EDITORIALE

De ce nu reușește Biserica să fie vocea lui Dumnezeu într-o societate aflată în disoluție?

Profund și dureros încremenită în programele ei, Biserica se zbate cu pași repezi spre periferia societății. Lumea s-a schimbat, dar Biserica refuză să accepte acest fapt și devine irelevantă, iar mesajul transmis adesea doar între propriile ziduri este fără forță și lipsit de impact.

Fără să realizeze, Biserica a devenit prea sofisticată pentru o generație care așteaptă răspunsuri simple și clare la problemele actuale. Nu pledez pentru o lucrare creștină superficială, de mântuială și nici pentru o slujire fără bază biblică și teologică solidă. Pledez pentru simplu, adică pentru ceea ce înseamnă biblic, relevant, consistent și cu acuratețe.

Au fost vremuri când Biserica avea un cuvânt puternic în societate, dar acum societatea se confruntă cu problemele ei, iar Biserica profund și dureros încremenită în paradigma anterioară, își vede de ale ei. Dar oare nu trebuie Biserica să fie diferită de societate? Cu siguranță, da! Însă nu izolată de societate și nici asimilată. Pentru a avea un mesaj relevant Biserica trebuie să fie prezentă în societate, dar funcționând după alte standarde decât societatea.

În loc să fie activă în viața societății, dar diferită, Biserica este izolată și pasivă, fiind adesea prea asemenea societății. Acesta este motivul principal pentru care Biserica nu reușește să fie vocea lui Dumnezeu în mijlocul unei societăți aflată în disoluție. Cristos nu dorește ca Biseica Lui să fie izolată de societate și asemenea societății, ci activă în societate și diferită de aceasta.

Domnul Isus Cristos s-a rugat pentru Biserică spunând: „Nu Te rog să-i iei din lume, ci să-i păzești de cel rău! Ei nu sunt din lume, așa cum nici Eu nu sunt din lume” (Ioan‬ ‭17:15-16‬). Fiind în lume, dar nu din lume, Biserica își poate recâștiga influența în societate („voi sunteți sarea pământului”) și poate oferi direcție societății („voi sunteți lumina lumii”).

Pentru aceasta Biserica trebuie să fie vizibilă în societate („o cetate așezată pe un munte nu poate să rămână ascunsă”) și implicată activ în societate („nimeni nu aprinde o lumină ca s-o țină sub obroc…ci să lumineze tuturor), dar păstrându-și nealterate standardele („dacă sarea își pierde gustul, prin ce își va căpăta iarăși puterea de a săra”).

Pentru a-și recăpăta influența în societate Biserica trebuie să iasă din izolare, să-și recupereze dimensiunea militantă și să-și facă auzită vocea în societate. Chiar dacă lupta nu este ușoară, iar unii încă trăiesc în altă paradigmă, Biserica lui Cristos nu poate rămâne pasivă în fața atacurilor necruțătoare împotriva valorilor creștine și nici nu poate să stea închisă între zidurile ei.

Dimpotrivă, Biserica poate să contracareze toate aberațiile si abuzurile unei societăți atee, mai mult chiar, fiind „sarea pământului și lumina lumii”, Biserica trebuie să lupte pentru stoparea degradării morale și să ofere societății seculare, direcția corectă.

Samy Tuțac

https://www.facebook.com/samytutac/posts/1648809865256411?tn=K-R

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Check Also
Close
Back to top button
%d blogeri au apreciat: