StiriSTIRI EXTERNE

Decizia istorică în SUA: avortul nu este un drept constituțional. Decizia din cazul Roe v. Wade, adoptată în 1973, a fost revocată!

Procurorul general al statului Missouri, Eric Schmitt, a anunţat vineri că acest stat conservator din centrul Statelor Unite devine ”primul” stat care interzice întreruprea voită a sarcinii, în urma unei hotărâri prn care Curtea Supremă a revocat dreptul la avort, relatează AFP.

”Este o zi monumentală pentru caracterul sacru al vieţii”, declară într-un tweet Eric Schmitt, scrie news.ro.

Intr-o decizia revolutionara, Curtea Suprema a SUA a decis cu 5 la 4 pe data de 24 iunie 2022 ca avortul nu este un drept protejat de Constitutia SUA, o asemenea prevedere putand fi reglementata doar la nivel de stat. In felul acesta decizia Roe v. Wade, in baza careia s-a pretins de 50 de ani ca ar exista un drept constitutional la avort, a fost revocata.
Judecatorul Samuel Alito, cel care a redactat motivarea, a aratat ca atat decizia Roe v. Wade, din 1973, cat si Planned Parenthood v. Casey, din 1992, ce reafirma dreptul la avort, „au fost gresite si trebuie revocate”.

„Prin urmare, aratam ca Constitutia nu confera dreptul la avort. Roe si Casey trebuie anulate, iar autoritatea de a reglementa avortul trebuie returnata cetatenilor si reprezentantilor lor alesi”, a aratat judecatorul Alito.

Impotriva acestei pozitii au votat judecatorii liberali de la Curtea Suprema.

„Decizia Curtii Supreme americane este una cu adevarat istorica si va avea ramificatii pozitive peste tot lume, cu efect in protejarea vietii tuturor oamenilor, inclusiv a celor nenascuti. Fara a judeca pe cineva care recurge la a face avort, a afirma si admite ca avortul in sine este un drept fundamental si intrinsec al fiintei umane este o absurditate a dreptului.

Pe de alta parte, din punct de vedere al societatii, a proteja la nivel constitutional, ca drept intangibil, dreptul la avort, adica a-l plasa deasupra dreptului la viata, inseamna dispret fata de persoana si demnitatea umana.

Oamenii trebuie educati sa respecte, sa protejeze si sa pretuiasca viata ca valoare suprema, inca din primul moment al existentei ei, nu sa o desconsidere ori ‘termina’ ca pe un bun de care te poti lepada”, a spus europarlamentarul Cristian Terhes.

CITESTE MAI MULT: https://ortodoxinfo.ro/2022/06/24/decizia-istorica-in-sua-avortul-nu-este-un-drept-constitutional-decizia-din-cauza-roe-v-wade-adoptata-in-1973-a-fost-revocata/

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: