EDITORIALE

Petru Hututui: STRÂNS DIN DOUĂ PĂRȚI

Scriu aceste rânduri pentru a fi citite. În pauza unei zile citeam Biblia, timp în care cineva a deschis ușa și m-a întrebat ce citesc. I-am spus, iar persoana respectivă a continuat: “mai bine citesc ceva de Petre Ispiresu decât Biblia”. Apoi a continuat să vorbească vrute și nevrute, toate din politică. Am acceptat știind că persoana respectivă este jurnalist, sau cel puțin era.

Ce m-a contrariat însă, este faptul că respectiva persoană era o doamnă. Spun că m-a contrariat fiindcă până nu demult, ele, femeile, nu aveau dreptul la vot, apoi, având acest drept, nu simțeau atracție pentru politică, respingeau sau evitau subiectul. Acum însă, pentru mulți, politica este subiectul aflat pe podium. Toată lumea știe ce trebuie și ce nu trebuie să facă alții.

Acest subiect, precum și altele, mi-au schimbat, măcar parțial, perspectiva despre viață, fapt care m-a determinat să mă întorc la Biblie. În ea am găsit recent două personaje emblematice despre care am și predicat. Primul este Isaia, funcționarul public devenit profet, iar al doilea profetul Iona, devenit rebel. Aceste două personaje m-au ajutat să privesc mult mai atent în jur prin comparație.

Politicianul sau funcționarul public este format să spună: “Da, pot, vreau, alegeți-mă, votați-mă, sunt gata, am ceva de transmis”. Pe când profetul aflat în eclipsă, sau creștinul netrezit, are aceleași dorințe ca și omul politic, însă poartă masca smereniei, a modestiei și transmite mesaje nesincere: “Pune pe altcineva, sunt alții mai buni decât mine, eu stau la cele smerite, etc.”

Nu iubesc politicienii mai mult decât pe creștini, dar îmi este teamă că pe alocuri sunt mai realiști. Chiar m-au căutat în ultima vreme diverși oameni – oameni de treabă, pentru care nu eram important în alte perioade. Despre unii știam că au ceva de spus în Biserică, dar preferă politica, unde fie au dovedit, fie vor dovedi că nu au nimic de spus.

Politicienii spun deschis ce vor, chiar și mai mult decât pot, iar credincioșii care vor și pot, neagă, deși doresc să fie remarcați. Simțindu-mă “strâns din două părți”, întreb: cine spune adevărul? Fil. 1:23

Tentația de a ne amesteca în domenii pentru care nu avem chemare este mare, eu însumi am fost tentat și mi-am dat seama că lucrurile sunt de slabă calitate dacă sunt făcute de oameni fără chemare în domeniul respectiv. Oricum, este limpede că nu ne pricepem la toate…
Bine spune sfântul Pavel: “cine este chemat la o slujbă, să se țină de slujba lui”. Romani 12…

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: