EDITORIALE

Ultimele vorbe ale lui Abel

Și Dumnezeu a zis: „Ce ai făcut? Glasul sângelui fratelui tău strigă din pământ la Mine. Geneza 4:10

Faceți un exercițiu de imaginație și încercați să gândiți scena plimbării de seară a celor doi frați: Cain și Abel. Nu avem acces la replicile lor. Nu sunt scrise momentele crimei. Nimeni nu a făcut reconstituire sau film documentar, dar acolo s-au întâmplat niște lucruri. Aceleași aspecte le întâlnim și astăzi la tot pasul. Haideți să facem o analiză retrospectivă a tuturor relațiilor noastre interumane.

Cuvintele înduplecătoare ale nevinovatului Abel ar fi sunat cam așa:

– Oh nu! Nu face asta, fratele meu iubit. Nu face o mișelie atât de mare! Nu-i învăța pe oameni să se omoare între ei! Nu, fratele meu Cain! Tatăl nostru este numit tatăl tuturor neamurilor, de ce vrei să fii numit tatăl tuturor criminalilor de pe pământ? Nu face rușine mamei noastre, care a născut doar prinți în Eden. Nu o transforma în mamă de ucigaș cu sânge rece. Oprește-te, fratele meu Cain! Încetează, te rog! Te implor!

Dragă Cain, oare nu cumva ai ieșit să aduci jertfă lui Dumnezeu, nu asculta de șoaptele malefice, nu încerca să aduci jertfă dracilor. Nu mă ucide, fratele meu Cain! Nu face asta! Faptul că nu reacționez, nu te ajută să te consideri mai puternic, eu nu știu să gândesc decât frumos și dumnezeiește. Nu ai vrea mai degrabă să te ajut cum să fii și tu pe placul lui Dumnezeu? Hai că stau cu tine 400 de ani, să te învăț, dacă vrei. Dar dacă mă omori, distrugi șansa ta la propria fericire și grații divine.

--

Trezește-te, Cain! M-ai lovit, sângerez, mă doare, dar s-ar putea să îmi revin și îți promit că nu voi povesti nimic mamei și tatălui nostru. Te asigur de iertare și voi trece peste. Oprește-te, iubite frate Cain! Încetează a mai lovi într-un nevinovat. Vezi că mușcătura șarpelui invidiei este cauzatoare de moarte. E genul de moarte pe care o duci pe picioare 700 de ani. Este un soi de cancer la conștiința. Trezește-te, Cain! Și pentru că el nu se trezea, cu ultimele puteri, Abel se stinge zicând: Da, această lovitură este fatală. Nu o să mă mai ridic, o să fiu primul om care cunoaște moartea. O să rămâi singur frate. Tu și pumnii tăi încordați, dar ce folos dacă nu mai ai adversar. Și o ultimă rugăminte prietene Cain: să nu mai ucizi pe nici un frate de-al nostru, că vezi cum nu ai nimic de câștigat. Te iert anticipat, Cain. Vor urma pentru tine niște secole de coșmar, dar eu te iert de pe acum. Te iert, dar sângele meu va striga răzbunarea, nu-l pot opri din pricina dreptății divine. Te iert, dar o să dai seamă! Vei plăti! Te iubesc!

Dar ce vorbe înduplecătoare pot opri un criminal care fierbe în mânia lui aprinsă și pofta de a ucide? Cain este primul om care simte miros de sânge uman. El îl vede pentru ultima dată pe Abel în viață. Probabil și-a dat duhul în brațele lui, sclipind în cap doi ochi de o bunătate și blândețe ca a Domnului Isus. Apoi îl îngroapă. Nu a fost poliție prin preajmă, dar sângele celui neprihănit rămâne vocalic, strigând după ajutor la Dumnezeu. Care ascultă. Da, El vede și rânile sufletești și aude și strigătul răgușit al lacrimilor tale.

Câți Abeli să mai moară? Câți fabricanți de jertfe să mai ucidă ținând într-o mână Biblia, iar în altă paloșul? Câte suflete nevinovate să mai pice victime ale tabloidelor cancanice și site-uri de scandal? Câte nume bune să fie terfelite în mlaștinile mediatice? Câte inimi vor mai sfâșia hienele mediului online? La aceste întrebări va răspunde Dumnezeu în curând în ziua judecății. Nu se ucide doar cu sabia sau piatra, cine urăște pe fratele său este un ucigaș. Asta spunea Mântuitorul. Se poate ucide și cu vorba, cu atitudinea.

--

Nu sunt reacții. Nu sunt replici. Nu sunt contraatacuri. Nu. Este sângele lui Abel, care strigă la Dumnezeu după ajutor. Iubite Cain, dacă ești pe undeva, pe aici, prin preajmă, trezește-te! Nu e târziu să te oprești. Îți promitem iertare. Rănile ni se vor vindeca, invidia ta ar fi vindecată, iar Dumnezeu ar primi jertfele noastre.

Te iubesc, frate Cain!

https://onisimbotezatu.wordpress.com/2019/05/23/ultimele-vorbe-ale-lui-abel/

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button

Descoperă mai multe la CrestinTotal.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura