EDITORIALE

Iubește Iisus „penalii”?

Am simțit nevoia să scriu acest articol pentru a încerca să transmit un mesaj, nu al meu ci al Domnului Iisus Hristos.

În pușcărie deținuții folosesc termenul „penal” pentru a numi diferite obiecte pe care le primesc din partea penitenciarului. De aceea dacă ai primit în momentul încarcerării o pătură din partea penitenciarului, aceea este o pătură „penală”. Dacă îți aduce familia o pătură de acasă, aceea este o pătură „civilă”. Așadar, lingură, castron, săpun, șampon sunt numite obiecte „penale” dacă nu vin de la persoane civile, adică din libertate.

Nu la fel stau lucrurile când vine vorba de oameni, cel puțin nu în pușcărie. Eu nu am auzit încă un deținut care să îl numească pe alt deținut „penal”, nici vreun gardian sau cadru al unității să strige după deținuți ceva de genul „măi penalilor”. În percepția noastră suntem cu toții oameni și cel puțin în penitenciarul în care sunt cazat, cu mici excepții, relațiile inter-umane deținut-deținut și deținut-cadru, se bazează pe omenie. Am scris mai sus, cu mici excepții, pentru că ele există.

Urmăresc cu uimire și cu părere de rău la TV cum oameni în toată firea, jurnaliști, politicieni, oameni învățați, cu multă școală, folosesc acest cuvânt „penal” pe post de bolovani cu care ei doresc să lovească puternic fie în adversari, fie în oamenii pe care dumnealor îi desconsideră dintr-un motiv sau altul.

De exemplu, nu îi place de X, aruncă piatra:

–       Cine domnule? Ăla? E penal domle.

–       Dar de unde știți?

–       Știu eu, am auzit, mi-a zis cineva….

Piatra a fost aruncată, răul a fost deja făcut. Dumnezeu are un cuvânt pentru acest gen de oameni, se numește „Pilda vameșului și a fariseului”. Nu voi scrie aici toată pilda, o găsiți în Luca 18 de la versetul 9 la 14, dar vreau totuși să scriu primul verset: „A mai spus și pilda aceasta pentru unii care se încredeau în ei însăși că sunt neprihăniți și disprețuiau pe ceilalți”. Domnul Hristos a spus această pildă special pentru aceia care au darul de a disprețui. Conform spuselor unora și eu fac parte din această categorie a „penalilor”. Nu este un lucru cu care să mă mândresc ci dimpotrivă mă rușinez, însă nu mai pot schimba nimic din ceea ce a fost; singurul vinovat pentru această situație sunt eu, nimeni altcineva.

Nu mă mai uit la trecut pentru că așa cum am scris, el nu poate fi schimbat, mă uit însă cu încredere spre viitor pentru că într-adevăr viitorul poate fi altul. Am greșit în trecut, nu sunt obligat să o fac și în viitor; am primit ocara și pedeapsa pentru ce am greșit, însă nu sunt obligat să port această ocară și pe viitor.

Cei mai mulți oameni care au greșit și au plătit cu ani grei de pușcărie nu își mai revin niciodată pentru că societatea nu este gata să îi primească, să le ofere un loc de muncă, o șansă la o altfel de viață. Recidiva, adică acei care se reîntorc în pușcărie odată eliberați, trec de 50%; poate vă întrebați de ce? Pentru că dincolo de gardurile pușcăriei pe deținut nu îl mai așteaptă nimeni, decât ură, dispreț și ignoranță. O societate creștină, din punctul meu de vedere, ar trebui să se implice activ în reabilitarea celor din pușcării; în loc de dispreț să arate o urmă de compasiune. Desigur că deținutul odată eliberat nu va găsi compasiune din partea semenilor, până la urmă este doar un „penal” ce merită ignorat.

Citeste mai mult: https://georgeignat.com/

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: