ULTIMELE STIRI

Peter Costea: Moralitate fără Dumnezeu: ar fi posibil?

DONAȚII ȘI SPRIJIN FINANCIAR pentru CrestinTotal.ro

$3.00


În iulie, Pew Research Center, unul dintre cele mai mari firme de sondaje de opinie din lume, a publicat un studiu global privind relația dintre credința în Dumnezeu sau absența credinței în Dumnezeu și moralitate. Întrebarea era dacă în absența credinței în Dumnezeu poate sau nu poate exista moralitate. [Link: www.pewresearch.org/global/2020/07/20/the-global-god-divide/]

În studiu au fost incluse 34 de țări, printre ele Australia, Japonia, Coreea de Sud și 16 țări europene, dintre care 7 țări occidentale, 8 țări est europene și Rusia. Întrebarea a fost adresată la 38.426 de persoane din toate continentele lumii. România nu e inclusă în studiu.

Rezultatele sondajului sunt previzibile: în Occident, procentul persoanelor care susțin că moralitatea poate exista în absența credinței în Dumnezeu e mai mare decât în Europa de est. La nivel global, însă, doar 45% dintre persoanele incluse în sondaj susțin că nu poate exista moralitate în absența credinței în Dumnezeu. În Europa, 22% dintre occidentali afirmă același lucru și 33% dintre est europeni.

La nivel de țări, procentele sunt extreme. În SUA 54% dintre americani declară că a crede în Dumnezeu nu e necesar pentru a fi moral, în timp ce 44% cred că e necesar. Procentul acesta e de 46% la 53% în Grecia; 13% la 84% în Brazilia; dar radical diferit în Occident: 61% la 37% în Germania; 68% la 30% în Italia; 77% la 22% în Olanda; 78% la 22% în Spania; 79% la 20% în Marea Britanie etc. Cel mai extrem exemplu e Suedia, cu un procent de 90% la 9%.

În Europa de Est, procentul celor care cred că moralitatea nu poate fi separată de credința în Dumnezeu e de 50% la 45% în Bulgaria; 45% la 49% în Slovacia; 36% la 62% în Polonia etc. Echivalentul Suediei în Europa de Est e Cehia, cu un procent de 14% la 80%.

Procentul cel mai ridicat al persoanelor care cred că moralitatea depinde de credința în Dumnezeu e în Indonezia (96%); Filipine (96%); Tunisia (84%) etc.

După cum putem observa, procentul e cel mai ridicat în țările musulmane, urmate de cele creștine, și, în final de occidentali, cu excepția SUA.

Cel mai important aspect al studiului Pew însă nu e discutat, nici definit: ce e moralitatea? Ce înseamnă a fi moral? Înțelesul moralității și conținutul ei sunt total diferite în Occident de Europa de Est ori țările în curs de dezvoltare. E avortul moral? Sunt practicile sexuale nenaturale morale ori imorale? Încă nu am dat peste un studiu privind moralitatea care să și dea o definiție a moralității pentru respondenți.

https://www.facebook.com/PeterCosteaEuroparlamentar

Urmareste clipul de mai jos

Suntem si pe Instagram, urmareste-ne!

DONAȚII ȘI SPRIJIN FINANCIAR pentru CrestinTotal.ro

$3.00

Articole recente: LibrariaCT.ro

Sustine. Ajuta-ne sa aducem acest proiect mai departe. Strângere de fonduri pentru un nou format. Multumim

$1.00

Despre ADMIN (28917 articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: