ANUNTURI

Oficiul Crestin pentru Drepturi si Libertati – PL-x 145/2023 a fost adoptat de Parlament

Legea a trecut, monitorizarea continuă …

PL-x nr. 145/2023 privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie

Astăzi, 10.05.2023, cu majoritate de voturi, Camera Deputaților a adoptat PL-x nr. 145/2023 privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie, cu mici amendamente față de versiunea adoptată de Senat, care însă nu sunt de natură a înlătura riscurile reale aferente etapei de aplicare a legii în timp, asupra cărora am atenționat în urmă cu o lună.

Deși am prelucrat și au fost puse la dispoziția Comisiilor raportoare o serie de amendamente viabile, la care am lucrat și cu privire la care ne-am consultat cu o serie de specialiști din zona juridică, administrativă, socială și politică (amendamente care ar fi reechilibrat Proiectul de lege, repunându-l într-un cadru constituțional și benefic pentru destinatarii Legii), acestea nu au fost preluate în textul Proiectului (decât parțial), astfel că Legea conține în continuare serioase vulnerabilități, conform celor asupra cărora am atras atenția în comunicatul inițial.

Orice lege trebuie construită într-un mod riguros juridic, cu analize din perspective multisectoriale, evitând pe cât posibil ambiguitățile, presupunerile, aproximările și generalitățile ce ar putea genera potențiale abuzuri din partea celor chemați să o aplice.

S-a înțeles faptul că scopul declarat al acestei Legi ar fi acela de a veni în sprijinul familiilor încadrate în acele câteva zeci de situații care ar putea conduce la separarea copilului de familie, însă, intruziunea obligatorie a statului în intimitatea familiilor nu poate fi salutată de către societatea civilă, indiferent de „motivația” statului.

--

Sub umbrela „prevenției”, această Lege reglementează acum peste 20 de situații care oferă statului dreptul de a impune în viața de familie „binele” cu forța, în mod obligatoriu, independent de poziția, voința și convingerile personale și familiale ale părinților. Nu negăm realitatea situațiilor problematice și grave în rândul familiilor care, într-adevăr, necesită intervenția serviciului public (iar pentru aceste cazuri avem deja cadrul normativ oferit de Legea nr. 272/2004), însă Legea adoptată astăzi oferă statului dreptul de a interveni și, astfel, a suplini rolul părinților sau chiar de a se interpune între aceștia și copiii lor în marea majoritate a familiilor din România, chiar și în acele cazuri în care nu există o nevoie reală de sprijin extern. Această consecință am vrut să o prevenim, însă Parlamentul României a hotărât altfel.

Din nefericire, punerea în aplicare a acestei Legi se poate realiza fără a se ține cont de acordul părinților în ceea ce privește colectarea și prelucrarea datelor, anchetarea, monitorizarea ori întocmirea și implementarea planului de servicii care vizează în mod direct copiii și familia. Faptul că nu se prevede acordul părinților în aplicarea acestei Legi, deschide calea unor potențiale abuzuri sau aplicarea mecanică a legii, fără ca scopul declarat al acesteia să fie atins întocmai.

Citeste mai mult: https://www.ocdl.ro/plx_145_camera_deputatilor/?fbclid=IwAR13Z7KJPcezN_IWcN3m6Blrilcp5zKYHMVHtWNfNQ24kUYPfTJ25cQkzo8

--
-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button

Descoperă mai multe la CrestinTotal.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura