Reclame
ULTIMELE STIRI

Vizita președintelui Trump în Israel – pace în Orientul Mijlociu?


De câte ori nu am auzit termenul „pace în Orientul Mijlociu”? Ar putea fi ceva diferit, acum că președintele Trump e pe scenă? Acest proces de pace n-a mai văzut pe nimeni ca el. Înainte ca Donald Trump să ajungă președinte, era cunoscut ca unul din cei mai buni negociatori din lume. Acum, a ajuns în Israel, în speranța a ceea ce el numește „cea mai bună propunere”, pacea dintre israelieni și palestinieni. Nu va fi o treabă ușoară, sunt multe pietre de dat la o parte, dar un lucru e sigur: toate drumurile trec prin Ierusalim. Cea mai mare piatră de poticnire în calea soluției celor două state e că și israelienii și palestinienii văd orașul ca fiind capitala lor. Politica oficială a SUA îl consideră teritoriu disputat, dar pe când candida la președinție, Trump spunea pentru Știrile CBN că e pregătit să mute ambasada SUA din Tel Aviv la Ierusalim.
Donald Trump: Sunt 100% pentru aceasta.
Totuși, când a ajuns președinte, la interviul din ianuarie, a dat înapoi.
Donald Trump: Cu siguranță că sunt șanse să o facem, însă vom studia atent problema și vom reveni curând. Urăsc să fac asta, pentru că nu sunt omul care să studieze prea mult. De obicei, fac ce e drept, însă această problemă are două părți implicate și nu e ușor.
Aceasta fiindcă o asemenea mutare îndrăzneață ar putea distruge procesul de pace înainte să înceapă. Această vizită fără un anunț despre mutarea ambasadei a dezamăgit mulți israelieni și chiar susținători dintre evanghelicii din SUA. A făcut totuși istorie, fiind primul președinte care a vizitat Zidul Plângerii. Unii văd asta ca pe un semn bun, deși unii din administrația Trump nu recunosc Zidul ca fiind parte din Israel. Totul e parte a unui proces foarte sensibil.
Donald Trump: Nu e ușor. Am auzit că ar fi una dintre cele mai grele negocieri, dar am senzația că o vom scoate până la urmă la capăt.
Benjamin Netanyahu: Abia aștept să începem să discutăm.
Tehnic vorbind, e posibil. Speranța vine de la un client mai puțin de dorit, Iranul. Administrația crede că națiuni arabe precum Arabia Saudită vor dori să lucreze mai îndeaproape cu Israelul pentru a sta împreună împotriva dușmanului comun, contribuind la înaintarea procesului de pace. Walid Phares l-a consiliat pe președinte privind pacea din Orientul Mijlociu.
Walid Phares: Inima lui e îndreptată spre asta și dorește să realizeze ceva măreț în această direcție, ceva ce niciun președinte nu a mai reușit să rezolve. Realitățile rămân însă tot realități, nu doar în politica noastră din SUA, ci și în Orientul Mijlociu.
Președintele știe că va trebui să se implice total pentru a-i aduce pe palestinieni la masa negocierilor. Întâlnirea din Betleem cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmud Abbas, a fost o încercare de a vedea ce se poate face.
Mahmoud Abbas: Nu avem o problemă cu iudaismul, ci cu ocupația.
De partea sa, președintele Trump nu își dă cărțile pe față încă, nedivulgând cum va arăta mai exact planul său de pace, și aceasta în mod intenționat, e parte a simțului său de negociator. Întrebarea e, atunci, dacă stilul său de negociere și personalitatea lui vor fi de ajuns pentru a aduce la bun sfârșit acest proces.
reportaj difuzat in emisiunea Mapamond crestin 673 – 11 iunie 2017. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Reclame
Banner filme Banner http://speranta.ro/

Articole recente: LibrariaCT.ro

Despre ADMIN (19796 de articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: