EDITORIALE

Care sunt asemănările şi diferenţele între baptişti şi ortodocşi?

În perioada ateistă, au fost împrăştiate multe minciuni despre diverse culte religioase pentru a le discredita şi pân

Botezul unei persoane mature

ă azi unele din acele zvonuri mai stăpânesc minţile oamenilor. În Moldova cel mai mare număr de creştini întruneşte Biserica Ortodoxă, iar după ea vine Biserica Baptistă. Pentru că locuiesc în aceeaşi societate este important pentru oameni să cunoască unii despre alţii. Chiar mai mult, am observat că oamenii în Moldova când aud despre o altă confesiune decât cea ortodoxă, în mod automat numesc pe toţi alţii „baptişti”. Deci, care sunt asemănările şi deosebirile între creştinii ortodocşi şi cei baptişti.

Asemănările

Cea mai mare asemănare este că şi

creştinii ortodocşi şi cei baptişti îl iubesc pe Dumnezeu, cred în Domnul Isus Hristos ca şi Mântuitor al lumii şi au la baza credinţei Sfintele Scripturi ale Vechiului şi Noului Testament. Şi unii şi alţii cred în învăţătura despre Sfânta Treime şi despre divinitatea Domnului Isus Hristos (martorii lui Iehova nu mărturisesc aceasta).

Diferenţele

Însăşi numele „baptist” arată diferenţa majoră care există între aceste două confesiuni creştine. Cuvântul „baptist” provine de la grecescul „baptizo” şi înseamnă botezat prin scufundare. Creştinii baptişti nu recunosc botezul copiilor mici, ci cred doar în botezul oamenilor maturi care au încheiat legământ cu Domnul Isus Hristos. Pentru că se botează doar când au crezut, au fost într-un fel porecliţi de alţii „baptişti”, adică botezaţi. Dar, cum vede şi cititorul, porecla sau numele acesta poate fi aplicat atât unora cât şi altora pentru că şi unii şi alţii sunt botezaţi, doar că unii sunt botezaţi când sunt mici, iar alţii fiind maturi când au crezut.

O altă deosebire este atitudinea faţă de Sfintele Scripturi. Baptiştii cred că doar cele 39 de cărţi ale Vechiului Testament şi 27 de cărţi ale Noului Testament sunt insuflate de Dumnezeu şi deţin toată autoritatea în materie de credinţă. Ei se conduc doar după ce este scris în Biblie. Creştinii ortodocşi acceptă la acelaşi nivel cu Sfânta Scriptură şi aşa numita Sfânta Tradiţie care are la bază unele din cărţile apocrife (care nu au fost incluse în Biblie) şi scrierile părinţilor bisericii. Acolo unde Sfânta Tradiţie vine în contradicţie cu Sfintele Scripturi, baptiştii dau prioritate ultimei. De fapt, baptiştii pun cel mai mare accent pe studierea Sfintei Scripturi. De aceea, în timpul serviciilor divine pastorul şi predicatorii explică Biblia şi se mai adună la biserică sau pe la case ca să studieze Biblia sistematic. Acesta este un lucru deosebit de frumos şi important.

O altă deosebire este că baptiştii nu recunosc cultul icoanelor şi al închinării la sfinţi.

Suntem ucenicii Domnului Isus

Când şedea cu ucenicii la Cina cea de taină, înainte de arestarea şi răstignirea Sa, Domnul Isus le-a spus:

Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiţi unii pe alţii; cum v-am iubit Eu, aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii. Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii.” ( Ioan 13:34-35)

Şi baptişii şi ortodocşii şi mulţi alţi creştini din alte confesiuni sunt mai întâi de toate ucenicii lui Isus Hristos şi aceasta vrem să vadă oamenii în noi. Dacă ne iubim unii pe alţii aşa cum ne-a iubit El şi dacă ne tratăm cu respect reciproc, prin aceasta vor cunoaşte toţi oamenii că chiar suntem ucenicii Lui cu fapta şi nu doar cu numele. Aşa să ne ajute Dumnezeu.

sursa: www.moldovacrestina.net

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

26 Comments

 1. la ziua judecatii DOMNUL ISUS nu o sa te intrebe ce religie ai avut ci doar cum ai trait ce viata ai avut pe pamint ai tait dupa cuvintul sfint sau duopa pornirile inimii tale ?traieste in smerenie dupa poruncile DOMNULUI si atunci sigur vei avea viata vesnica Domnul sa ne intareasca si sa ne pazeasca de ispitele celui RAU .AMIN

 2. ALEX habar nu ai ce vorbesti mai intai cerceteaza si vezi de cand este Ortodocsia si dupa acea cerceteaza sa vezi de cand au aparut aceesti hristosi mincinosi in ale caror plasa ai cazut si tu ,nu vezi ca incepand cu toate sectele de la catolici in jos toti sunteti nelinistiti aveti o neliniste si asta din cauza ca nu sunteti in Adevar bine ar fii sa va intoarceti la Adevar pana in ziua acea cand ca un tu ve-ti auzi glasul lui Dumnezeu :pieriti de la Mine blestematilor in focul cel vesnic care este gatit divolului si ingerilor lui.Atunci voi blestematilor veti plange impreuna cu toate neamurile pamantului care au urmat invataturii mincinoase si diavolilor teologi numiti de sf parinti purtatori de Hristos arhiconi.

 3. Seby tu nu stii despre ce vorbesti;aplici versete din biblie ca si martorii lui iehova adica versete care nu au legatura cu contextul.Ce tu crezi ca doar ortodoxsi sunt religia perfecta?Sau crezi ca doar ei se duc in cer ?Apropo cerceteaza si tu istoria si vei constata ca si ortodoxsi sau rupt din catolici si desigur la acea vreme au fost considerati eretici de catolici gen ‘fanatici’ ca tine…Religia nu te duce in cer Dragul meu fanatic(iarta-mi expresia) si doar credinta traita in Iisus Hristos care a murit pe cruce pentru pacatele omenirii te duce in cer.Vezi tu nici papa si nici patriarhul ortodox nu au murit pentru pacate…desigur au pretentii sa crezii in princiipiile lor.Fa bine si crede doar in invataturile Bibliei si in special in invataturile lui Iisus si apoi vino pe forum.

 4. apropo nicu vrei sa-mi demonstrezi ca ai dreptate cu erezia ta iti zik o chestie si dracu zike ca are dreptate…tu ziki ca numai credinta te duke in cer ,iti zik eu ca tu nu crezy mai mult de exitenta lui decat diavolul ,nu vei face nikiodata rode bune deoarece nu esty in biserica lui Hristos.adik esty o mladita ce sa rupt din vita cea adevarat si niki o mladita nu aduke roada de la sine daca nu ramai in biserik …vai voua lupilor imbracati in piei de oaie .veniti la Adevar .de vrei sa vb cu mn contacteazama pe id asta seby_sebastian77.

 5. nicu noi nu avem niki o treaba cu catolicii catolicii niki nu sunt o biserik ,nu se inchina in duh si adevar ,cum adik in Adevar adik nul mai au cap pe Hristos ,ci au cap un om si daca ar fii un om e bn dar e un demon ,papa este primul om la care vine proiectele msonilor sf cozma etolianul spune blestematil pe papa el este capul tuturor relelor au distrus dogma sf Treimi au modifuikato mai bn zis ,sf spiridon al trimitundei a dat foc prin puterea rugaciunii la 700 de catolici impreuna cu cardinalul iar cardinalul a fost arunkat prin perete intr-o groapa de scurgeri la 2 km distanta mort si amestecat cu materie fecala acolo este biserik catolik in groapa cu rahat alaturi de toat6e sectele si inovatiile cine are ochi de vazut nelinistea voastra a tuturor sectelor care sunteti posedati de acesti draci teologi numiti de sf parinti arhiconi de ati citii voi vietile sf parinti interpretarile lor sfinte inlumina sf scripturi ati venii la Adevar ,insusi martin luther si-a dat seama ca interpretarea scripturii dp capul fiecaruia a fost o mare greseala eu sunt sigur ca nu veti recunoaste nimik dar constiinta nu doarme in veaaaaaaaaacccccccc.unde este Adevarul ??poate va ve-ti intreba de ca am scris Adevarul cu a mare nu veti intelege pana nu va veti intoarce la Adevar .

 6. HRISTOS STIA CO SA VINA HRISTSI MINKINOSI CA VOI SI NE-A AVERTIZAT ….1TESALONICENI 1;15 DE ACEA DECI FRATILOR STATI NECLINTITI SI TINETI PREDSANIILE PE CARE LE-ATI INVATAT FIE PRIN CUVANT ,FIE PRIN EPISTOLA NOASTRAACM VA INTREB ERETIKILOR CE ATI INVATAT VOI PRIN CUVANT DE LA SFINTI APOSTOLI DE LA UCENIKII SFINTILOR APOSTOLI DE LA SFINTII PARINTII CARE AU BLESTEMAT TOATE EREZIILE INKEPAND DE LA CATOLICI IN JOS.NU AVETI NIKI O PREDANIE INVATATI PE DE ROST VERSETE DIN SCRIPTURA ,DINTR-O CINE STIE CE TRADUKERE MAI AVETI SII VOI ,VA ZIK CEVA VAI VOU CAMAI USOR LE VA FII LA JUDECATA SDOMITILOR DECAT VOUA .AMIN.

 7. seby, n-as vrea sa te supar dar te rog nu-i onora cu nicio intrebare sau raspuns pe eretici ,doar evita orice discutie cu ei precum ne si invata sf. parinti, lasa-i in nelinistea si agitatia lor sa traiasca si bineinteles sa studieze,sa modifice,sa interpreteze biblia precum or vrea ei.

 8. Pentru BISERICA ORTODOXA nu exista catolici si nici protestanti ci ortodocsi si heterodocsi.Altfel spus pentru ca biserica sa fie biserica trei conditii sineqvanon sunt absolut necesare altfel baptist te numesti.
  1.Transmiterea regulata a succesiunii apostolice de-a lungul secolelor incepand cu cei doisprezece chemati de Iisus.Pentru aceasta trebuie ca lantul care se intinde de-a lungul a doua milenii,fiecare „zala” a acestui lant sa fi respectat sfintele canoane care produc transmiterea sacerdotala:
  orice preot care a fost hirotonisit trebuie in tot timpul sa fie ordonat preot de catre mitropoliti care au mostenit in acelasi timp de la aceasta succesiune apostolica , in scopul ca lantul sa nu fie intrerupt.Tot mitropolitul,tot preotul are ministerul si puterile de la Hristos insusi care e singurulcare purcede sacerdotului

 9. continuare: El care a fost facut Suveran sacrificator pentru totdeauna dupa ordinul lui Melchisedec( epistola lui Paul catre Evrei VI,20)
  2)Al doilea criteriu consista in conservarea riguroasa a dogmelor fara a adauga fara sa se scoata ceva si fara a altera aceste dogme(Evanghelia lui Matei V ,19.
  3)al trei-lea criteriu este respectul ordinului instituit in biserica de catre canoane Apocalipsa XI ,1 .Vedeti Domniile voastre de ce pe suprafata acestui pamant nu exista decat o singura Biserica care nu poate sa se numeasca decat ORTODOXA SI DREPT MARITOARE

 10. Crestinii se numesc asa pt ca ei cred in Iisus Hristos si IL recunosc ca mantuitor.
  Fie ca se numesc baptisti, penticostali, catolici sau ortodocsi.
  E absolut irelevant asta!!
  Iisus a dat porunca sa ne iubim neconditionat si doar prin asta putem sa-L cunoastem pe EL!

 11. Buna

  As intreba si eu ceva. Care lucruri fac diferentele intre religia Baptista si Catolica? Cunosc doi tineri care sunt impreuna de mult, si se iubesc. El este catolic, ea baptista. Ar face nunta, dar le impiedica religia, asta le da bateia de cap. Am inteles ca ea (baptista) ar putea merge la catolici ca botezeul tot in sfanta treime s-a facut ca la catolici. Dar el (catolic) daca ar merge la baptisti ar trebui din nou sa se boteze. Iar stilul de viata e prea sever la ei? Nu se danseaza, nu se ciocneste cu un pahar de sampanie, nu ies in oras la localuri etc…? Va multumesc pentru raspunsuri anticipat

 12. Eu nu inteleg o chestie in tot forumul asta… daca suntem cu totii credinciosi…si il iubim pe Dumnezeu, chiar ne punem sa ne certam aici sa ne jignim unii pe altii sa zicem care e mai presus de care? Nu stiu… mie una mi se pare aberant. La urma urmei, daca suntem atat de curati la inima pe cat credem ca suntem sau pe cat ne dorim, cred ca toleranta ar fi de dorit. Mai ales in cazul asta. Adica daca tot vrem sa indreptam oameni… sa ii convingem pe atei sa se intoarca la Dumnezeu, mi s-ar parea mult mai logic.

 13. Pt atotstiutorul Alexandru care e in „puterea” sa -si de-a cu parerea la lucruri care nu esti in masura… nu poti sa spui ca botezul baptistilor e duhovnicesc si cel ortodox nu…asta ar insemna ca numai baptisti au ceva duhovnicesc si ceilalti ceva strategic…nu e nimeni in masura sa judece alte religii ce au si ce nu au…app citeste Biblia si ai sa intelegi mai bine ce inseamna cuvantul duhovnicesc, nu numai baptisti cred in Dumnezeu sunt si alte religii, asta nu inseamna ca Dumnezeu ofera la botez numai baptistilor ceva duhovnicesc si celorlanti nu. Dumnezeu IUBESTE, nu e egoist!

 14. Domnilor ortodocsi nu cred ca va este permis sa va bateti cu pumnul in piept si sa va invartosati ceafa ca fariseii ,crestinii de acum 1000 de ani (care nu se chemau ortodocsi catolici protestanti etc) erau mai stabili cultul icoanelor s-a nascut in sec VIII iar statuile dupa anul 1000 protestantismul a fost un pas important si binecuvantat pentru trezirea tuturor si pentru renuntarea la abuzurile comise de lumea crestina cazuta din acea vreme.Astazi in ortodoxie toata lumea care moare este mantuita si merge la rai fie prin mijlocirea sfintilor fie prin ofrandele aduse de cei ramasi in viata fie prin plata care o face defunctul trecand prin acele „vami” si alte practici despre care sfanta scriptura nu zice nimic,Domnilor teologi priviti in lumea laica si trageti concluzii la cele existente.:adulter desfranare hotie,minciuna,viclenie erezie blasfemii si injuraturi sudalmi si cuvinte porcoase pana si in televiziune se resimte acest duh care secera omenirea oare cui luati apararea? ceea ce in lumea neoprotestanta este muuuult diminuat acest stil de viata priviti daca vreti in chip firesc la statele occidentale protestante care in decursul veacurilor s-au aruncat in bratele Domnului cand au fost la stramtorare si asa au propasit si vedeti ce educatie avem noi romanii in europa „crestini de 2000 de ani”si detaliile sunt multiple unde va este consecventa logicii? si nu-mi pasa daca ma ve-ti acuza pe nedrept ca sunt judecator asta nu este adevarat Domnul stie inima fiecaruia adevarul nu poate fi nimicit chiar daca falsul este astazi pus la loc de cinste el va cadea intr-o zi in abisul judecatii drepte iar cei care astazi „traiti bine”si vreti sa reduceti la tacere dreptatea si adevarul va taiati craca de sub picioare sa fiti sanatosi

 15. vedeti voi scz ca ma bag si eu acum dar discutia dintre seby si etc mi-a dat ceva de gandire …in sensul ca…vb frumos despre biblie si despre hristos dar nu tre sa va contraziceti ptr ca,daca ati citit amandoi biblia ar trebui sa vb cu duhul blandetii si sa faceti ce scrie in biblie adik mai in special in noul testament…ptr ca ,daca stiti bine biblia ,vechiul testament ne explica cum a facut dumnezeu lumea si cum si-a aratat el puterea si deseori mania din cauza neascultarii oamenilor…dar noi ar trebui sa tinem noul testament ptr ca a fost scris dupa ce av venit isus pe pamant sa ne rascumpere si ar trebui sa tinem legile noului testament ,nu credeti? daca nu atunci ce rol are acest nou testament? si …apropo la ortadocsi se dau pomene pentru morti dar ce mortii mai mananca?,sau il cumperi pe dumnezeu ca sa il ierte pe cel mort? nu ma faceti sa rad…mai bine dati ceva in numele domnului nostru isus hristos caci asa scrie in sf. scriptura…oare nu srie sa nu va inchinati la chipuri cioplite,nici la lucrul mainilor voastre? si altii ce fac???nimeni niciodata nu l-a vazut pe dumnezeu tatal ,nici chiar moise,nici chiar ilie cand a fugit in pustie de frica izabelei …..ci doar i-a simtit prezenta cu un vant puternic…caci domnul a zis:nimeni nu imi poate vedea chipul si sa traiasca in continuare…aveti prezent acest pasaj din biblie?????asa ca cititi cu atentie biblia si domnul sa va dea intelepciunea necesara ca sa o intelegeti asa cum a fost ea scrisa nu cititi doar ce va intereseaza doar ca sa stiti sa aveti imediat replici……..scz ca am intervenit dar mi se parea oportun sa scriu ast si imi cer scz daca am jignit pe cineva……

 16. -@ aba geneoy !
  – Cred ca e buna ideea…Ar merita retinuta.! -Orice afirmatie sa aiba…confirmarea in Biblie ! Cap si vs. !
  ( Ce am gasit undeva !!**..Printre,,motivele„ce ar exista, pt ca o feme
  ie sa poarte batic in adunare, era invocat faptul ca..,,Isus era acoperit cand se ruga„(??????????? ) Radem ? ,,Nu e rasul nostru„ !–,,Poporul meu piere din lipsa de cunostinta„..—Amin !—

 17. Va multumesc in special tie,domnule pastor pentru ca mi-ati distrus viata…
  Ati reusit sa-mi luati din viata cea mai mare bucurie…persoana la care tineam mai mult decat la orice si oricine…
  Ce e asa mare problema daca eu sunt ortodox si ea baptista?Nu suntem tot oameni?
  Aveam impreuna aproape 1 an si jumatate si peste 2 luni vroiam sa ma logodesc cu ea,dar din cauza unor anumite predici si anumitor oameni a reusit sa aleaga religia in loc sa primeasca toata dragostea mea…
  Mi-a zis ca relatia poate continua intre noi doar daca o sa ma botez :((…si eu care credeam ca ma iubeste asa cum sunt :((

  Deci concluzie…
  mancava-r focu sa va mance de idioti baptisti si sa v-o dea dracu pe la spate in iad pana va iese pe ochi…ca m-ati facut sa va urasc…nici macar ura…ceea ce simt fata de voi nici nu-mi pot exprima in cuvinte…

  Multumesc din inima pentru asta lui Mircea Aioanei si predicilor lui

 18. am si eu o intrebare….de religie sunt ortodox,imi place o fata care este de religie baptista.este ca si in cazul penticostalilor cand doua religii diferite nu pot fii impreuna?imi e rusine sa intreb fata chestia asta.va multumesc.

 19. slickk…
  Parerea mea este sa nu te complici cu o asemenea fiinta…ea poate este draguta acuma si frumoasa si se poarta minunat cu tine…pana cand iti va cere sa mergi cu ea la „bise” (precum iti va spune) , sa cititi si sa memorati pasaje biblice , sa te alaturi unor asa-zise grupuri mici…
  Deci,crede-ma,daca esti un om intreg la minte si care-si doreste o viata normala,nu te complica cu acesti ciudati si cauta-ti o fata frumoasa si inteligenta care sa nu fie pocaita din aia care incearca sa te schimbe pe tine si stilul tau de viata,facandu-te parte din religia ei ipocrita si nesabuita…

  Craciun Fericit!!!

 20. cine nu cunoaste iubirea adv …sa nu vb ..caci hristos ne a creeat diferiti,,, vedeti voi daca eram la fel toti nu mai era minunatia de a fi unul mai frumos ca altul ..pamantesc vorbind,,,dar ptr domnul isus suntem la fel toti…eu zic ca merita sa incerci sa vezi ce iese cu fata asta dar daca nu iti va placea inseamna ca nu e iubire ceea ce simti ….LA MULTI ANI …

 21. deci din cate inteleg slickk…ai trait pe pielea ta probabil ce am trait si eu odata

 22. Ce pagan ar vrea sa mearga la o biserica unde;nu se foloseste vocabularul porcos( pornografic)nici la biserica,nici afara de biserica,UNDE nu se fumeaza,,UNDE nu se bea alcool,UNDE nu se asculta muzika pop dens rook etc,( ci doar despre dumnezeu)este foarte greu,,,Nu-i asa??cati dintre voi de paste dati ocolul biserici si nu stiti de ce,si in acelasi timp mintea si vorba va este indreptata cu totul in alta parte,cati dintre voi inainte sa intrati in curtea biserici stingeti tigara,sau ati baut un paharel de alcool,oare unde e respectu fata de casa domnului nostru dumnezeu,stiu multa lume care tine sarbatorile calendaristice doar cu numele,(nu muncim ca deeee e sarbatoare)dar cati oare in acea zi nu bea,nu fumeaza,nu vorbeste urat,nu gandeste de rau pe altul si nu face pacat,atunci ce rost mai au toate acestea stau si ma intreb,daca nu esti in rand cu lumea dupa traditii esti vorbit,binenteles nu vei face parte la o alta biserica ca te invata sa nu faci toate astea,dar cu lumea si traditiile lumesti in iele vei muri,caci lumea cea deapta nu te poate primi cu cele lumesti,drept dovada caci doar trebuie sa te increzi,si sa ati incredintezi lui isus sufletul tau ca sa poti merge in rai,si aceasta este pilda(discutia dintre talharu de pe cruce si isus;pentru noi este drept,caci primim plata cuvenita pentru faradelegile noastre,dar omul acesta nu a facut nici un rau,,,(si a zis lu isus)Doamne,aduti aminte de mine cand vei veni in imparatia ta!!Isus a raspuns;adevarat iti spun,caci astazi vei fi cu mine in rai,,,,,,,luca 23′ simplu si la obiect.

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: