ANUNTURI

Este Dumnezeul mânios al Vechiului Testament acelaşi cu Dumnezeul iubitor al Noului Testament?

Este aproape imposibil să citeşti Biblia de la un capăt la celălalt şi să nu observi discrepanţa dintre imaginea lui Dumnezeu din Vechiului Testament şi cea din Noul Testament. Yahweh al Vechiului Testament este adesea mânios, răzbunător şi neîndurător, un Dumnezeu care porunceşte masacre inimaginabile, care pedepseşte fără milă păcatul, care încurajează sclavia, epurarea etnică şi patronează o mulţime de alte monstruozităţi. Mai mulţi atei, mai ales cei din valul noului ateism, în speţă „cei patru călăreţi ai Noului Ateism” – Richard Dawkins, Christopher Hitchens, Sam Harris şi Daniel Dennett – l-au numit pe Dumnezeul Vechiului Testament „un monstru moral”. Dar când citeşti Noul Testament Îl descoperi pe Isus Cristos, care este imaginea perfectă a dragostei, un apropiat al vameşilor şi al păcătoşilor, un apărător al prostituatelor, un personaj destul de blajin. De ce există această diferenţă între imaginea lui Dumnezeu din Vechiul Testament şi cea din Noul Testament? Este Dumnezeul Vechiului Testament acelaşi cu Dumnezeul Noului Testament?
Vă mărturisesc că şi eu m-am confruntat cu această dilemă. Nu o dată am fost îngrozit de imaginea lui Yahweh descoperită în Vechiul Testament şi fascinat de imaginea lui Cristos din Noul Testament. De aceea, mi-am pus întrebări şi am încercat să armonizez cele două imagini ale lui Dumnezeu. Şi tind să cred că orice creştin raţional şi-a pus măcar o dată problema armonizării celor două imagini atât de discordante ale lui Dumnezeu. În perioada părinţilor Bisericii, Marcion (85-160 d.Cr.) un episcop creştin, puternic influenţat de gnosticism, a spus că Yahweh, Dumnezeul Creator din Vechiul Testament, nu este acelaşi cu Dumnezeu Tatăl şi Dumnezeu Fiul din Noul Testament, ci este o fiinţă de rang inferior. În consecinţă, Marcion a propus înlăturarea din Noul Testament a oricărei influenţe a Dumnezeului evreiesc, pentru că, spunea el, acest Creator este malefic. Demersul său a continuat cu înlăturarea Evangheliilor lui Matei, Marcu şi Ioan şi o parte însemnată a Evangheliei după Luca, astfel că a rămas ca Scriptură validă o prescurtare a Evangheliei lui Luca. Răspunsul Bisericii a fost prompt: a respins învăţăturile lui Marcion, el a fost declarat eretic şi excomunicat din Biserică. Mai apoi Biserica a confirmat că toate scrierile Vechiului şi Noului Testament sunt inspirate de Unul şi Acelaşi Dumnezeu. Dar întrebarea rămâne. Cum răspundem acestei dileme?

citeste mai mult: https://gtgospel.wordpress.com/2019/01/17/este-dumnezeul-manios-al-vechiului-testament-acelasi-cu-dumnezeul-iubitor-al-noului-testament/

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button

Descoperă mai multe la CrestinTotal.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura