DEVOTIONALEEDITORIALE

Daniela Morar, mamă a zece copii: Dacă ar fi să dau timpul înapoi, tot o familie numeroasă aș alege

„Dacă ar fi să dau timpul înapoi, aș alege să am tot o familie cu mulți copii”, spune doamna Daniela Morar, soția Părintelui Ioan Morar, Parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Vicovu de Jos. Părintele și preoteasa Morar au 10 copii.

Daniela Morar a povestit în exclusivitate pentru Basilica.ro cum este viața într-o familie creștină cu 10 copii„E o stare permanentă de trezvie și de jertfă. Dar și bucuriile sunt pe măsură. Și, la sfârșit, ți se promite și mântuirea. Ce ai putea să-ți dorești mai mult?”

Cum arată o zi obișnuită în familia Morar?

Daniela Morar: Pe la 6:30-7:00 ne trezim și îi pregătim pe copii pentru școală. Mă ocup să se spele copiii, să-și facă o rugăciune cât de scurtă. De transport se ocupă părintele. Când părintele nu este disponibil, ne ajută un vecin.

Între 8:30 și 12:00 sunt singură cu Anastasia acasă. Într-adevăr, e foarte greu să fii mama unui singur copil. E mult mai greu decât să fii mamă de zece copii! Încerc în timpul acesta să ordonez cât de cât casa, să pun haine la spălat și să pregătesc prânzul. Când vin copiii de la școală, trebuie să aibă mâncare gătită.

Între 12:00 și 14:00, încep să vină copiii de la școală și de la grădiniță. Luăm masa împreună. Unii dintre copii se odihnesc apoi, alții se joacă sau își fac temele. Eu pregătesc în timpul acesta cina.

După cină, pe la 22-22.30, își face fiecare rugăciunea și încercăm să-i adormim. Uneori reușim la ora aceasta, alteori nu, în funcție de cât sunt de obosiți fiecare. Vă dați seama că zilnic apar noi provocări, probleme de rezolvat, dar, în mare, acesta este programul nostru.

Acesta este programul nostru. E obositor uneori, este o continuă alergătură, dar avem credință că niciun lucru bun nu se face fără jertfă. Faptul că eu de nouă ani stau acasă în concediu maternal cred că este o jertfă pe care copiii o vor vedea și poate o vor aprecia peste câțiva ani. Niciodată nu mi-am dorit să pun cariera pe primul loc.

Cum reușiți să vă descurcați cu creșterea celor 10 copii?

Daniela Morar: În primii doi ani și șapte luni de căsătorie am avut patru copii, din care primii doi au fost gemeni. Atunci poate a fost un pic mai greu: erau toți patru cu Pampers, cu lapte… În primi doi ani am stat singuri, apoi ne-am retras la părinții mei. Acum reușim, cu ajutorul lui Dumnezeu, să ne ajutăm unii pe alții.

Mama mă ajută prin casă, tata prin curte și cu animalele. Dacă plec undeva cu părintele, are cine să-i supravegheze pe copii și să le pună masa. Ajută și copiii mari după putere. Bineînțeles că și noi, mama și tata, ne dăm silința să facem totul cât mai bine, cu ajutorul lui Dumnezeu.

Încercăm să luăm masa împreună cât mai des. Când stăm cu toții la masă, mai ales dacă este și părintele, mai discutăm diverse întâmplări de peste zi. Avem foarte mare încredere în înțelepciunea părintelui, așteptăm sfaturile lui și atunci este momentul propice. Încercăm să nu uităm să ne rugăm înainte și după masă.

Astfel, discutăm cu toți copiii împreună, dar și separat, dacă apare o problemă peste zi. Când este cazul, ne mai facem timp, printre picături, să le citim celor mici, să le facem o poveste.

Dumnezeu suplinește ce nu poate omul

Care sunt relațiile între cei 10 copii?

citeste mai mult: http://stiripentruviata.ro/daniela-morar-mama-a-zece-copii-daca-ar-fi-sa-dau-timpul-inapoi-tot-o-familie-numeroasa-as-alege/

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: