DEVOTIONALE

Petru Huțuțui: DESPRE RUȘINE

Această stare, pe care toți o avem uneori, face diferența și ne poate influența decisiv înspre succes sau eșec. Tocmai din acest motiv ea pretinde a fi privită din ambele perspective. Încă din copilărie auzeam uneori pe unii spunând: „Nu îți este rușine?” ori „Să-ți fie rușine!” Dar auzeam amintind starea și ca îndemn: „Cu rușinea mori în drum”. Dar nu cumva absența rușinii se poate numi tupeu?

Spun asta și amintindu-mi un moment în care Octavian Paler, în fața moderatorului tv, a spus: „Dacă ar trebui să dau un sfat generației tinere în pragul integrării în UE, le-aș spune să aibă mai mult tupeu”. Avem oare nevoie noi de tupeu?

Nu de alta dar, dacă mergi la un meci de fotbal sau călătorești cu avionul pe cursele cu prețuri mici, îți dai seama că tocmai de tupeu nu avem nevoie, ci de absența lui. Aici pot fi scrise nenumărate exemple din cele întâlnite, dar nu e locul potrivit. Când vorbim despre lumea largă, nu ne miră, dar dacă ești în căutarea unei lumi mai bune, te întrebi care dintre aceste stări trebuie să fie caracteristica dominantă.

Exemplul strălucit de susținător al adevărului este apostolul Pavel. Pentru intelectuali și neștiutori, pentru bogați și săraci, el aduce încurajarea de a sta cu fruntea sus când este vorba despre ISUS, indiferent de vremuri și de conjunctură. “Mie nu mi‑e rușine de Evanghelia [lui Hristos], fiindcă ea este puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede.” (Romani‬ ‭1:16‬ ‭EDCR)

Așadar, nu trebuie să zăbovim imitând-u-l în a face alegerea bună în această privință. Da. Limbajul urât și comportamentul nedemn, relațiile discutabile și activitățile necinstite sunt motive de rușine.

Cum ar fi să ceri ajutor unei persoane, să primești ajutorul ori de câte ori te afli în criză, apoi să te rușinezi de prezența celui ce te-a ajutat în fața oamenilor?

Din cuvântul Mântuitorului, această atitudine te așază în poziția de a fi nu doar neglijat la momentul socotelilor, ci respins fără drept de apel. „Pentru că de oricine se va rușina de Mine și de cuvintele Mele, în această generație adulteră și păcătoasă, Se va rușina și Fiul Omului când va veni în slava Tatălui Său împreună cu îngerii cei sfinți.” (Marcu‬ ‭8:38‬ ‭EDCR‬‬)

Din acestea înțelegem că: identitatea personală, condiția socială, sărăcia, absența studiilor, modestia, munca și în mod special credința în Hristos nu sunt motive de rușine. Pentru că a fi creștin, închinător autentic, practicant al vieții de credință, a citi zilnic Biblia și a-ți ghida viața după învățătura ei sunt adevăratele motive de îndrăzneală, demnitate și curaj. „Nici înălțimea, nici adâncimea, nici vreo altă făptură nu vor putea să ne despartă de dragostea lui Dumnezeu, care este în Hristos Isus, Domnul nostru.” Romani‬ ‭8:39‬ ‭EDCR‬‬

Tocmai acestea dau impulsul de a umbla cu fața senină, convins că te afli pe drumul cel bun. De ce să trăim cu impresia că viețile noastre sunt rezultatul a ceea ce se întâmplă în afară, când în fapt tot ce se întâmplă în afară este coordonat și determinat de ceea ce are loc în interiorul nostru. Emoţia determină starea, aceasta determină: ură, iubire, frică, sau bucurie. “Din pricina aceasta sufăr aceste lucruri, dar nu mi‑e rușine, căci știu în cine am crezut și sunt încredințat că El are putere să păzească ce I‑am încredințat până în ziua aceea.” (2 Timotei‬ ‭1:12‬ ‭EDCR)

Petru Huțuțui

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: