EDITORIALE

Limita lui Daedalus… Tu ai limite? – de Nicolae.Geantă

Daedalus îi spune într-o zi fiului sau Icar: “Nu zbura prea sus, Soarele îți poate arde aripile și vei cădea. Nu zbura prea jos, apa îți va uda aripile și te vei îneca”. Dar Icar, prea încrezător în sine, s-a apropiat totuși prea mult de Soare. Iar ceara din aripi s-a topit și a căzut în mare unde a murit lovindu-se de stânci.
Până unde pot urca? Până unde mă pot aventura în viață? În ierarhie, în bogăție, în intelect… Limita unui creștin este până la compromis, spunea un pastor orădean. Poți face orice (zice Sf. Augustin “să iubești și să faci ce vrei”), dar fără compromis.  E arta diavolului. Când te-ai compromis, și Cerul și iadul știu că ți-ai pierdut mărturia. Și cel mai dureros păcat e compromisul spiritual. Un cancer care-a mușcat azi prea multe mădularele ale bisericii…
“Pastore până unde pot purta de scurtă fusta?”. (Cred că astfel de-ntrebare – sau altele de gen – nu doar eu am auzit). O întrebare despre limită. Până unde am voie. În ținută. În afaceri. În politică. În creștinism. În alte un milion de relații. Apropos, unde ne oprim?
Parcă în ciuda lui Dedal, americanii au pitrocit o singagmă “the sky it’s the limit”. Adică până la cer poți face orice. Îți permiți orice. Nu te poate opri nimeni. Poți călca pe cadavre. Divorțul, avortul, corupția, homosexualitatea pot curge pe bandă. Liberalismul, hedonismul, grobianismul, pornografia și alte un miliard de păcate devin ca autostrăzile germane: fără limită de viteză! Ca Niniveni. Să urce păcatul pănă la Cer. Artizanii acestei filosofii spun că Soarele topește aripi numai în mituri! Și totuși, se topesc la grămadă…
Mie îmi place sintagma americană. Dar am înțeles-o diferit: “limita oricărui lucru este impusă de Cer”. Adică trebuie să trăiești fără să blurezi imaginea lui Hristos. Când El nu se mai vede, ai trecut deja limita. Trebuie să te întorci. Cine zice că rămâne în El, trebuie să trăiască cum a trăit Isus, spune Apostolul iubirii (1 Ioan 1:6).
Avea dreptate Daedalus: dacă nu păstrezi limitele degeaba ai aripi! Nu trăiți filosofia care crede că Soarele topește aripi numai în mituri!
Tu ai limite?

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: