ANUNTURI

Hotnews publică proiectul de lege pentru parteneriatul civil

1. Parteneriatul civil se încheie în fața notarului public și este este asocierea dintre două persoane de sex diferit sau de același sex în scopul organizării vieții lor comune ca viață de familie prin înregistrarea la Registrul de stare civilă.

  1. Parteneriatul civil poate fi încheiat cu îndeplinirea următoarelor condiţii:

– partenerii au împlinit vârsta de 18 ani;

– cel puţin unul dintre parteneri este cetăţean român sau este cetăţean străin sau apatrid cu reşedinţa în România de cel puțin 1 an;

– nici unul dintre parteneri nu este căsătorit sau înregistrat ca partener civil;

– partenerii nu sunt rude în linie dreaptă, nici în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv.

  1. Fiecare partener îşi păstrează numele avut înaintea încheierii parteneriatului civil.

4 Convenția referitoare la regimul comun al bunurilor este înscrisul încheiat în formă autentică în fața notarului public, cu consimțământul liber al celor doi parteneri, care poate fi realizat în orice moment al parteneriatului civil. În lipsa unei convenții care stabilește regimul comun al bunurilor, respectiv al bunurilor proprii, fiecare dintre parteneri este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea parteneriatului civil, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu după această dată.

  1. Partenerii sunt asimilaţi soţilor în materia: asistenţei sociale, asigurărilor sociale, asigurărilor de sănătate, drepturilor pacientului, accesului la servicii, impozitelor şi taxelor, prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a altor fapte de natură penală sau contravenţională săvârşite asupra unui membru de familie.
    Citește textul integral al draftului proiectului de lege pentru parteneriatul civil
  2. Partenerii din parteneriatul civil între persoane de același sex nu au dreptul la adopție, împreună sau separat.
  3. În cadrul parteneriatului civil între persoane de sex diferit partenerii sunt asimilaţi soţilor în ceea ce priveşte stabilirea filiației firești față de copii, respectiv autoritatea părintească cu privire la copiii născuţi în timpul parteneriatului civil.

  4. Cuplurile care au încheiat parteneriate civile în mod legal pe teritoriul altor state beneficiază de recunoașterea statutului lor pe teritoriul României și de aceleași drepturi și obligații ca și cuplurile care au încheiat un parteneriat civil în România. Căsătoriile între persoanele de același sex legal încheiate pe teritoriul altor state beneficiază de totalitatea drepturilor și obligațiilor pe care le au cuplurile de același sex care au încheiat un parteneriat civil în România.

Sursă: Hotnews

http://stiripentruviata.ro/hotnews-publica-proiectul-de-lege-pentru-parteneriatul-civil/

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: