Reclame
ULTIMELE STIRI

Interviu cu analistul Joel Rosenberg despre situația actuală a Ierusalimului


Unul dintre cei ce stăteau în sala Knessetului și au ascultat discursul vicepreședintelui Mike Pence a fost Joel Rosenberg.
După aceea, am discutat cu el aici, în studioul din Ierusalim. În studio ni se alătură Joel Rosenberg, autor de succes și analist în Orientul Mijlociu.
– Joel, ne bucurăm să fii aici.
– Mă bucur să fiu aici, Chris.
– Erai în sala parlamentului israelian și l-ai auzit pe vicepreședintele Mike Pence ținând acel discurs, despre care unii spun că a fost unul istoric. Care a fost reacția ta?
– A fost într-adevăr un discurs istoric, în parte fiindcă niciun vicepreședinte american n-a vorbit în fața Knessetului. E ceva neobișnuit când, în afară de președintele SUA, un alt lider ține un discurs. Cei mai mulți președinți nici n-au făcut-o. A fost un discurs important. Cred că a fost o mare reușită. Contează prin ce lentile vedem acest discurs. Dacă ești israelian sau evanghelic, vei fi încântat. Administrația Trump-Pence a întărit alianța cu Israelul, ca parte a unui deziderat strategic. Se lucrează acum pe mai multe planuri, încercând să repare relațiile, după ce au fost aproape năruite în anii lui Obama-Biden. Cred că israelienii și americanii evanghelici sunt entuziasmați. A fost un discurs lung, detaliat și care a cuprins mai multe aspecte.
Dacă ești palestinian, cel mai probabil te vei înfuria. Dacă ești din Iordania sau Egipt, unde vicepreședintele a mers în vizită, nu cred că vei fi prea bucuros.
Vicepreședintele a vorbit mult despre pace și despre America din perspectiva unei națiuni care aduce pace. Eu am captat ideea pe care vicepreședintele o spunea, că pare imposibil să fie pace, sunt atâția cinici și e de înțeles, dar SUA deja a ajutat Israelul și Egiptul să facă pace. SUA a fost mediator între Israel și Iordania și avem acel tratat care a rămas în picioare. Se poate! Eroii din trecut au avut de făcut alegeri dificile, dar iată că au făcut pace și a funcționat.
Se poate face același lucru cu palestinienii? Vicepreședintele spune că se poate și noi suntem gata să-i vedem pe palestinieni revenind la masa negocierilor. A fost un aspect important.
Acum, nu știm dacă aceasta va reduce furia pe care mulți o au în lumea arabă legat de recunoașterea Ierusalimului. Nu sunt sigur că va reuși.
– Te-ai întâlnit cu ambii lideri, și cu președintele Egiptului, el-Sisi, și avem și un reportaj de atunci, a fost o întâlnire istorică, după care l-ai întâlnit și pe regele Abdullah, atât personal, cât și în grup. Cum a reușit el această finețe, despre care pomeneai și în articol, cu ambele țări?
– „Jerusalem Post” a publicat duminică un articol și spuneam că vicepreședintele a avut de rezolvat o problemă dificilă. Cum reușești să te adresezi tuturor acestor părți deodată? Recomandarea mea a fost să nu aibă o abordare victorioasă și că ar trebui să vorbească despre pace și despre compromisurile pe care ambele părți vor trebui să le facă.
Vicepreședintele a stat de vorbă cu președintele el-Sisi în Cairo și cu regele Abdullah și cred că a făcut progrese, expunând detalii și ascultând ce au ei de spus, însă dacă discursul nu era unul echilibrat, putea să strice progresul pe care l-a făcut în tot acest timp. Cred că s-au luat decizii, dar va mai dura ceva timp.
Cred că discursul a fost foarte bun. Vicepreședintele a spus foarte clar, chiar a accentuat unele puncte din anunțul președintelui Trump din 6 decembrie. Au fost două puncte cheie, unul că, deși SUA recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, limitele Ierusalimului urmează să fie stabilite în cadrul unui acord dintre israelieni și palestinieni.
Cred că nu mulți din lumea arabă au auzit discursul sau l-au citit, așa că ei au rămas doar cu: „Trump le-a dat Ierusalimul evreilor”, ceea ce i-a înfuriat.
Președintele a spus însă că limitele exacte ale Ierusalimului nu sunt încă stabilite, iar vicepreședintele a întărit acest lucru, nu doar aici, ci și în Egipt și Iordania.
Știre difuzată în emisiunea Jerusalem Dateline 214 – 3 februarie 2017, la Alfa Omega TV.

Reclame

Sustine – Doneaza. Dumnezeu te va rasplatii!

Doneaza in siguranta prin PayPal, cu cardul bancar.

$2.00

Banner filme

Articole recente: LibrariaCT.ro

Despre ADMIN (21781 de articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: