ANUNTURI

Un medic misionar salvează copii în Africa

 

De mai bine de 20 de ani, Reynier Teer Haar și-a dedicat viața și cariera săracilor și celor vulnerabili. În 1996 s-a mutat cu familia într-o zonă îndepărtată a Africii pentru a sluji ca medic misionar.
Cu puțin timp în urmă am vizitat acel loc de lângă Malawi pentru a vedea cum trăiește un medic care încearcă cu disperare să salveze vieți și să aducă speranță în condiții foarte dificile. Dr. Reynier Teer Haar face câteva minute până la locul de muncă.
„Dacă e o urgență noaptea, merg mai repede. Câteodată merg cu bicicleta.”
Dr. Teer Haar a început ca fiind directorul Spitalului Nkhoma din Malawi în 1996.
„Am lucrat în Occident, în Canada, în Africa de Sud, în Anglia, dar munca mea de aici e mult mai importantă.”
În calitate de director, dr. Teer Haar a chemat-o pe Catherine Hodge să rezolve o problemă.
„Am fost abordată de către conducerea spitalului să deschid o secție de neonatologie, deoarece nu exista așa ceva în spital.”
Ei fac tot ce pot cu ajutorul resurselor limitate de care dispun. Într-un pat dorm cel puțin cinci bebeluși. Cei mai mici dorm în incubatoare improvizate.
„Am conceput această cutie sub care am montat becuri pentru a încălzi pacientul. De atunci, nu cred că am avut decese survenite din cauza hipotermiei.”
Da, chiar și în timpul unei veri africane, copiii sub greutatea normală mor din cauza hipotermiei. Hodge a fost persoana potrivită pentru această perioadă de doi ani. În acest răstimp a trecut printr-o perioadă de învățare emoțională.
„Am trecut prin multă suferință, pentru că nu mai asistasem niciodată la moartea unui copil. Mi-am asumat acest rol de a deschide această secție care mi-a cauzat multă durere, însă a adus și multă speranță. Cei 33 de copii pe care îi avem aici, acum câțiva ani nu ar fi avut nicio șansă de supraviețuire.”
Pentru a înțelege amploarea crizei în domeniul sănătății din Africa, trebuie să vedeți numărul de medici raportat la populaţia ţării. În Statele Unite un medic are 400 de pacienți. În Malawi un medic are 50.000 pacienți. În acest spital se pune accent pe instruirea medicilor autohtoni. Daniel Chimutu a fost inițial grădinarul doctorului Teer Haar.
Se mai instruiesc și 300 de asistente medicale la Spitalul Nkhoma. Olive Sambani a absolvit școala de asistente cu câtva timp în urmă. Lucrează la Spitalul Nkhoma de mai bine de 30 de ani.
„Când ai un copil bolnav care după 2-3 zile vine la tine zâmbind, te simți bine, știi că ai făcut ceva bun.”
Așa cum vă puteți imagina, viața într-o comunitate rurală poate fi dificilă, atât la lucru cât și acasă.
„Pana de curent e o problemă obișnuită cu care ne confruntăm. De asemenea, apa trebuie adusă cu ajutorul unei pompe din râul aflat la 5 km de Nkhoma.”
Deci unul dintre țelurile spitalului e să-i convingă pe oamenii pe care i-a instruit să rămână în acea zonă rurală și adesea frustrantă.
„Nădăjduim că vin aici datorită convingerilor lor creștine și vor rămâne. Încercăm să le oferim o locuință decentă.”
În prezent, se realizează planuri pentru a construi un anumit număr de apartamente mici pentru a oferi angajaților case mai ieftine.
„Munca de asistentă medicală este o pasiune. Oamenii cu pasiunea de a munci, când îi văd pe săracii de aici, pot rămâne și pot lucra. După părerea mea, acesta e locul ideal pentru o femeie din Malawi.”
E un loc ideal pentru medicii precum dr. Teer Haar și nu din cauza salariului sau a condițiilor de lux, ci pentru că este nevoie de ei.
„Cel mai apropiat oraș se află la 50 de km de aici. Într-o situație de urgență, aceasta poate fi diferența între viață și moarte.”
Aceste persoane se află în prima linie și salvează vieți în fiecare zi.
Știri creștine – Mapamond creștin 706 – 28 ianuarie 2018. Ultimele știri creștine – http://alfaomega.tv/stiri

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: