ULTIMELE STIRI

Canada va închide 9.000 de biserici în următorul deceniu

Doneaza – sustine! Strângere de fonduri pentru un nou format

$3.00


Aproape o treime dintre bisericile Canadei vor fi închise, vândute sau demolate în viitorii 10 ani, estimează organizaţia caritabilă National Trust for Canada. Deja multe biserici au fost transformate în galerii de artă, biblioteci, săli de concerte, adăposturi pentru persoane în nevoie sau chiar în mici fabrici de bere.

„Nu este vorba doar de clădiri, ci de impactul pierderii unei clădiri de patrimoniu în comunitate, aceste locuri sacre fiind, de generaţii, centrele unei vieţi comunitare puternice”, afirmă Robert Pajot, liderul organizaţiei caritabile, subliniind că această situaţie de criză „va lovi pe toată lumea”.

În mediul urban, secularizarea și orientarea spre practici religioase care nu reclamă frecventarea spaţiilor de cult au rărit membrii bisericilor, în timp ce la sate oamenii îmbătrânesc sau se mută în orașe, în ambele situaţii congregaţiile ajungând în situaţia de a nu mai putea întreţine clădirile vechi de cult.

De exemplu, în estul provinciei New Brunswick, Arhiepiscopia Romano-Catolică a anunţat că va închide 20 din cele 53 de parohii, cu excepţia cazului în care enoriașii vor găsi noi surse de finanţare. Potrivit unui raport din 2018, peste 30 de biserici catolice din vecinătatea Montrealului au fost deja închise.

Comunităţile religioase sunt în căutarea unor soluţii de supravieţuire, iar unele le-au și găsit deja, chiar dacă o parte din acestea ar fi fost considerate inacceptabile cu câteva decenii în urmă.

Biserica Anglicană “Sf. Luca”, situată chiar în capitala ţării, s-a văzut nevoită să demoleze o parte din clădirea bisericii și să facă loc unor apartamente, închiriind în același timp subsolul pentru programe destinate persoanelor în nevoie și acoperindu-și astfel costurile.

„A fost o bucurie fantastică să vedem, pentru prima dată credem noi, o companie de circ instalată într-o biserică activă și consacrată”, a declaratreverendul Graham Singh, pastorul bisericii anglicane St. Jax, care consideră că închirierea spaţiului bisericii pentru spectacolele de cabaret ale circului reprezintă un aranjament încheiat direct în cer. Singh și-a deschis biserica mai multor grupuri locale, iar înţelegerea cu compania de circ, care a instalat deja grinzi mai puternice în clădire pentru efectuarea acrobaţiilor din programele de spectacol, îl va ajuta nu doar să achite cheltuielile curente, ci să se gândească și la renovări.

Bisericile din provincia Saskatchewan au reușit să se salveze de la demolare doar devenind spaţii care mai au puţine în comun cu destinaţia lor iniţială. Uneori e nevoie de luni și ani de renovări pentru ca noii proprietari să fie mulţumiţi de noua lor înfăţișare.

Este și cazul bisericii luterane din orășelul Hazlet, care a rămas închisă timp de două decenii. A fost cumpărată de doi parteneri de afaceriLindsay Alliban și Erin McKnight, care au transformat-o într-un spaţiu de muzică live. Doar pictarea interiorului a durat o vară, dar schimbările nu se opresc aici – după modificarea acoperișului și schimbarea covoarelor, proprietarii plănuiesc să adauge o baie și o bucătărie clădirii, ţinând cont totuși de promisiunea făcută locuitorilor orașului de a respecta „integritatea arhitecturală și istoria clădirii”.

citeste mai mult: https://semneletimpului.ro/religie/biserica/canada-va-inchide-9-000-de-biserici-in-urmatorul-deceniu.html

Doneaza – sustine! Strângere de fonduri pentru un nou format

$3.00

Articole recente: LibrariaCT.ro

Sustine. Ajuta-ne sa aducem acest proiect mai departe. Strângere de fonduri pentru un nou format. Multumim

$1.00

Despre ADMIN (26812 articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: