nu sunt patimi ,nici macar polite de platit oricumle ve-ti plati odata ,azi in vreme de har a -ti putea face un lucru mic dar vital.Un pas in spate.Da multi a-ti slujit l-a doi stapini,iertati -ma nu va ti facut lichidarea de la celalat si ati jucat la doua capete,iertare a-ti fost si frati dar si actori.Avem credinta ca nu timpul ci Dumnezeu v-a aduce timpul de invorare cand v a gasi pastorii caresa planga intre tinda si altar.De atitea ori ne ti spus ca:Daca poporul se va smeri seva ruga ..dar oare pentru lucratorii Lui na-ti gasit nici un indemn?V-am auzit pe la colturi (de amvon),ca fratele pastor Croitor si-ar fi depasit conditia si slujba l-a care a fost chemat.Asa lucreaza Dumnezeu ,unora le da mai multa indrazneala si sinceritate,altoragrija de a priveghea asupra al;tora!Astept cu bucurie si sincera nerabdare si al doilea volum ,nu numele unora sau altora ma intereseaza,pentru asta avem o vesnicie la dispozitie,ci greutatile si verticalitatea unora dintre scumpii si dragii nostri frati.Ei sunt intre noi ,traiesc cu noi ,se bucura cu noi si sunt aceeasi,nu i-a schimbat un regim sa altul ,pe eio i-a schimbat Hristos si Evanghelia.Inchei cu un frumos indemn al unui slujitor in Domnul”Lasa-ti Biserica sa fie Biserica si penticostalll sa se roage.”Toti.Dar unii de IERTARE.

  10. as vrea sa-l inteb pe fratele Vasilica,daca in timpul dedicat scrierii cartii ,s-a mai ocupat si de slujire,si aici ma refer la misiune,in sensul ca dansul are o fundatie de misiune.si poate ar fi mai bine sa-mi scrie pe adresa de email un raspuns.tx

Lasă un răspuns

Check Also
Close
Back to top button
%d blogeri au apreciat: