Intrebari & Raspunsuri

Învață pe copil disciplina duhovnicească ca să-i salvezi sufletul

Orice ucenicie presupune disciplină. Dacă vrei să înveți muzică sau sport, sau o meserie, sau orice alt lucru, trebuie să ai disciplină și fără aceasta nu-ți va reuși niciodată. Cine a intrat în Noul Legământ cu Domnul Isus Hristos a devenit ucenicul lui și trebuie să aibă disciplină duhovnicească. Și Mântuitorul și apostolii continuu au îndemnat pe ucenici la disciplină duhovnicească și primii ucenici ai Domnului au avut-o din plin. Astfel, despre primii creștini din Ierusalim este scris:

Cei ce au primit propovăduirea lui au fost botezaţi; şi, în ziua aceea, la numărul ucenicilor s-au adăugat aproape trei mii de suflete. Ei stăruiau în învăţătura apostolilor, în legătura frăţească, în frângerea pâinii şi în rugăciuni. Fiecare era plin de frică, şi prin apostoli se făceau multe minuni şi semne. Toţi cei ce credeau erau împreună la un loc şi aveau toate de obşte. Îşi vindeau ogoarele şi averile, şi banii îi împărţeau între toţi, după nevoile fiecăruia. Toţi împreună erau nelipsiţi de la Templu în fiecare zi, frângeau pâinea acasă şi luau hrana cu bucurie şi curăţie de inimă. Ei lăudau pe Dumnezeu şi erau plăcuţi înaintea întregului norod. Şi Domnul adăuga în fiecare zi la numărul lor pe cei ce erau mântuiţi. (Fapte 2:41-47)

Ați văzut disciplina lor duhovnicească? Ei stăruiau, adică perseverau în învățătura apostolilor, în ajutorul pe care îl ofereau unul altuia, căci aceasta înseamnă legătură frățească, în frângerea pâinii, adică se cercetau continuu cum urmează învățătura Mântuitorului și, de asemenea, perseverau în rugăciuni. Un alt lucru care arată disciplina lor duhovnicească este faptul că erau nelipsiți de la Templu în fiecare zi. Să nu credeți că erau leneși și nu aveau și ei munca lor sau familii pe care trebuiau să le întrețină material. Ei însă aveau disciplină duhovnicească, pentru că au pus în practică cuvintele Domnului Isus care a spus:

Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra. (Matei 6:33)

Există și azi ucenici ai Domnului Isus Hristos care și-au păstrat disciplina duhovnicească a primilor ucenici, dar tot mai mulți părăsesc această disciplină și pentru ei creștinismul a devenit ca un fel de hobby și biserica ca un club social. I-am auzit cum se fălesc că “sunt liberi în Hristos” și că ei “nu vor să fie religioși” și de aceea au părăsit disciplina duhovnicească. Ei fac din libertatea creștină o haină a lenevirii duhovnicești și o scuză ca să trăiască o viață lumească după ce au devenit prieteni cu lumea. Sunt “harnici” când este vorba de câștig material și, ca să câștige mai mulți bani, sunt gata să se angajeze la două sau chiar trei servicii și să se stea departe de familie pentru ani lungi, dar când este vorba de a fi adevărați ucenici ai Mântuitorului și de a se supune disciplinei pe care o cere El, atunci nu mai vor să depună nici a mia parte din eforturile pe care le pun în dragostea lor pentru lumea de acum.

Creștini lumești care trăiți așa, ce pildă le dați voi copiilor voștri? Acum suntem la o tabără de Taekwon-do în Bulgaria și învățăm Epistola II a lui Pavel către Timotei. Le-am atras atenția ucenicilor veniți că Timotei a avut un tată despre care știm doar că era grec și aceasta însemna păgân, căci din pricina tatălui său nu a putut să fie tăiat împrejur toată viața lui, chiar dacă mama și bunica lui, fiind evreice, ar fi vrut mult să fie și el circumcis. Totuși, Timotei nu a urmat pilda tatălui, ci a mamei lui Eunice și a bunicii Lois care i-au arătat o credință neprefăcută și care l-au învățat din pruncie Sfintele Scripturi. Presupun că au avut anumite presiuni aceste femei, fiind sub autoritatea unui bărbat păgân, dar ele au știut să-și păstreze disciplina duhovnicească și să o dezvolte și la copilul lor și le-a reușit, pentru că au arătat în ele însele o pildă vrednică de urmat.

Citeste mai mult: https://moldovacrestina.md/invata-pe-copil-disciplina-duhovniceasca-ca-sa-salvezi-sufletul/

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: