Cum trebuie să ne îmbrăcăm atunci când mergem la biserică?
Cei care preferă hainele formale consideră că cei care se îmbracă mai puțin formal nu au respect față de Dumnezeu și nu sunt recunoscători Lui. Cei care se îmbracă mai „casual” consideră că sunt mai transparenți și mai autentici în fața lui Dumnezeu. Există în Biblie vreun exemplu care să suțină vreuna dintre aceste variante?
Când eram mic, aproximativ 80% din bărbații care veneau la biserică erau îmbrăcați în costum și cravată, iar 90% dintre femei purtau rochii. Cu timpul, în perioada liceului, bărbații au început să vină îmbrăcați în costum și cravată în proporție de 40%, iar aproximativ 50% dintre femei erau îmbrăcate în rochii – majoritate acestora fiind de vârstă mijlocie și vârstnici. Toți ceilalți – tinerii – se îmbrăcau în haine casual. Rar vedeai blugi în biserică.
Astăzi, la biserica la care merg, bărbații poartă costum și cravată numai la ocazii foarte speciale. Iar cravatele sunt chiar mai rare decât sunt costumele. Mai puțin de 5% dintre femei poartă rochii. Blugii, tricourile și sandalele sunt mereu văzute la programele de duminică. Niciun pastor nu poartă costum și cravată atunci când predică. Păstorii, închinătorii și ceilalți slujitori din biserică se îmbracă la fel ca toată lumea.
Îmbrăcămintea oamenilor atunci când merg la biserică s-a schimbat de când eram eu mic până în prezent. Cultura este într-o schimbare continuă. Aceste schimbări au generat dezbateri între persoanele mai în vârstă și cele tinere în ceea ce privește „alegerea unei biserici potrivite”. Cei care preferă hainele formale consideră că cei care se îmbracă mai puțin formal nu au respect față de Dumnezeu și nu sunt recunoscători Lui. Cei care se îmbracă „casual” consideră că sunt mai transparenți și mai autentici în fața lui Dumnezeu. Există în Biblie vreun exemplu care să suțină vreuna dintre aceste părți? Ne spune Dumnezeu cum trebuie să ne îmbrăcăm atunci când mergem la biserică?
Mai respectuos?
Majoritatea persoanelor care se plâng că în bisericile noastre îmbrăcămintea este prea „casual” au trăit într-o epocă când îmbrăcămintea formală era la putere. Aceștia, ca majoritatea oamenilor, își însușesc normele culturale în care au crescut. Pur și simplu „nu era corect” să te îmbraci „casual” în anumite locuri, în mod special la biserică.
Așadar, odată cu schimbarea normelor culturale în ceea ce privește îmbrăcămintea, oamenii – în mod special tinerii – au început să poarte haine casual la biserică, iar cei în vârstă au considerat această îmbrăcăminte automat „greșită”. Noul mod de îmbrăcăminte al tinerilor a fost considerat o formă de lipsă de respect și chiar de rebeliune față de generațiile în vârstă și față de Dumnezeu.
Este adevărat acest lucru? Fiecare generație tânără a fost acuzată că nu este respectuoasă față de bătrâni și față de Dumnezeu. Partea pro-formală are propriile percepții a ceea ce înseamnă lipsa respectului. Dar, din punct de vedere biblic, nu există niciun argument care să susțină faptul că o rochie formală denotă un respect mai mare față de Dumnezeu decât o rochie casual. Hainele purtate la biserică se schimbă de la o generație la alta și de la o cultură la alta.
Mai autentic?
De cealaltă parte, cei care îmbrățișează îmbrăcămintea casual au crescut într-o epocă în care moda „a luat-o puțin razna”, de aceea pot cădea în extrema cealaltă și anume că orice este permis. Este „ok” să te îmbraci în blugi și tricou la biserică. Dar de ce este în regulă?
Cum am menționat și mai sus, „autenticitatea” este răspunsul cel mai popular. Venim înaintea lui Dumnezeu așa cum suntem, transparenți și fără să ne punem măști în fața Lui, căci El ne cunoaște așa cum suntem.
Răspunsul sună bine, însă nu sunt de acord cu el în totalitate. Hainele casual nu sunt mai spirituale așa cum nici hainele „formale” nu denotă neapărat un respect mai mare față de Dumnezeu.
Se poate să nu fim deloc autentici în fața lui Dumnezeu chiar dacă purtăm blugi. Se poate să nu fim deloc respectuoși față de El chiar dacă mergem în costum și cravată la biserică. Se poate să alegem haine „casual” ca să atragem atenția asupra noastră sau pentru că pur și simplu sunt „cool”. Cu alte cuvinte, putem purta haine casual la biserică și să-L lăudăm pe Dumnezeu cu buzele noastre însă inima să ne fie departe de El (Isaia 29:13).
Poate într-adevăr, hainele „casual” ne fac să ne simțim că suntem mai transparenți înaintea lui Dumnzeu decât dacă am fi îmbrăcați în haine formale. Poate că hainele formale ne ajută să ne exprimăm respectul și mulțumirea mai bine față de Dumnezeu într-un mod în care hainele „casual” nu o pot face. Persoanal, am dubii semnificative asupra ambelor variante.
Cum vrea Dumnezeu să ne îmbrăcăm?
Dumnezeu nu aprobă în mod explicit hainele formale sau mai puțin formale în biserică. Nici măcar nu intră în dezbatere. Înafara legilor din Levitic (care nu se mai aplică în zilele noastre), Dumnezeu nu precizează în nicio altă parte a Scripturii cum ar trebui să ne îmbrăcăm atunci când venim înaintea Lui să ne închinăm.
Nu este pentru că lui Dumnezeu nu îi pasă de hainele pe care le purtăm. Pentru Dumnezeu contează îmbrăcămintea – Însă nu îi pasă din aceleași motive pentru care ne pasă nouă. Dumnezeu refuză să intre în dezbaterea îmbrăcăminții formale – neformale, dar El ne spune explicit cum vrea să venim înaintea Lui: La fel și voi, tinerilor, supuneți-vă bătrânilor. Și îmbrăcați-vă toți cu smerenie unii față de alții, pentru că „Dumnezeu Se așază împotriva celor mândri, dar celor smeriți El le dă har.” (1 petru 5:5)
Așadar, cum trebuie să ne îmbrăcăm? Cu smerenie.
Orice fel de îmbrăcăminte am purta – formală, neformală, de lucru, sport – poate fi o sursă de mândrie. Nu există nicio haină pe care să nu o putem transforma într-o formă de a atraga atenția asupra noastră.
Dar dacă ne îmbrăcăm în smerenie, dacă „îi considerăm pe alții mai presus decât pe noi înșine” și „ne uităm nu doar la interesele proprii, ci și la interesele altora”, atunci nu va mai conta hainele pe care le purtăm, îl vom reflecta pe Isus.
Hainele inimii noastre
Dumnezeu nu specifică ce haine să purtăm pentru că Lui îi pasă mai mult de inimile noastre. Ceea ce este în interiorul nostru va determina dacă Îl onorăm sau nu. Dacă inimile noastre sunt îmbrăcate în smerenie, ne vom îmbrăca automat și în dragoste. Dacă ne îmbrăcăm în mândrie, hainele formale mereu vor fi nerespectuoase înaintea Lui iar hainele „casual” vor fi neautentice.
Dacă inimile noastre sunt îmbrăcate în umilință, ceea ce va conta pentru noi va fi ca Dumnezeu să fie mărit iar semenii noștrii să fie iubiți. Însă dacă inimile noastre sunt îmbrăcate în mândrie, vom neglija slava lui Dumnezeu și sănătatea spirituală a semenilor noștri în favoarea propriilor preferințe.
Important este ca hainele pe care le purtăm să fie decente. Dacă inimile noastre sunt îmbrăcate în smerenie, nu ne vom gândi la hainele noastre în timp ce vom merge să ne închinăm înaintea Lui.
Autor: Jon Bloom
Sursă: Desiring God
Citeste mai mult la http://alfaomega.tv/crestinulsisocietatea/biserica