ANUNTURI

Imoralitatea și indiferența distrug viețile copiilor (Cazul din Ungheni)

Caz strigător la cer într-un sat din raionul Ungheni. Un copil de 9 ani ar fi fost abuzat sexual și fizic de către alți 4 minori. Informația a apărut pe o rețea de socializare iar Procuratura Generală a pornit o cauză penală pe acest caz.

Potrivit sursei anonime, care a făcut publică cazul în spațiul virtual, cu o săptămână în urmă patru băieți din clasa a 6-a l-au ademenit pe un băiat din clasa a 3-a într-un loc îndepărtat și și-ar fi bătut joc de el.

“Ei i-au furat ghiozdanul și el a fugit după ei pentru a-și lua ghiozdanul înapoi. Ei l-au ademenit într-un loc mai îndepărtat și l-au violat, l-au bătut măr, mai ales în zona capului, i-au învinețit ochii, pentru că nu voia să facă ce-i spuneau. Băiatul e din clasa a 3-a, învăța foarte bine, e din familie social-vulnerabilă. Făptașii la fel sunt din familii social-vulnerabile”, a declarat sursa.

Sursa mai spune că părinții copilului violat nu au făcut absolut nimic: nu s-au adresat la poliție și nici nu a chemat ambulanța. Asta în situația în care “copilul a mers aproximativ 2 km până acasă, plin de sânge, cu capul umflat și plin de vânătăi”. Nu s-au autosesizat nici consătenii și nici conducerea școlii.

“A doua zi copilul s-a dus la școală. De ce directoarea școlii nu a sesizat poliția, asistența socială? Avem polițist în sat, lucrează inclusiv în satul nostru. Copilul nu prea vorbește, de vreo 3 zile nu s-a atins de mâncare, doar vomită. Ce e de făcut?”, se întreabă îngrijorată sursa, care este și mamă a doi copii.

--

Emil Gaitur, șeful serviciului de presă al Procuraturii Generale, a comunicat, citat de site-ul de știri Agora, că pe marginea cazului a început o urmărire penală.

“Tuturor copiilor trebuie să le fie acordată asistență calificată psihologică, pedagogică, informațională, în vederea realizării schimbărilor pozitive în comportament. Iar în cazul copilului victimă, urmează să-i fie acordată consiliere psihologică, în vederea reabilitării acestuia”, a spus Gaitur.

Procuratura urmează să transmită informația despre suspecți autorității tutelare teritoriale și locale pentru asistență iar părinții lor ar putea fi sancționați contravențional.

--

Sunt mirat cu câtă indiferență este tratat acest caz, începând cu familia copilului și terminând cu societatea și chiar presa din Republica Moldova. Am ajuns să aflăm despre acest incident cumplit de la o persoană anonimă, la o săptămână distanță. Viol între minori tratat atât de ușor? Dacă se întâmpla într-o altă țară, probabil vuia întreaga societate. Cum de am ajuns într-o astfel de situație încât nu ne mai interesează decât ceea ce se întâmplă în curtea noastră? Ori credem că pe copiii noștri nu îi paște același pericol? Mama care a făcut public cazul se îngrijorează pentru fiicele ei, pe care le trimite la fel la școală și nu poate fi sigură în ce stare se vor întoarce acasă…

Mă gândesc că tocmai indiferența noastră colectivă generează astfel de cazuri. Este adevărat că răspunderea pentru educație o poartă părinții făptașilor și că părinții vor trebui să răspundă nemijlocit, în baza legii, pe acest caz. Cu toate că nici o contravenție nu-l va mai ajuta pe acest copil de 9 ani, care a fost afectat pe viață. Sărmanul copil, el este o dublă victimă. A pătimit de pe urma violului și abuzului fizic iar apoi de pe urma indiferenței părinților și a întregii societăți. Dacă s-a ajuns până la această situație, evident că cei 4 au mai făcut fapte rele despre care știau atât părinții cât și autoritățile. Mă întreb, în ce măsură s-a lucrat pentru a-i ajuta pe acești copii? Mi-e frică că dacă nu se va întreprinde nimic, atunci peste câțiva ani acești indivizi ar putea să genereze noi victime și poate chiar mai grave.

De asemenea este și rolul bisericii din sat să lucreze intensiv cu copiii aflați în criză, abandonați de grija părintească. Acești copii, la fel, sunt victime ale iresponsabilității sociale. Consider că acum este foarte important ca creștinii să meargă să facă în școală lecția la subiectul sexualității din perspectiva Biblică. Apoi, să-i învețe pe copii cum să folosească corect tehnologiile informaționale, pentru că de multe ori, făptașii sunt inspirați de pe internet să facă asemenea urâciuni. Vasile Filat, pastorul Bisericii Buna Vestire din Chișinău, a elaborat și un ghid foarte bun în acest sens care vine în ajutorul credincioșilor, este vorba de manualul „Cum să folosească creștinul tehnologiile informaționale”.

Domnul să ne ajute să ne iubim aproapele și, oridecâteori, se întâmplă ceva ciudat în jurul nostru să nu ezităm să ne implicăm în măsura puterilor noastre pentru a îmbunătăți situația și a preveni astfel de cazuri.

https://moldovacrestina.md/imoralitatea-si-indiferenta-distrug-vietile-copiilor/

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button

Descoperă mai multe la CrestinTotal.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura