Reclame
ULTIMELE STIRI

Mai are loc Dumnezeu în conversaţiile de azi?


Lumea se schimbă pe repede înainte. Ritmul dezvoltării tehnologice și relativizarea valorilor sociale ne-a schimbat discursul despre lume și societate, ne-a schimbat conversaţiile cu cei de lângă noi, aducând noi înţelesuri conceptelor cu care operam până acum. Nimic nu este prea sacru pentru a scăpa de această „recalibrare”, nici măcar conversaţiile despre Dumnezeu.

Studiile recente indică o restrângere semnificativă a religiosului în societăţile ţărilor dezvoltate. Pe de o parte, creștinismul se „privatizează”, iar instituţiile religioase își pierd locul și importanţa pe care o aveau altă dată în societate. Unii revizioniști ai teoriei secularizării, care prevedea eliminarea cu totul a religiei, și nu transformarea ei, susţin acum că privatizarea religiei, adică transmutarea ei din spaţiul public în spaţiul privat, va merge până acolo încât vor dispărea formele de religie organizată, pentru omul modern nemaifiind relevante simbolurile și cheile religioase de decriptare a lumii, decât în anumite contexte ale vieţii private.

Pe de altă parte, generaţiile de creștini practicanţi sunt înlocuite în societăţile dezvoltate de generaţii de tineri mult mai puţin înclinaţi să se identifice cu religia creștină sau să devină creștini implicaţi. Un studiu asupra atitudinilor și practicilor religioase printre tinerii de pe continentul european, care este deja cel mai secularizat continent, arată că în unele ţări religia este pe cale de dispariţie. S-au constatat nivele înalte de indiferenţă faţă de religie la tinerii între 16 și 29 de ani din Cehia (91%), Estonia (80%), Suedia (70%), Olanda (72%), Marea Britanie (70%), Franţa (64%). Chiar și în Rusia, 49% dintre tineri s-au declarat „fără religie”. Concluzia autorului studiului, profesorul de sociologie și teologie Stephen Bullivant, este că ideea conform căreia europenii sunt creștini din naștere începe să dispară de pe continent, deși loialitatea faţă de catolicism este în continuare robustă în ţări precum Polonia sau Portugalia, pe când în alte ţări ca Austria sau Lituania adeziunea e mai degrabă culturală, puţini fiind catolici practicanţi. Chiar și în America, bastionul creștinismului în lumea civilizată, cele mai recente studii Barna arată că numărul de atei s-a dublat în rândul celei mai tinere generaţii în viaţă, generaţia Z, faţă de cel al adulţilor americani.

Trăim un „ateism funcţional”, în care nu e vorba că respingem ideea de Dumnezeu, ci cultura noastră ignoră nevoia de a căuta ceva în afara noastră, vreun adevăr transcedental, explică autorul și teologul James Emery White.[1] În acest context, nu este de mirare că este tot mai dificil pentru creștini să poarte conversaţii despre Dumnezeu cu alţi oameni. În primul rând, exemplele din presa americanăde circulaţie internaţională arată către un declin al interesului publicului faţă de acest tip de conţinut. În al doilea rând, șase din zece americani văd ca un gest extrem „orice încercare de convertire religioasă”. Din populaţia adulţilor americani, 83% cred că evanghelizările sunt expresia extremismului religios, arată studiul Spiritual Conversation in the Digital Age, recent publicat de către Grupul Barna.

Societatea în care nu se mai dezbate

CITESTE MAI MULT: https://semneletimpului.ro/religie/misiune/evanghelizare/mai-are-loc-dumnezeu-in-conversatiile-de-azi.html

Reclame

Sustine Proiect CT 2019. Dumnezeu te va rasplati!

$5.00

Banner filme

Articole recente: LibrariaCT.ro

Despre ADMIN (22382 de articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: