ANUNTURI

Autoritatea Scripturii in viata noastra

Când vorbim despre autoritatea Scripturii, trebuie să facem încă de la început o distincţie clară între această autoritate propriu-zisă şi doctrina noastră despre Scriptură, supremaţia ei, infailibilitatea şi toate calificările şi conceptele privind Biblia. Ne aflăm într-o cultură în care ideea de autoritate este privită din ce în ce mai suspect. Realitatea este că nu ne place să ne conformăm, nu ne place să ne spună altcineva ce trebuie să credem și cum trebuie să ne comportăm. În schimb ne place să ne spunem părerea și suntem fermi în a ne-o apăra și chiar în a o impune altora. De aceea ideea în sine de autoritate a Scripturii este greu de digerat pentru generația în care trăim. Cu toate acestea, acest concept stă la temelia creștinismului autentic și nu poate fi negociabil.

Când ne referim la autoritatea Scripturii avem în vedere faptul că ea are autoritate absolută ca să definească pentru noi „ce trebuie să credem și cum trebuie să ne comportăm.”[1] Dacă Biblia conține numai cuvintele lui Dumnezeu, atunci „a nu crede sau a nu asculta de oricare cuvânt din Scriptură înseamnă să nu crezi și să nu asculți de Dumnezeu.”[2]

Autoritatea absolută cu care este înzestrată Scriptura este foarte bine ilustrată de formula pe care profeții o foloseau atunci când primeau prin inspirație divină cuvinte profetice: „Așa vorbește Domnul.” Această expresie denotă autoritatea regală a unui mesager de a pronunța poporului decretele Împăratului. Și de fapt aceasta este imaginea corectă când vine vorba despre autoritatea Bibliei. Dumnezeu este Rege asupra umanității, iar noi oamenii suntem supușii Săi. Și în calitate de Rege și Stăpân suprem, Cuvântul Său este literă de lege pentru toți cei aflați sub autoritatea Sa. Iar acest Cuvânt este Biblia.

Autoritatea Scripturii în relație cu lumea

E foarte important să distingem însă între autoritate și autoritarism. În veacul acesta deși Biblia are autoritate, ea nu trebuie impusă într-o formă de autoritarism. Autoritarismul impune cu forța din exterior, pe când autoritatea autentică convinge din interior și prin persuasiune. Acesta este modul în care noi, în calitate de creștini, ar trebui să vestim evanghelia lumii neconvertite. Biblia este în mod cert o autoritate obiectivă, însă în veacul acesta ea nu trebuie impusă cu forța. Va veni o zi în care Dumnezeu va aduce la judecată pe toți oamenii și orice genunchi se va pleca în fața lui Hristos, vrând, nevrând. Până atunci însă noi trebuie să înălțăm autoritatea Cuvântului în fața lumii sub forma propovăduirii ei.

Autoritatea Bibliei în relație cu cei născuți din nou

Cu toate acestea pentru un creștin autentic Scriptura este singura normă de crez și trăire. Întrebarea este cum, de vreme ce ea este în același timp „decretul nenegociabil al Regelui” iar noi suntem rebeli și răzvrătiți. Aici intervine iluminarea Duhului Sfânt. În starea noastră de păcătoșenie, Scriptura nu este înțeleasă și autoritatea ei este sfidată. Însă ceea ce transformă Biblia dintr-o autoritate care ne este exterioară într-o autoritate care domnește din interior este lucrarea Duhului lui Dumnezeu. Evident, Biblia poate fi trecută prin filtrele istoricității, obiectivității, sau al principiului non-contradicției și ar trebui să treacă aceste teste. Dar așa cum un fumător știe că a aprinde o nouă țigară îi afectează sănătatea și totuși o face, la fel și omul, deși nu poate imputa obiecții reale Bibliei, nu o acceptă ca autoritate.

http://bisericaadonai.ro/autoritatea-scripturii-in-viata-noastra/

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Check Also
Close
Back to top button
%d blogeri au apreciat: