ULTIMELE STIRI

Ce știe Google despre credinţele noastre?!

DONAȚII ȘI SPRIJIN FINANCIAR pentru CrestinTotal.ro

$3.00


Într-o ţară aflată în topul global al credinţei afirmate în existenţa lui Dumnezeu, merită să încercăm să descoperim care este rolul lui Dumnezeu în viaţa de zi cu zi a românilor.

La aproape două decenii de când am trecut graniţa dintre secole, spiritualitatea românilor este departe de a fi monolitică. Aflaţi la intersecţia dintre creștinismul apusean și cel răsăritean, cu o ţară împărţită geografic între nord-vestul în care prezenţa protestantă, neoprotestantă și catolică este notabilă și sud-estul mult mai clar ortodox, românii au îmbrăţișat forme distincte și adesea contradictorii ale spiritualităţii creștine.

Pentru a încerca să descoperim câteva dintre particularităţile acestor forme de spiritualitate, vom folosi „jurnalul” online al motorului de căutare Google, care ne permite să aruncăm un ochi pe lista de interese și preocupări spirituale ale românilor în ultimul an. Vom descoperi, poate cu surprindere, că, în ciuda influenţelor secularizante ale nord-vestului european și a celor tradiţionaliste ale sud-estului continentului, românii nu au preluat pur și simplu un model, iar spiritualitatea lor practică nu se suprapune cu cea a creștinilor din ţările vecine.

Judecată prin prisma căutărilor de pe Google, spiritualitatea românilor în 2019 a fost mai vie ca oricând. Anul trecut, numărul căutărilor pe teme religioase a crescut, confirmând și accentuând tendinţa ultimilor ani. Ce anume produce această intensificare și ce semnifică ea?

Confirmări

În 2019, în medie, românii au căutat pe Google informaţii despre Dumnezeu și despre Iisus de circa 60 de ori mai puţin decât caută filme online. Cu toate acestea, în preajma Nașterii Domnului, dar mai ales de Paște, căutările despre Iisus s-au înmulţit de până la de trei ori faţă de medie. Tot de Paște, românii au căutat mai mult decât în orice altă perioadă a anului informaţii despre păcat și despre spovedanie, după ce, în perioada premergătoare Paștelui, a crescut foarte mult numărul căutărilor referitoare la post. De altfel, postul și spovedania au fost căutate cel mai intens în patru perioade din 2019, în preajma celor mai importante sărbători religioase ortodoxe: Paștele, Nașterea Domnului, Sfânta Maria și Sfinţii Petru și Pavel.

De asemenea, în 2019, pentru credincioșii ortodocși, mănăstirile și pelerinajele au fost mai de interes decât liturghia. În schimb, predicile au fost căutate aproape de două ori mai des decât pelerinajele, dar mai ales de către neoprotestanţi.

În luna august, în preajma sărbătorii ortodoxe Sfânta Maria, a crescut numărul căutărilor despre Fecioara Maria, dar și al celor referitoare la Rai, o corelaţie explicată de convingerea creștinilor ortodocși că Maria a fost înălţată la cer după moartea sa. Existenţa lui Dumnezeu, în schimb, nu este un subiect de interes pentru români, care cred în proporţie covârșitoare în Dumnezeu.

…și primele surprize

Cu 15 ani în urmă, Fecioara Maria era mai puţin căutată pe internet decât Iisus Hristos, dar de atunci căutările legate de Maica Domnului s-au înmulţit într-un ritm susţinut, în timp ce căutările legate de Iisus au cunoscut doar o ușoară creștere. Așa se face că în 2019 Fecioara Maria a fost căutată pe Google aproape de două ori mai mult decât Iisus. Oricare ar fi motivele teologice și practice, Google ne spune că pentru creștinii ortodocși Maica Domnului este un reper și probabil un sprijin practic mai important decât Fiul lui Dumnezeu. Ţinând cont de acest lucru, dar și de lipsa unui accent pus pe escatologie în Biserica Răsăriteană, a doua venire a lui Iisus, deși este o importantă doctrină din crezul creștin, apare nesemnificativ în căutările din 2019 ale românilor.

O altă surpriză este că, deși sunt soluţii creștine pentru problema păcatului, subiectul pocăinţei și cel al iertării au fost căutate de trei ori mai puţin în 2019 decât subiectul păcatului. În schimb, postul a fost căutat de șase ori mai mult decât păcatul. Tot în 2019, curiozitatea românilor a fost stârnită de două subiecte tabloidizate în presă – Arca lui Noe și Teoria Pământului Plat – și mai căutate decât existenţa lui Dumnezeu sau a doua venire a lui Iisus.

Biblia și bisericile creștine din România

Românii au căutat Biblia anul trecut la fel de des cum au căutat informaţii despre Iisus Hristos. Surpriza apare însă la analizarea hărţii căutărilor referitoare la Biblie, pentru că aceasta se suprapune remarcabil cu harta căutărilor legate de subiecte precum penticostalism, baptism sau Biserica Adventistă.

CITESTE MAI MULT: https://semneletimpului.ro/religie/spiritualitate/ce-stie-google-despre-credintele-noastre.html

Urmareste clipul de mai jos

Suntem si pe Instagram, urmareste-ne!

DONAȚII ȘI SPRIJIN FINANCIAR pentru CrestinTotal.ro

$3.00

Sustine. Ajuta-ne sa aducem acest proiect mai departe. Strângere de fonduri pentru un nou format. Multumim

$1.00

Despre ADMIN (28986 de articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: