EDITORIALE

CONŞTIINŢA CA RELIGIE SAU NEFERICIREA CREŞTINULUI

Nu mă pot baza doar pe conştiinţa mea să mă ducă acolo unde vrea Dumnezeu să fiu, pentru că dacă procedez astfel, risc să nu mai caut comunicarea cu Dumnezeu decât atunci când mă simt vinovat. A fi în voia lui Dumnezeu ar trebui, mai degrabă, să fie o consecinţă a faptului că Îl iubesc, decât a faptului că eu ştiu că trebuie să fiu cumva, să fac ceva, să spun ceva anume. Conştiinţa ajunge să fie dumnezeul, iar rutina ajunge să fie porunca (o rutină care poate să semene mult cu disciplina spirituală autentică, dar nu este). Ăsta e un fel de a fi destul de trist, pentru că are ca ‘roadă’ nefericire, confuzie, lipsă de sens. Un creştin care se întreabă de ce a păcătuit (conştient de promisiunea că nu va experimenta o ispită prea mare pentru el) ajunge mereu la acelaşi raţionament simplu:

  1. Nu iubesc
  2. Dacă nu iubesc, puţin mai sunt legat de voia cuiva. Nu mai caut părtăşie cu Dumnezeu, comunicare cu El; nu mai alerg să mă schimb, să lucrez, să ascult.
  3. Vulnerabilitate în faţa ispitei, confuzie, deznădejde, păcat

Şi atunci, ce ? Să Îl iubesc pe Dumnezeu ca să nu păcătuiesc ? Nu, pentru că nu pot să iubesc pe nimeni în urma unui calcul. Poate să mi se pară cel mai bun lucru pe care pot să îl fac, dar ideile bune nu mântuie pe nimeni. Iubesc pentru că sunt iubit. Depărtarea de Dumnezeu este sinonimă cu păcatul, iar a nu-L iubi „cu toată inima, cu tot sufletul, cu tot cugetul şi cu toată puterea” mea mă va face să trăiesc o viaţă de creştin falsă, seacă şi nefericită chiar înainte să experimentez ceva ce m-am obişnuit să numesc păcat.

Sursa foto aici.

sursa art: http://tineri.betania.ro/

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: