EDITORIALE

Unde s-a născut Isus – importanța discuției!

Unde s-a născut Isus? Discuția aceasta este importantă în fundamentarea naturii istorice a Creștinismului. Isus s-a născut, într-un mod real, într-un loc real. De fapt nu putem citi relatarea evanghelistului Luca (și nici a lui Matei) și să tragem concluzia că ar fi vorba despre vreo închipuire mitologică. și să tragem concluzia că ar fi vorba despre vreo închipuire mitologică.[1] El așază narațiunea nașterii lui Mesia în contextul evenimentelor istorice ale vremii (vezi Luca 1:1-2). Dar unde s-a născut Isus mai exact?

Într-o casă obișnuită, țărănească? Unde s-a născut Isus? 

Iosif cu Maria vin din Galileea în Betleem pentru înscrierea la recensământ (Luca 1:1). De ce vin tocmai în Betleem? Fiindcă acela era locul natal al lui Iosif. Și fiecare om trebuia să se înscrie la recensământ în cetatea lui de baștină (Luca 2:3).

Și apelează pentru cazare, așa cum era obiceiul în acea vreme, la vreo rudă sau la vreun soi de han local. Ambele variante sunt posibile. Știm că astfel de hanuri existau pe vremea aceea, așa cum găsim de exemplu în pilda samariteanului milostiv (Luca 10:34).

Totuși, în acest text vorbim despre un alt cuvânt întrebuințat, „loc de poposire,” lucru pentru care este sugerată ipoteza că cei doi logodnici ar fi căutat cazare la rude, într-o casă țărănească obișnuită. Locul destinat vizitatorilor era posibil pe acoperiș – care era plat și locuibil potrivit arhitecturii vremii (vezi 2 Împărați 4:10). În acel moment însă acest loc era ocupat probabil de alți vizitatori veniți la recensământ.[2] Și, fiindcă pentru Iosif și Maria nu mai existau locuri libere, ei ar fi fost cazați în acea parte a casei unde trăiau animalele. Arheologii și istoricii ne spun că într-o casă tipic palestiniană a secolului I animalele nu locuiau într-o clădire separată, ci în aceeași cameră. Animalele se aflau undeva jos, iar familia undeva la un fel de mezanin sau pe o platformă ușor mai ridicată.[3]

Cu siguranță nașterea lui Isus are loc într-un soi de loc destinat animalelor, lucru care ne este sugerat de faptul că, după naștere, Isus este pus într-o iesle, adică într-un jgheab în care se punea hrană animalelor (Luca 2:6).

Într-un grajd?

citeste mai mult: https://bisericaadonai.ro/unde-s-a-nascut-isus-importanta-discutiei/

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: