Uncategorized

Salutari din Niger!!!

 Salutări foarte călduroase din republica Niger!!!

Au trecut aproape trei luni de la reântoarcerea pe solul fierbinte african. De astă dată am venit împreună cu patru tineri din România care au făcut un stagiu de două luni în Niger: Iulia, Rebeca, Emanuel şi Adrian. Timp de două luni am avut bucuria să putem vorbit româneşte în Niger. Nigerienii au avut ocazia să audă mai multe despre ţara noastră cu ocazia unei întâlniri speciale organizată la Căminul Evanghelic Universitar de la Niamey, în cadrul unei prezentări de “Seară românească„. Iulia şi Rebeca au făcut prezentarea, îmbrăcate în costume tradiţionale româneşti. Au fost servite apoi prăjituri pregătite de fete. Au fost foarte bune: toţi participanţii le-au apreciat.

Aici în Niger sezonul ploilor este aproape de sfârşit; a plouat puţin şi în acest an, şi nigerienii se tem că recolta va fi foarte slabă şi de astă dată. La Agadez , un oraş din centrul ţării, a avut loc un fenomen care se întâmplă o dată la multe zeci de ani în Niger: ploi torenţiale şi inundaţii catastrofale, care au distrus mii de case. Multe din aceste case erau construite pe nisip, din cărămidă nearsă, fără nici o temelie… Şi în Ouagadougou, capitala statului Burkina-Faso, ţara vecină cu Nigerul, au fost inundaţii care au lăsat fără adăpost sute de mii de persoane.

 

Ce-au făcut ei Mă bucur  că cei patru tineri români s-au adaptat fără mari dificultăţi la condiţiile din Niger. Iulia şi Rebeca au mers la FEU (Foier Evangelique Universitaire – Caminul Evanghelic Universitar), un centru creştin unde vin studenţi musulmani pentru a urma cursuri de calculatoare. Aceasta este o ocazie de a intra în contact cu ei şi a le vesti Evanghelia. Fetele au mers apoi la două orfelinate şi au lucrat cu copiii. Am mers să le văd lucrând şi am avut o mare surpriză: Copiii africani cântând cu foc cântări pentru copii în limba română : “Am o inimă micuţă „ şi  “Isus iubeşte pe fiecare…„ . Iată că nu numai noi putem învăţa limbi africane ci şi africanii pot învăţa limba noastră. Împreună cu Adrian, Iulia şi Rebeca au urmat timp de două săptămâni şi un curs de introducere în traducerea Bibliei.

Adrian este pentru a doua oară în Niger. El a avut ocazia să participe la verificarea traducerii unor capitole din Noul Testament în limba Fulfulde, o limbă vorbită de nomazii din Estul Nigerului şi apoi să facă verificarea unor capitole din Evanghelia după Luca în limba Tasaga, o limbă vorbită în Estul Nigerului. Adrian a folosit cunoştinţele lui de limbă Greacă şi Ebraică. Vă veţi întreba probabil cum poate cineva să verifice corectitudinea traducerii Bibliei într-o limbă pe care nu o cunoaşte?  Se foloseşte, ceeace numim traducerea inversă, adică :  O altă persoană, care n-a participat la traducerea textului, traduce textul din limba Fulfude, de exemplu, în Franceză sau Engleză, în funcţie de cunoştinţele sale. Apoi cel ce verifică corectitudinea traducerii, compară textul din franceză cu cel original, din Ebraica pentru Vechiul Testament sau din Greacă pentru Noul Testament. Este o muncă anevoioasă care necesită cunoştinţe atât lingvistice cât şi teologice, pentru a păstra sensul original al Cuvântului lui Dumnezeu într-o altă limbă…

 

Emanuel cel de-al patrulea stagiar, student la medicină, care va sta în Niger până la sfârşitul lunii septembrie, face un stagiu medical la spitalul misionar de la Galmi. (La 500 de kilometri Est de capitală). A făcut practică alături de alţi doi stagiari şi de medici permanenţi. Ultima săptămână o petrece la spitalul misionar de la Danja, specializat în tratare bolilor de lepră.

 

“Calea Neprihănirii„  În limba Tadaksahak… Midit este un mulsuman Idaksahak, profesor într-un liceu Franco-Arab. El a fost de acord să facă traducerea celor 100 de mesaje de evanghelizare din seria  “Calea neprihănirii„ în limba lui maternă , limba Tadaksahak. El a participat şi la cursul de introducere în traducerea Bibliei, a avut astfel ocazia să intre în contact direct cu creştinii şi cu Cuvântul lui Dumnezeu.

 

Întâlnirea lucrătorilor printre tuaregi 1◙. În luna August am participat la Tillabery, un oraş la 100 km de Niamey, la o întâlnire a lucrătorilor printre tuaregi. Mulţi dintre participanţi, care au mărturisit întoarcerea lor la Dumnezeu, au istorisit cum Dumnezeu li s-a descoperit prin vise şi vedenii… Mi-am reamintit că tuareg înseamnă şi “abandonat”… Ne rugăm ca Domnul nostru să-şi arate îndurarea faţă de acest popor care trăieşte în întunericul ignoranţei, cei mai mulţi refuzând încă să-şi lase copii la şcoală. Dorinţa celor ce-am participat la această întâlnire este de a încuraja şi ajuta lucrătorii printre Tuaregi, ţinând cont că sunt foarte puţini creştini în acest popor şi foarte puţini lucrători.

 

Proiectul de fântână în comunitatea tuaregilor idaksahak. Acest proiect se dovedeşte a fi mai complicat decât la prima vedere: avem nevoie de sfatul Domnului şi înţelepciunea de sus. Cea mai mare dificultate este de a alege locul potrivit pentru plasarea fântânii, astfel încât să nu se producă tensiuni între familiile de nomazi. Să ne aducem aminte că Avraam şi Isaac aveau acelaşi probleme cu fântânile…(Geneza 21:25 şi Geneza 26:20). Aici, mai mult decât în altă parte, apa înseamnă viaţa dar mai înseamnă şi putere. Cine controlează apa controlează zona… Chiar astăzi m-am întâlnit cu Mahamad, şeful satului din locul unde vom finanţa săparea fântânii. Vor contribui şi săteni la construcţia fântânii, cu mijloace de transport şi muncă.

 

Împreună cu Khamada, un creştin Tuareg, am început înregistrarea Evangheliei după Ioan în limba Tamasheq, pentru etnicii Tamasheq, în cea mai mare parte anafalbeţi. Am înregistrat primele zece capitole. Ei vor putea asculta de pe casete mesajul Cuvântului lui Dumnezeu. Traducerea Noului Testament în limba Tamasheq Tawallammat, limba Tuaregilor din vestul şi centrul Nigerului,va fi gata de tipar, dacă Domnul va binevoi în anul 2012…

 

Iată câteva subiecte de rugăciune, dacă Domnul vă pune pe inimă să susţineţi cauza înaintării Împărăţiei Lui în Niger:

În primul rând sunt recunoscător slăvitului nostru Domn Isus:

–         Pentru răspunsurile la rugăciuni, uneori imediate, ca o mare încurajare…

–         Pentru că înregistrările de anul trecut sunt folosite la evanghelizare prin staţiile radio din mai multe zone din Niger.

–         Pentru că stagiul celor patru a decurs foarte bine, şi Domnul le-a pus pe inimă dorinţa de a reveni în Niger…

Să ne rugăm împreună:

–         Pentru ca proiectul cu fântâna să poată să se înfăptuiască şi Domnul nostru să atingă inima lui Mahamad, şeful satului ca să primească în dar şi Apa Vie…

–         Ca Domnul nostru să atingă inima lui Midit, profesorul musulman, ca în timp ce va traduce acele mesaje de evanghelizare în limba lui maternă, Duhul Sfânt să-i străpungă inima şi să înţeleagă Evanghelia.

–         Pentru biserica Tamasheq din Niamey, care trece printr-o perioadă foarte grea din punct de vedere spiritual.

Vă mulţumesc pentru însoţirea voastră în această lucrare.

Cu dragoste,  Teodor Popa  

Pentru susţinerea lucrării mele din Africa , puteţi face donaţii la orice unitate Banc Post , în contul: 

Titular cont : Teodor Popa

Număr de cont (IBAN): RO60 BPOS 3000 2648 255R OL01

Cu menţiunea: “Donaţie pentru Teodor Popa”

Vă mulţumesc!

Adresa de contact în Niger:

Teodor Popa

SIM,

BP 10065  Niamey

Republica Niger

Cei care doresc să mă sune, o pot face la numărul meu de telefon portabil:   00227.97.53.13.21

Email: teodor.popa@gmail.com

Internet: wwwsim.org/

http://www.sim.ch/

 

1 Tuaregii sunt triburi nomade (păstori) care umblă cu turmele de oi, capre şi cămile pentru a găsi apă şi hrana necesară animalelor.                                                    

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

One Comment

  1. Multumesc frate Emanuel si domnul sa va binecuvanteze, iar cei care vor sa se alature pentru ajutorul fratelui Teodor Popa in Niger pot sa aduca la cunostinta in bisericile din care fac parte pentru a fi cu toti impreuna in rugagiune si cei carora Domnul le-a pus pe inima sa ajute material sau financiar pot lua legatura direct cu fratele Popa. Va multumesc si Domnul sa va binecuvanteze.

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: