ANUNTURI

Tot mai multi evrei din intrega lume se intorc in Israel

După cum amintea și șeful organizației The Jewish Agency din relatarea lui Dale Hurd, acest antisemitism în creștere îi face pe unii evrei din Europa să ia serios în considerare emigrarea în Israel.
Fie că antisemitismul e sau nu motivul pentru care se hotărăsc să vină, unii văd reîntoarcerea poporului evreu în țara Israel ca fiind ceva ce profetul evreu spunea că va avea loc cândva.
Evreii nu vin doar din Europa, ci, după cum prezicea Scriptura, ei vin din toată lumea.
Vin din toate colțurile lumii într-un loc unde mulți dintre ei nici n-au fost vreodată. Totuși, poporul evreu are un dor de milenii de a reveni în această țară.
Evrei din Franța, Uruguay, Argentina, Rusia, New York.
Ei toți au făcut aliyah în decembrie și sunt aici fiindcă iubesc Israelul.
Aliyah înseamnă „a se sui” și provine din timpurile biblice, când oamenii se suiau la Ierusalim pentru a se închina la Templu.
Acum, înseamnă „a emigra” sau „a se întoarce în Israel”.
– Ești americancă ?
– Da.
– De ce ai venit ?
– E o țară frumoasă, îmi place aici.
– Și Arizona e frumoasă.
– Așa este, dar acolo nu e Israel.
Anul trecut, 27 000 de imigranți au sosit în Israel, dintre care 3.600 din SUA.
„De aproape 3.000 de ani am fost împrăștiați, dar mereu ne rugam pentru Ierusalim.”a spus Nathan Sharansky, lider în cadrul The Jewish Agency, care supraveghează reîntoarcerea evreilor acasă.
„Sunt mândru să fiu în conducerea organizației care a adus în Israel 3,5 milioane de evrei de la fondarea statului.” a mai adăugat el. Sharansky a apărut la știri în anii ’80, fiind deținut politic în fosta URSS.
Presiunile la nivel internațional au condus la eliberarea sa și, în 1986, a emigrat în Israel. „Întâlnesc mulți imigranți și îmi place să fiu la aeroport ca să văd acest moment când coboară din avion, fiindcă am în minte faptul că în spatele tuturor acestor oameni sunt cel puțin 50 de generații de evrei care au visat și s-au rugat să poată reveni la Ierusalim. Fiecare din ei ajută la închiderea acestui cerc uriaș de mii de ani de exil.” a mai spus el.
Profeții Bibliei, Isaia, Ieremia și Ezechiel vorbeau de o vreme când Domnul aducea poporul evreu înapoi în Israel. Profetul Amos spunea că ei nu vor mai fi împrăștiați niciodată.
Deși au parte de o călătorie emoționantă, profetică, noii veniți intră într-o lume cu totul nouă lor. Unii oameni au lăsat totul, prieteni, familii, mâncarea, locurile de muncă, tot ceea ce știau până atunci, și vin aici să o ia de la capăt. Iată de ce statul se ocupă să le ofere o tranziție ușoară.
Ziva Avrahami conduce Beit Canada, Ulpan Etzion, un centru de integrare din Ierusalim.
Noii veniți sunt susținuți financiar vreme de cinci luni, ca să se poată concentra pe a învăța ebraica și să se poată obișnui cu traiul din Israel.
– Cât de important e ca ei să învețe ebraica?
– Motivul principal pentru care oamenii se află în acest centru de integrare e pentru a cunoaște limba. Ebraica e la căpătâiul societății ebraice.
Ulpan Etzion e gândit în principal pentru milenialii care au terminat o facultate. Ai putea spune că e vorba de un creuzet profetic.
– Au parte de dificultăți, la nivel social, cultural, în a se adapta și în a coopera unii cu ceilalți?
– Da, sunt oameni diferiți, din locuri diferite, culturi, limbi diferite, așa că a încerca să aduci împreună 250 de tineri într-un singur loc… Vă puteți imagina ce se întâmplă! Mulți dintre ei însă ajung să fie prieteni pe viață. Primii doi ani sunt cei mai grei și cei care reușesc să treacă acest prag, de obicei rămân în Israel. Aici va fi casa lor de-acum.
Am discutat cu unii studenți despre experiența lor.
– E țara poporului evreu și de aceea sunt aici. De fapt, eu am venit acasă pentru a fi împreună cu compatrioții mei evrei și pentru a-mi găsi un soț evreu.
– De ce ați venit?
– Am venit în Israel fiindcă aici e patria poporului evreu. După 2 000 de ani, iată în sfârșit că avem patria noastră și că putem ajuta la clădirea unui stat evreiesc prosper, ceva la care abia aștept să iau parte.
– Ce ai dori să muncești?
– Am studiat contabilitate și finanțe și sper să găsesc ceva în această zonă.
– Dorești să te căsătorești?
– Desigur, de aceea sunt aici în Israel. Sunt o mulțime de fete evreice frumoase și sper să găsesc și eu una.
Sharansky se pregătește să se pensioneze și l-am întrebat dacă el crede că toți evreii ar trebui să vină acasă.
„Profeții noștri vorbesc în mod metaforic despre acest proiect măreț, al reîntoarcerii poporului Israel în țara lor. Eu doresc să ajut oamenii să ia această decizie, nu să le dau ordine, nici să-i presez sau să-i fac să se simtă rușinați dacă nu o fac, ci să le spun cât de bine e aici.” a spus el.
Știre difuzată în emisiunea Jerusalem Dateline 227 – 5 mai 2018, la Alfa Omega TV.
Ultimele stiri creștine: http://alfaomega.tv/stiri

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: