DEVOTIONALE

Eva și Adam: Părinții noștri confirmați de biologia moleculară 

Eva și Adam: Părinții noștri confirmați de biologia moleculară (Recenzie de carte)

Conform unei cărți revoluționare recent publicate, fiecare ființă umană în viață la ora actuală, cât și cele care au trăit în trecut, descind dintr-o singură pereche (bărbat și femeie) care a existat acum 4.500 de ani. Autorul este Nathaniel T. Jeanson, iar titlul cărții este Traced: Human DNA’s Big Surprise / Traced: Marea surpriză a ADN-ului uman. În loc ca noi să scriem o recenzie a cărții, redam în traducere română recenzia făcută de Tim Dieppe, intelectual creștin din Marea Britanie. Recenzia lui, în engleză, poate fi citită aici: https://prophecytoday.uk/index.php?option=com_k2&view=item&id=2839:review-traced&Itemid=189

***

Cartea lui Jeanson este una dintre cele mai fascinante cărți pe care le-am citit în mulți ani.

Recenziile o descriu drept: „o carte revoluționară”, „extrem de bine cercetată” și „profund intrigantă”. Agreez. Autorul, Nathaniel T. Jeanson, este un biolog molecular care a studiat intens ADN-ul uman. Concluziile la care ajunge sunt uluitoare și remarcabile. Cartea este foarte bine ilustrată cu peste 230 de plăci color care dau viață concluziilor lui. Cartea este ușor de lecturat și ușor de urmărit de nespecialiști și cei cu un interes limitat în știință. Fiecare capitol are la final un rezumat util al punctelor cheie pentru a ajuta cititorul.

--

Strămoșul nostru comun

Pentru început, Jeanson explică modul în care mutațiile din genom acționează ca un ceas genetic. Mutațiile sunt erori de copiere. Calculele arată că rata de mutație a oamenilor adaugă în medie trei diferențe la cromozomul Y la fiecare generație (pp.172-73). Pe această bază, Jeanson calculează că toți oamenii au avut un strămoș comun în urmă cu doar 4.500 de ani. Acest lucru, desigur, se potrivește foarte bine cu relatarea biblică a istoriei și acest strămoș comun fiind Noe.

O analiză ulterioară a datelor cromozomului Y și dispersia geografică a diferitelor mutații i-au permis lui Jeanson să urmărească istoria anumitor mutații și, prin urmare, a grupurilor de oameni. O populație genetică care împărtășește un strămoș comun se numește haplogrup. Multe dintre plăcile de culoare sunt hărți care arată distribuția geografică a diferitelor haplogrupuri.

--

Capitolele cărții analizează haplogrupurile dominante pe diferite continente. Combinând analiza ADN-ului cu ceea ce știm despre istoria acestor zone, Jeanson este capabil să urmărească efectele genetice ale imperiilor în schimbare și ale grupurilor de oameni. Descoperirile se corelează toate cu istoriile standard ale acestor popoare.

Descoperiri surprinzătoare

Când ajunge în America, descoperirile contrariază narațiunea istorică tradițională. Aici găsește dovezi ale unei Americi precolumbiene foarte dezvoltate și bine populate. Pentru a cita din rezumatul capitolului său: „Arborele genealogic bazat pe cromozomul Y arată că nativii americani de astăzi nu au fost primii sosiți în Lumea Nouă. Invadatorii din epoca A.D. din Asia Centrală par să fi distrus populația nativă, inclusiv pe olmeci și posibil pe mayași. Această istorie genetică este în concordanță cu relatarea originii Lenape (indienilor Delaware)” (p.154).

În același timp, Jeanson afirmă că încă exista un mister privind istoria genetică a primilor americani. Susținând descoperirile lui genetice, autorul citează dovezi arheologice conform cărora „pădurile tropicale neatinse, sau presupus neatinse, din America de Sud au fost livezi cultivate în mod deliberat”. (p.140).

Jeanson arată că aceste ramuri originale continuă să se ramifice exact pe liniile descrise în familia națiunilor din Facerea 10!

Mai multă confirmare biblică

Partea 1 a cărții este o introducere non-tehnică în populații și genetică. Partea 2 analizează ceea ce putem spune despre istoria diferitelor continente din perspectiva genetică. Partea 3 generalizează si doar confirmă arborele cromozomului Y. El dezvăluie trei ramuri originale din strămoșul nostru comun. Aceștia ar corespunde celor trei fii ai lui Noe: Sem, Ham și Iafet.

Dacă acest lucru nu a fost suficient de remarcabil, Jeansonmai arată că aceste ramuri originale au continuat să se ramifice exact după liniile descrise în familia națiunilor din Facerea 10! Distribuțiile geografice ale fiecăreia dintre națiunile din Facerea 10 corespund istoriei genetice a fiecărui haplogrup. E chiar recomandat să aruncați o privire la plăcuțele colorate de pe paginile 207-218 pentru a vedea lucrul acesta.

Un studiu unic

Autorul explică că avem acces public la ADN-ul a miliarde de oameni care trăiesc pe planeta noastră. Asta înseamnă că datele sunt neapărat incomplete, iar unele dintre concluzii sunt oarecum provizorii și este posibil să fie revizuite pe măsură ce apar alte date (p.13).

Dacă rezultatele lui Jeanson continuă să fie confirmate, atunci aceasta va fi încă o confirmare științifică remarcabilă a relatărilor biblice despre originile noastre.

Acesta este în mod clar un domeniu al științei foarte interesant și în curs de dezvoltare.

Autorul spune în introducerea cărții: „Fie că ești un cititor neprofesionist sau un cititor tehnic, cred că vei găsi această carte diferită de oricare alta cartea pe care ai citit-o înainte.” (p.15) După ce eu am citit-o, agreez.

Această carte este mult recomandată celor interesați de știință, originile speciei umane, istoria lumii sau tabelul națiunilor din Facerea. Cartea merită sa fie citita de un număr foarte mare de cititori.

Alianta Familiilor din Romania

www.alianta-familiilor.ro    

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: