Reclame
ULTIMELE STIRI

Tinerii români merg în misiune la boșimanii din Namibia, Africa


Poporul boșiman este un grup etnic ce trăieşte în Namibia şi Botswana, în deşertul Kalahari. Boșimanii sunt răspândiți pe areale separate, din Africa de Sud până în Zimbabwe, fiind considerați primii locuitori din sudul Africii. Boşimanii au reprezentat de multă vreme o populaţie enigmatică, fiind nişte non-negri într-o Africă neagră, având o piele gălbuie şi unele trăsături asiatice, mongoloide, ale feţei.
Boșimanii din Namibia sunt ca și trib identificați din punct de vedere genetic printre cele mai vechi populații ale lumii cunoscute. Tot din punct de vedere genetic, populația lumii actuale de șapte miliarde și ceva, are doar câteva rădăcini genetice sau doar câteva tulpini de gene, care s-au transmis ereditar din cele trei-patru rase. În Namibia sunt peste zece triburi care alcătuiesc populația nativă, nu colonizatorii. Colonizatorii sunt albi. Populația din Namibia la ora actuală, dacă am merge în orașe, am vedea-o împărțită în jumătate: 50% sunt albi, 50% sunt negri. Nativii, cei care sunt acolo din totalul populației, fac parte din aproximativ 11-12 triburi. Ca să cunoști contextul în care trebuie să predici Evanghelia acolo sau să faci orice altă lucrare, trebuie să cunoști în primul rând țara. În al doilea rând trebuie să cunoști faptul că țara resprectivă este organizată tribal. Populația la care te raportezi să o evanghelizezi este organizată tribal, pentru că nu te duci să evanghelizezi albii. În cadrul acestei organizări este foarte important să înțelegi și să știi cât mai multe detalii despre tribul la care te raportezi. A spus Daniel Jurca, misionar, „Kalahari New Hope”.

Cea mai mare parte a deșertului Kalahari se află pe teritoriul Botswanei, dar, se extinde și în Namibia și Africa de Sud. Namibia este o ţară a constrastelor – printre cele mai slab populate de pe glob. De trei ori mai mare decât România, dar cu o populaţie cât cea a orașului Bucureşti, aceasta a rămas o țară salbatică având cele mai mari parcuri naturale din lume.
Tribul acesta de boșimani nu a fost niciodată un trib războinic. El a fost un trib care a trăit doar din vânătoare. Nu se poate trăi altfel acolo, decât din vânătoare, deoarece trebuie să înțelegeți că atunci când vorbim despre Kalahari, vorbim despre un deșert. Nu în sensul clasic al cuvântului. Nu este un deșert în care ai dune de nisip, călduri topitoare pe tot parcursul anului, cum se întâmplă în alte locuri în care nu vezi nicio vegetație, de asemenea. Nu! Kalahari este un deșert, din punct de vedere al hidratării. Nu există o rețea sau o sursă de apă la suprafață. Nu există râuri sau izvoare, pe un teritoriu mai mare decât al României. Mergi pe jos și întâlnești copaci, dar nu ai să găsești apă de băut, decât poate într-o scorbură, la o zi sau două după ce a plouat. Atunci poți să bei apa aceea, cât încă nu este infestată. A mărturisit Daniel Jurca, misionar, „Kalahari New Hope”.

Limbile oficiale în Namibia sunt engleza – pe care o ştie doar 7% din populaţie şi afrikaans, pe care o vorbesc 60% dintre albi. Boșimanii vorbesc o limbă cu „clic”-uri. Există 5 clic-uri iar fiecare clic are un sunet diferit.

În urmă cu câțiva ani, o familie de români a înțeles dorința lui Dumnezeu de a salva sufletele pierdute, de a aduce speranță și de a clădi un viitor mai bun pentru tribul din Bushmanland.
Kalahari New Hope este o organizație de misiune ce a reușit să aducă împreună tineri români dornici de a renunța la confortul personal pentru a trăi alături de cei mai săraci oameni ai lumii.
Namibia este formată din mai multe triburi. Noi ca bază de misiune suntem în mijlocul unui trib: tribul boșiman, tribul san. Acesta este cel mai nedezvoltat și cel mai sărac trib din întreaga țară. A spus Daniel Pater, misionar „Kalahari New Hope”.
Ceea ce m-a marcat pe mine a fost faptul că oamenii aceia nu au nimic. Chiar nu au nimic, sincer. Hainele care sunt pe ei, e tot ce au. Spunea cineva că nu îi cunoști după nume, îi știi după haine. Acei oameni nu au ceas, ei se orientează după soare. Nu au nici nume și copii nu primesc un nume când se nasc. Nu își știu vârsta și dacă întrebi pe un părinte de acolo cât de mare e copilul sau ce vârstă are, va arăta cu mâna cam aproximativ cât de înalt este. Am putut să văd că în situația lor în care nu au nimic, oamenii aceștia sunt atât de mulțumitori. A spus Bogdan Covaci, misionar „Kalahari New Hope”.
Tinerii sunt în special cei care vin și slujesc în Namibia. Noi avem un site unde putem fi contactați: kalaharinewhope.org. Acolo sunt mai multe detalii despre lucrare și câteva contacte. Cei care vor să vină, pot să se implice în lucrare, sunt bineveniți! A mai adăugat Daniel Pater, misionar „Kalahari New Hope”.
Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 679 – 23 iulie 2017, produsa de Alfa Omega TV. Ultimele stiri crestine – http://alfaomega.tv/stiri

Reclame
Banner filme Banner http://speranta.ro/

Articole recente: Israel News

Despre ADMIN (19367 de articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: